събота, 19 юли 2014 г.

Жестока самолетна катастрофа в Източна Украйна



Жестока самолетна катастрофа потресе целия свят. Самолет на майзийските авиолинии беше свален над Източна Украйна, като всички пътници на борда са загинали, а отломки от самолета могат да се забележат на километри от мястото, където той е паднал. Самолетът е преминавал през въздушното пространство над Украйна, но през частите, където се водят сражения между сепаратисти и силите на реда на държавата. Веднага украинските власти съобщиха, че самолетът е свален от опълченците от Русия. Владимир Путин пък излезе с обръщение, в което заяви че силите на Украйна са свалили самолета.

Часове след жестоката трагедия лидерите на редица държави в света изразиха възмущението си от инцидента. Барак Обама заяви, че разполага с данни, доказващи съпричастност на сепаратистите към катастрофата. Те обаче отричат и обвиняват Украйна за свалянето на машината. Самолетът е излетял от Холандия и е бил на около 10 000 метра надморска височина, когато е бил свален от ракета. Тепърва ще се разследва как е станал инцидента. Черните кутии в момента са при сепаратистите, които обаче няма да ги предадат на украинските власти.

петък, 18 юли 2014 г.

БСП и правителството се скараха



Истински скандал се заражда между правителството и партията мандатоносител БСП. В последните дни действията на Орешарски и министрите му пряко противоречат на това, което очакват от БСП. Напрежението особено се покачи след като Пламен Орешарски без да е получил какъвто и да било мандат заяви, че подкрепя Кристалина Георгиева за нов мандат като еврокомисар, този път с ресор външна политика. Това вбеси част от червените редици, които отправиха остри критики към все още изпълняващия длъжността премиер.

Advertisement: Реклама:
Очевидно Орешарски чака с нетърпение да дойде деня, в който ще подаде оставка и ще се оттърси от цялото напрежение и всички скандали които съпътстваха мандата му от края на месец май миналата година. Ако идната седмица няма депозирана оставка на правителството в парламента пък е твърде вероятно партията мандатоносител да внесе вот на недоверие срещу собственото си правителство- нещо, което би било прецедент в българската политика. Засега обаче очакванията са премиерът сам да се оттегли, като най-вероятно ще подаде оставка идния вторник.

четвъртък, 17 юли 2014 г.

Кристалина Георгиева е българската номинация за еврокомисар



България предлага Кристалина Георгиева за външен министър на Европейския съюз. Новината дойде късно вчера вечерта по време на посещението на премиера Пламен Орешарски в Брюксел. Изненадващо той заяви пред медии, че няма мандат, но ще подкрепи българския еврокомисар за нов пост но с различен ресор за следващите пет години. Георгиева е едно от най-спряганите имена в последните дни за един от най-престижните постове в ЕС. Лично Юнкер е настоявал тя да бъде предложена от страната ни и да бъде включена в неговия екип.

Advertisement: Реклама:
Кристалина Георгиева беше еврокомисар от България през последните години с ресор бедствия и хуманитарна помощ. Българския представител многократно впечатли чуждестранните политици и медии с поведението си и професионализма, който излъчваше с работата си. Много от европейските лидери, членове на десни семейства, открито и симпатизират и вероятно ще я подкрепят за поста външен министър. Левите правителства и техните представители обаче са повече скептични и ще настояват техен представител да заеме поста, така важен за ЕС.

сряда, 16 юли 2014 г.

Дъжд до края на седмицата, временно затопляне през уикенда



Продължават валежите през идните дни до края на седмицата, сочат последните данни на метеоролозите. Лятото до момента е сравнително хладно и дъждовно особено в Западна България, където вали почти всеки ден. Днес и утре валежи ще има в цялата страна, включително и по Черноморието, като на места валежите ще бъдат интензивни и придружени с гръмотевици. Не са изключени градушки. Днес времето ще бъде сравнително хладно с температури между 25 и 30 градуса, за София около 24 градуса. Повече валежи ще има в следобедните и вечерните часове, като на места се очакват интензивни краткотрайни валежи.

Утре и в петък ще продължава да вали, предимно следобед и привечер и повече в Северна България и планините. През почивните дни се очаква успокояване на времето и постепенно повишаване на температурите до стойности около и над 30 градуса на много места в страната, а очакванията за понеделник отсега са за слънчево и топло време, подходящо за плаж и туризъм. По данни до момента обаче още от вторник ще настъпи нова порция валежи, и леко понижение на температурите, като най-много ще вали отново в Западна и Северна България. На изток се очакват повече слънчеви часове и по-приятно време.

вторник, 15 юли 2014 г.

Ремонтите в столицата продължават през лятото



Ремонти през лятото ще затрудняват трафика в столицата, съобщават от общината. Заради по-малкото коли през летните месеци юли и август ще бъде използвана възможността за извършването на повече и по-мащабни ремонти през идните седмици, за да може в първите дни на септември трафикът да не бъде затрудняван съществено, когато голяма част от столичани се връщат от родните си места и от почивки в страната и чужбина. До дни започва строежът на метрото до улица Сребърна, като там трафикът ще бъде затруднен през идните месеци. Очаква се до година и половина да бъде построена още една станция на метрото до мол "Парадайз", която трябва да облекчи трафика в района, който традиционно е засилен. До 15-ти септември пък трябва да завърши ремонта на бул. "Цариградско шосе".

 Продължава ремонта на Лъвов мост, като той трябва да бъде готов до края на годината. Там се строи кръстовище на две нива, което трябва рязко да облекчи трафика в района и да сложи край на сериозните ежедневни задръствания в тази част на столицата. Пусната в експлоатация е вече естакадата при Семинарията, която значително ще облекчи трафика в района. В близките седмици трябва да започне ремонта на бул. "Овча купел", който е продължение на строителните дейности по бул. "Никола Мушанов". Пътната и тротоарна настилка изцяло ще бъде подменена, като това трябва да стане до месец септември.

понеделник, 14 юли 2014 г.

Добър сезон по морето



Нормален е сезонът до момента по българското черноморие въпреки наводненията и лошото време през някои дни от миналия и този месец. Почти няма отменени резервации и като цяло сезонът до момента може да бъде определен като добър, като повече проблеми има по северното черноморие. За поредна година едни от най-посещаваните курорти са Слънчев бряг, Златни пясъци и Созопол, където плажовете ежедневно са пълни с туристи от страната и чужбина. Цените на плажа както обикновено са завишени, но в рамките на нормалното. Повече туристи отново има на юг от Варна, а в морската столица продължават да се възстановяват от наводнението от миналия месец.

Advertisement: Реклама:
Във все по-предпочитана дестинация се превръщат и по-малките курорти на юг от Бургас, където е по-спокойно и водата е по-топла. От години се знае, че Южното Черноморие е по-чисто и приветливо отколкото северното, където водата е по-студена и брегът е по-остър. На юг има множество от малки плажове, които и до днес са останали девствени и пораждат интерес предимно в нашите туристи, които предпочитат тишината и спокойствието пред шумните среднощни партита и силната музика.

неделя, 13 юли 2014 г.

Откриват до дни новото трасе по бул. България



До дни новите трамваи в София, докарани в началото на годината, ще тръгнат по стандартните маршрути, за които бяха закупени. Месеци наред трамваите се движиха по линия 1 в центъра на града заради ремонт на трасето по бул. България, което се реконструира цялостно за първи път след своето построяване. Това наложи за около 4 месеца трамваите по маршрута да бъдат спрени и на тяхно място да вървят автобуси, а новите мотриси да се движат по други линии в центъра на града. До дни обаче трасето ще бъде готово и официално открито и всички нови трамваи, закупени от общината, ще се движат по линия номер 7.

От Столична община заявиха, че трасето е трябвало вече да бъде открито но от изпълнителя се е получило забавяне в сроковете, като за това той ще бъде глобен. Глобата на ден е около 40 хиляди лева и се очаква общо за цялото забавяне изпълнителя да бъде глобен с около половин милион лева. Трасето е реконструирано цялостно, като са подменени и спирките и са поставени нови електронни табла, които са модерни. До края на месец август трябва и подлезите по бул. България да бъдат изцяло реконструирани, като се предвижда в бъдеще и въвеждането на бариери подобно на метрото, които да спират гратисчиите.