събота, 23 януари 2016 г.

БФС мисли да създаде Висша лига



Българският футболен съюз проучва възможността през лятото на тази година да се създаде Висша лига, в която да участват 12 отбора и в нея да влязат тимовете на ЦСКА, Литекс и Локомотив София, които в момента не са в елитното ни първенство. Червените играят за първи път в аматьорската "В" група след фалит, Локомотив София също, а Литекс беше изхвърлен от първенството от БФС заради напускането на стадиона по време на срещата с Левски.

Идеята на ръководителите във футболния съюз е да се създаде чисто ново първенство, в което да участват само отбори, които са представили гаранции за финансова стабилност. По този начин в елита ще се завърне интригата, след като в момента първенството буквално е осакатено и мачовете напролет ще са пълна скука за зрители и фенове по стадионите. До пролетта трябва да стане ясно ще бъде ли създадена Висша лига и какъв ще бъде нейният формат.

петък, 22 януари 2016 г.

Плевнелиев обявява ще се кандидатира ли за втори мандат до юни



Президентът Росен Плевнелиев ясно ще съобщи пред обществото дали ще се кандидатира за втори мандат до края на месец юни. Този краен срок даде самият той по време на интервю на живо по БТВ пред журналистката Евгения Марчева. Според Плевнелиев той трябва да информира обществото за своя избор и ще го направи в рамките на дадения от него срок. Според много анализатори президентът няма да се впусне в надпревара за втори мандат поради много нисък рейтинг.

Партията, която издигна Плевнелиев за президент преди години ГЕРБ едва ли и този път ще заложи на него, тъй като неговото име вече неколкократно се компроментира, а сред българските граждани има по-скоро липса на симпатии и доверие към президента. Вероятно Борисов ще заложи на много по-сигурна кандидатура, като спряганите имена за номинация са Йорданка Фандъкова, Лиляна Павлова, Кристалина Георгиева и други. Твърде вероятно е именно на жена да заложат за президент от управляващата партия.

четвъртък, 21 януари 2016 г.

Температурите паднаха до под -20 градуса



Ледена седмица в цялата страна започна от няколко дни. Навсякъде минималните температури са далеч под нулата, като на много места достигат до -10 градуса. През следващите дни тепърва ще става още по-студено, като към неделя температурите ще паднат до под -20 градуса. Тази сутрин на много места в страната бяха отчетени сериозни минимуми, като в Кнежа температурата падна до -21 градуса. Това е и един от най-студените градове в нашата страна и често там градусите падат много под нулата.

Advertisement: Реклама: 
В София също времето е много студено с ниски температури. Максималните са предимно около -5, а минималните до около -10, -15 градуса. През следващите дни нощните температури в столицата ще се понижават и в края на седмицата ще паднат до около -18 градуса. За много райони на страната от НИМХ вече обявиха жълт и оранжев код за студено време с опасно ниски температури. Най-топло ще се запази по обичайните за страната места, където студът е най-слаб а именно в Югоизточна и Югозападна България.

сряда, 20 януари 2016 г.

Ученици разсмяха кмета на Бургас след молби за ваканция



Ученици от Бургас буквално заляха фейсбука на кмета на града Димитър Николов след рязкото падане на температурите преди дни и влошаването на метеорологичната обстановка. Децата буквално изпратили стотици съобщения, в които умоляват да бъде обявена дървена ваканция за няколко дни и учебните занятия в града да бъдат преустановени. Заради многото съобщения лично кметът публикува и статус на своя профил във връзка  с множеството молби на ученици.

Според кмета, след разговори с директори на училища, родители и РИОКОЗ не се налага временно прекратяване на учебния процес на територията на Бургас, тъй като няма сериозна зимна обстановка. В града дори няма снежна покривка, за разлика от почти цялата останала страна. Все пак кметът благодари на учениците, като заяви, че много от тях са били изобретателни и са отправили молбите си за ваканция във вид на стихотворения. Училищата в Бургас работят нормално и почти никъде няма преустановен учебен процес. Такъв има единствено в няколко селски училища заради липса на парно и трудно придвижване към учебните заведения.

вторник, 19 януари 2016 г.

Половин метър сняг падна в София



Тежка е обстановката в голяма част от страната след падналите интензивни валежи от дъжд и сняг от петък насам. В Западна България валежът още в петък през нощта срещу събота премина в сняг и там има съществена снежна покривка. Най-голяма е тя в София, където в отделни квартали бяха измерени 48 сантиметра. В подножето на Витоша снежната покривка беше с още няколко сантиметра по-дебела. По-малко сняг- около 20 сантиметра имаше в северните квартали на града.

Advertisement: Реклама:
В Югоизточна България заради силните валежи на много места има затруднения в трафика и образували се свлачища, които застрашават населени места и пътища. Над 200 литра дъжд е паднал в област Кърджали, където са отнесени мостове. Няма бедстващи хора. На места се е наложила временна евакуация. Заради силният вятър пък и мокрият сняг на много места в Североизточна България за няколко часа множество населени места останаха без ток. От енергоразпределителните дружества уверяват, че са осигурили допълнителни дежурни екипи, които при нужда могат да реагират. 

понеделник, 18 януари 2016 г.

Искат Преслава да ни представи тази година на Евровизия



Анкета в интернет поиска тази година представител на България в Евровизия да бъде певицата Преслава. Тя е избрана от най-голям брой потребители, участвали в допитването, като зад нея се нареждат няколко имена от поп музиката у нас. След двегодишно отсъствие, нашата страна тази година отново се завръща на международния музикален конкурс и ще се опита да се представи максимално добре, за да впечатли европейската публика.

До момента коментар от страна на Преслава няма, като обаче едва ли тя ще се съгласи да участва в музикалната надпревара. За много от изпълнителите тя е сериозен тръмплин към голямата сцена, но за някои при провал може да подейства по точно обратния начин. От музикалната компания, която продуцира певицата също едва ли ще и позволят да участва в надпреварата. Вероятно в края на зимата ще се разбере окончателно дали Преслава ще представи тази година България на Евровизия.

неделя, 17 януари 2016 г.

АБВ следи Борисов за политиката на правителството



Лидерът на АБВ и Георги Първанов даде пресконференция пред медиите, на която начерта приоритетите на партията през новата година и даде заявка за промени, за които той лично ще настоява да бъдат осъществени от сегашното правителство. Чрез депутатите на партията в парламента ще се опитат да бъдат въведени редица нови закони, целящи да облекчат работата в много сектори. Първанов заяви също така, че партията му ще следи строго дали правителството стриктно изпълнява политиката, която е заложена в споразумението за подкрепа.

Advertisement: Реклама:
Първанов също така заяви, че настоява за разширяване на правомощията на държавния глава. Лидерът на АБВ категорично не одобрява политиката на президента Плевнелиев и остро я критикува отдавна, като за пореден път направи това пред медиите на тази пресконференция. Според него Плевнелиев няма стабилна външна политика и не е успял да постигне нищо значимо като държавен глава. Въпреки критиките до момента коментар от страна на Президента няма, като вероятно такъв няма да се появи и поне до края на неговия мандат в края на годината.