събота, 30 май 2015 г.

Топъл, но с валежи ще бъде юни



Топло и с много слънце се очаква да бъде времето през месец юни, сочи месечната прогноза на НИМХ към БАН. Температурите в страната през месеца ще бъдат около нормалните, като най-топло традиционно ще бъде в крайните южни райони, където градусите често ще са над 30. По-прохладно ще бъде времето в планините и по високите западни полета, където градусите ще бъдат с 2-3 по-ниски от средните за страната. В началото на месеца времето ще бъде слънчево и без валежи, но след 4-ти се очаква лабилизиране на атмосферата и чести следобедни валежи, като не са изключени и градушки на отделни места.

В средата на месеца ще има и спокойни дни, но повече ще са тези с валежи в следобедните часове и до полунощ. Значително по-малко ще са валежите в Източна България, където ще бъде предимно слънчево. В София се очаква променливо време с чести следобедни превалявания. Температурите в столицата ще се движат в интервала 22-27 градуса, но след преминаването на гръмотевични бури чувствително ще се понижават.

петък, 29 май 2015 г.

Левски и Черно море се борят за купата утре



Утре е финалът за купата на България, където ще се срещнат отборите на Левски и Черно море. Победителят освен, че ще спечели титлата и парична награда ще има възможността да играе в предварителните кръгове на Лига Европа, като при успех може да се класира и за групите. Двата отбора са във втората шестица на тазгодишното първенство, което автоматично ги изхвърля от първите три места, даващи възможност за участие в Европа. Със спечелването на купата обаче победителят ще може да играе в европейските турнири тази година.

Advertisement: Реклама: 
Всички билети за срещата вече са продадени, като капацитетът на стадиона е около 17 хиляди души и той ще бъде пълен утре вечер. Срещата ще се играе в Бургас, като на нея се очаква да присъстват много важни гости и мениджъри от различни отбори, а също така и кметът на Бургас Димитър Николов и спортния министър Красен Кралев. Нова телевизия ще излъчи двубоят на живо от 20 часа, като студиото ще започне минути по-рано. 

четвъртък, 28 май 2015 г.

Юли и август идеални за море



Времето през летните месеци ще бъде подходящо за море, като валежи по Черноморието почти не се очакват. За разлика от миналата година, когато лятото беше дъждовно и с почти ежедневни валежи тази година подобно развитие на времето не се очаква. През месеците юли и август валежите ще бъдат концентрирани основно в Западна и Централна България, където ще има следобедни бури, в някои дни силни и с градушки. Източна България ще бъде най-пощадена от лошото време, като там от 10 дни средно 8-9 ще бъдат изцяло слънчеви, а един ще бъде с повече облаци или с валежи.

Това лято се очаква да бъде с по-малко валежи и с по-високи температури от предходното. За разлика от миналата година тази не се очакват толкова интензивни валежи и силни градушки, каквито имаше в София, Враца и на други места в страната, довели до сериозни материални щети, основно върху автомобилите. Това лято се очакват и дни, в които температурите през деня да достигат 35-40 градуса, като такива стойности не са необичайни, успокояват синоптиците.

сряда, 27 май 2015 г.

Патриотичният фронт с ултиматум към управлението



Патриотичният фронт заплаши ГЕРБ, че ще прекрати подкрепата си към правителството ако спешно не бъдат чути техните искания в защита на българските интереси. Те дадоха срок на кабинета до първи юли за действие по най-наболелите проблеми, които представиха днес в Народното събрание чрез изказване на един от лидерите на формацията- Валери Симеонов. На първо място се иска събаряне на незаконните постройки в Гърмен, където през последната седмица напрежението между българи и роми ескалира.

Други от исканията на фронта са укрепване на границата с Турция, където се изгражда защитно съоръжение, както и справяне с битовата престъпност. Малко след изказването на Симеонов Цветан Цветанов от ГЕРБ заяви, че ще разгледат исканията на партньорите си и следващата седмица ще проведат работна среща с тях, на която ще обсъдят кое може да бъде изпълнено. Вероятно управляващите ще положат максимални усилия за да отговарят на очакванията на своите партньори, за да няма сътресения във властта.

вторник, 26 май 2015 г.

ЦСКА все още без ясна съдба



Неяснотите в ЦСКА продължават и в този момент и все още не е ясно какво ще се случи с отбора след изиграването и на последната среща от шампионата, която е срещу Литекс в София. Много и различни са информациите за евентуалното бъдеще на клуба- от фалит до сливане с Литекс, което би заличило втория отбор. От няколко дни усилено се говори за това, че Гриша Ганчев ще жертва своя отбор, за да може червените да продължат съществуването си, като при този вариант те дори ще вземат лиценза на Литекс за Европа и ще могат да участват в европейските турнири още тази година.

Advertisement: Реклама: 
Друг вариант, за който също се говори е фалит на клуба и създаване на ново дружество, което да започне от нулата. При този вариант всички дългове на клуба ще бъдат заличени, а собствениците ще могат да започнат без никакви проблеми издръжката на отбора, след като вече няма големи сметки за погасяване, каквито в момента са останали като задължения от предишните собственици. До края на този месец се очаква повече яснота относно бъдещето на отбора.

понеделник, 25 май 2015 г.

Напрежение в Гърмен и блокада на общината



Напрежението в община Гърмен расте с всеки изминал час, след като преди дни се стигна до масов бой между българи и роми в едно от селата на общината. Това доведе до масов бунт сред жителите срещу незаконните ромски къщи и постоянните кражби, а от своя страна ромите отговориха с камъни срещу събралото се множество на протест в близост до пътя, водещ до къщите на ромите. Няколко десетки полицейски служители успяха да спрат разбеснялата се тълпа от протестиращи да стигнат до незаконните къщи и да линчуват техните обитатели, но това не спря хората да протестират и вече техните протести продължават няколко дни.

Днес на мястото на сблъсъците се очаква да пристигнат министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР, които на място да се запознаят с проблемите и да се опитат да намерят тяхното решение. Хората искат събаряне на незаконните ромски постройки и изселването им, като вече от общината заявиха, че това е невъзможно. Ако до дни не се намери решение на проблема в началото на юни протестиращите заявиха, че ще вземат нещата в свои ръце и може да се стигне до нови сблъсъци.

неделя, 24 май 2015 г.

Много силни бури днес и през новата седмица



Силни бури и възможност за градушки се очакват днес и през цялата следваща седмица предимно в западните и централните райони от страната. Днес до обяд ще е слънчево и топло с температури до 25-28 градуса, но следобед над Западна България ще се развиват купесто-дъждовни облаци и на много места там ще паднат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени с усилване на вятъра. Най-опасно ще бъде времето в планините в западните и централни райони от страната, където бурите ще са най-силни.

Advertisement: Реклама: 
Утре и във вторник се очакват още по-силни бури, като на места ще паднат значителни валежи за много кратко. Не са изключени локални наводнения вследствие на силните бури. Заедно с бурите се очаква и постепенно понижение на температурите, като в средата на новата седмица в Западна България максималните градуси ще са под 20. През следващите дни най-спокойно ще е времето в източните части от страната, където ще бъде най-топло и със значително по-малко валежи. Опасността от градушки обаче и там не е напълно изключена.