събота, 16 януари 2016 г.

Скандал със смс във ВСС



Голям скандал на заседанието на Висшия Съдебен Съвет в София. То бе временно прекъснато, след като неговият председател Лозан Панов слезе при медиите и показа скандален смс, изпратен по неговите думи от телефона на премиера Бойко Борисов. Съдържанието на съобщението гласи, че е било поискано той да бъде извикан на заседанието, но членовете на съвета не са приели това искане. Буквално за минути смс-а обиколи всички медии, а реакцията на Борисов не закъсня.

По време на заседанието, след като то бе отново подновено в сградата пристигна лично премиерът Борисов, който пожела да присъства и да уточни ситуацията. Борисов пряко нападна Панов като заяви, че той се опитва да прави политика и да критикува премиера и неговата партия за решенията, които взима в пленарната зала. Премиерът заяви, че съобщението му е изпратено от негов съветник, а той само го е препратил към председателя на ВСС.

петък, 15 януари 2016 г.

Враца на бунт след брутално убийство на ученик



Продължават протестите във Враца и София след жестокото убийство на 18-годишно момче от балканския град. Неговите двама нападатели са задържани от прокуратурата за 72 часа. Въпреки това няколкостотин души във Враца се събраха на протест с искане за справедливо наказание на неговите биячи, които според свидетели са нападнали момчето и са му нанесли множество удари по тялото, в следствие на които той е починал.

Съдът в града гледа мярката за неотклонение на двамата нападатели, докато пред сградата се бяха събрали приятели и съученици на момчето. В крайна сметка решението на съда беше да постави мярка "домашен арест" на двамата нападатели, тъй като не съдията не смята, че те могат да се укрият или да извършат ново престъпление. Мярката буквално разгневи събралите се хора пред съда във Враца и те поискаха да изчакат нападателите пред сградата и да разговарят с тях, но след разговор с полицията се разотидоха.

четвъртък, 14 януари 2016 г.

Бавно падат цените на горивата



Бавно се понижават цените на горивата у нас на фона на сериозния спад на петрола на световните борси. Очаква се до дни цената му да падне под 30 долара за барел, което ще е рекордно поевтиняване. У нас обаче по бензиностанциите цените само леко се смъкват надолу от месеци, като често това става с до няколко стотинки на седмица. Разминаване има между големите градове у нас, като например във Варна на места цената за дизел е 1.69 за литър, а в София около 1.95 за литър.

Advertisement: Реклама:
До края на месеца се очаква тенденцията по плавно понижение на цените на горивата да продължи и в първите дни на февруари да плащаме около 1.80 лева за литър дизел и малко повече за литър бензин. Според експерти обаче цените у нас са сериозно завишени и търговците прибират много сериозна печалба. Според компетентните органи обаче картел между веригите няма. Проверки вече са правени и такъв не е установен. Няма и обяснение за сериозното разминаване в цените на горивата в различните градове от страната.

сряда, 13 януари 2016 г.

Започва работата по строежа на метрото в София



Още в края на този месец започва работата по строежа на централната част от третия метродиаметър на метрото в София. В района на Красно село вече се наблюдават машини, които през деня правят замервания и скоро там ще се появят огради, след като започне същинската работа на място. Очаква се и временно стесняване на пътни участъци, но до затваряне на улици вероятно няма да се стигне. Трафикът в района обаче ще бъде силно затруднен, като задръстванията ще са ежедневие.

От Столична община ще се постараят максимално да ограничат стесняването на участъци и по този начин да помогнат да не се образуват сериозни тапи на местата, където ще се строи. Промяна на спирките на градския транспорт ще се наложи на места, където спирките ще бъдат изместени с няколкостотин метра поради изкопна дейност.  Промяна на маршрути на автобуси и тролей обаче няма да се налага.


вторник, 12 януари 2016 г.

Снежна буря и страхотен студ у нас



Много опасно време предстои в цялата страна през уикенда. От югозапад към страната ще се приближава Средиземноморски циклон, който ще носи сериозни количества валеж. От север пък към страната ще се спуска студен въздух и в петък вечерта от югозапад ще започнат валежи от дъжд, които в Северозападна България бързо ще преминат в сняг. През нощта срещу събота ще завали и в Западна България, предимно дъжд, който обаче по високите полета ще преминава в сняг. В събота ще облачно с интензивни валежи, а застудяването ще продължава. От северозапад ще нахлува студен въздух и в цяла Северозападна и Западна България ще вали сняг и ще се образува снежна покривка.

Advertisement: Реклама:
Над Централна и Източна България до обяд ще превалява дъжд, но след обяд и там постепенно с понижението на температурите на все повече места дъждът ще преминава в сняг. Най-късно това ще се случи по Черноморието, вероятно в неделя по обяд. Значителни ще са валежите през уикенда по планините и особено в Югоизточна България, където ще паднат сериозни количества дъжд, в планините над половин метър сняг. От неделя вечерта от запад на изток валежите ще отслабват, а по-късно и спират. Застудяването обаче ще продължи и в неделя максималните температури в страната ще са между -5 и 0 градуса.

понеделник, 11 януари 2016 г.

Генка Шикерова се присъедини към Нова телевизия



Генка Шикерова се присъединява към екипа на Нова телевизия, официално съобщиха от медията на своята интернет страница. Журналистката до сега работеше в конкурентната БТВ, където дори преди да излезе в майчинство водеше и сутрешния блок. Малко хора знаят, но Шикерова преди също е работила в Нова телевизия и така тя се връща обратно към своята стара работа. Там тя се присъединява към колегите си от БТВ Ани Салич, Виктор Николаев, Ани Цолова и други.

Журналистката се присъединява към екипа на "Разследване" и ще бъде един от водещите разследващи журналисти в телевизията, като от следващата седмица тя ще започне и работа по конкретен случай, за който ще разберем през следващите седмици. От Нова съобщават, че тепърва ще има изненади за зрителите и ще продължат да работят за подобряване на новините и публицистиката на телевизията.

неделя, 10 януари 2016 г.

Непълнолетен преби мъж в автобус в Бургас



Непълнолетен ученик преби възрастен мъж в автобус на градския транспорт в Бургас. Тази случка потресе социалните мрежи, след като стана ясно, че заради забележка за качени на седалката кални обувки на момиче от страна на възрастния мъж нейният приятел е нанесъл зверски побой на мъжа, а никой от автобуса не е реагирал по никакъв начин. Възрастният мъж е с рани и пуквания на стави по тялото, а след сигнал в полицията момчето е издирено и задържано за 24 часа в бургаската полиция.

Advertisement: Реклама: 
Бившият авиоинжинер, който е пътувал към квартал Сарафово е пострадал заради отправена нормално забележка, а самият той не вижда причина за агресията от страна на момчето. То вече е разпитано, а предстои това да се случи и с неговата приятелка, която е присъствала в момента на побоя. Тепърва ще се образува и дело, което ще се прецени с какъв характер да бъде заради това, че извършителят на престъплението е непълнолетен. Пострадалият 60-годишен мъж вече заяви, че ще си търси правата по съдебен път.