събота, 21 май 2016 г.

Плевнелиев няма да се кандидатира за нов мандат



Българският президент Росен Плевнелиев направи извънредно обръщение към нацията в което съобщи, че няма да се кандидатира за втори президентски мандат поради лични причини. През последните дни се появиха много спекулации около бъдещето на настоящия президент, след като от ДСБ без да питат номинираха Плевнелиев за втори мандат и дори призоваха той да бъде общата дясна кандидатура на предстоящите президентски избори. От управляващата партия ГЕРБ още тогава реагираха остро и не пожелаха да влязат в тона на партията на Радан Кънев.

Твърде вероятно е именно изненадващата подкрепа и съответно номинация от ДСБ да е причината Плевнелиев да съобщи по-рано решението си относно бъдещето си в политиката. По време на обръщението си той също така заяви, че не напуска политиката и ще остане в нея, но не е ясно все пак под каква форма. Президентът посочи, че очаква да бъдат издигнати силни и достойни кандидати за поста и българският народ ще избере коя е най-добрата кандидат-президентска двойка, на която и прилича да застане начело на държавата.

петък, 20 май 2016 г.

Евакуират бежанския лагер в Идомени



Бежанският лагер в Идомени, Гърция трябва да бъде опразнен до два-три дни. Това решение е взето на високо нива в южната ни съседка, след като месеци наред до границата на страната с Македония хиляди нелегални емигранти са направили огромен лагер, чакайки да бъдат пропуснати във вътрешността на Европа да влязат без никакви документи. Гърция ще евакуира лагера и ще го развали, а бежанците ще бъдат пренасочени към съответните центрове в цялата страна.

До края на идната седмица трябва градчето Идомени да бъде освободено от всички бежанци, които месеци наред го бяха буквално окупирали. На няколко пъти търсещите убежище влязоха и в сериозни сблъсъци с месната полиция, а също така и с македонската при опит да нахлуят в територията на страната. Вероятно след разчистването на лагера много от емигрантите ще опитат да намерят нови маршрути за да достигнат до сърцето на Европа, като за основен такъв се счита маршрутът през Италия и Албания.

четвъртък, 19 май 2016 г.

Много нови линии на летище София



Лятото тази година се очертава да е доста натоварено за летище София. Множество чартърни полети ще се изпълняват от най-голямото летище в България през летните месеци, като покачването на трафика ще е с до два пъти повече от обичайното през останалите сезони. Вече започнаха да се изпълняват и първите чартъри от София до Италия и Испания, а през следващите дни тяхната честота ще се засили. Чартъри ще има и до Русия, а също така и до Великобритания.

Advertisement: Реклама:
С навлизането на новият оператор на летище София- Райънеър вече започна изпълнението и на първата редовна линия на авиокомпанията между София и Лондон. До септември ще стартират още около 20 линии на компанията от София до множество летища в цяла Европа между които такива в Италия, Ирландия, Испания, Германия и Белгия. Заедно с това и друг нискотарифен превозвач- WizzAir също увеличава своите дестинации, като по този начин се засилва съществено конкуренцията за пътници от София към дестинации на стария континент. Очаква се в края на годината софийското летище да отбележи ръст с поне няколко процента на пътниците, преминали през него тази година.

сряда, 18 май 2016 г.

Продължава строителството на оградата по българо-турската граница



Продължава строителството на защитната ограда по българо-турската граница. Лично премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев и министър Румяна Бъчварова инспектираха съоръжението. Към тях се присъедини също така и народният представител Валери Симеонов, който е и един от лидерите на подкрепящите управлението партии на Патриотичния фронт. Именно Симеонов и Каракачанов най-силно подкрепят изграждането на оградата и настояват това да става максимално бързо с цел ограничаване на мигрантския поток.

До края на лятото се очаква още няколко километра от оградата да бъдат завършени, като по този начин още да се ограничи притока на мигранти от Турция. Държавата вече е заделила няколко милиона лева, с които финансира строежа и при нужда има възможност за отпускане на допълнителни средства. Оградата е с височина над 2 метра и е много трудна за преодоляване заради живият плет, с който е обградена. При нужда подобно съоръжение може да бъде изградено и по границата ни с Гърция.

вторник, 17 май 2016 г.

Самолет с над 60 души на борда изчезна в Гърция



Самолет на египетските авиолинии мистериозно изчезна от радарите и от часове няма информация за него. Самолетът е излетял от Париж и е изпълнявал полет до Египет, но след полунощ, по време на прелитане на около 11 хиляди километра над Средиземно море е изчезнал от радарите. Предполага  се, че това се е случило още в гръцка територия южно от остров Крит.  Засега няма повече информация за полета, като на него са пътували над 60 души, включително и екипажа.

Advertisement: Реклама:
Малко преди да изчезне от радарите от самолета към диспечера е подаден сигнал за дим в пилотската кабина. От там нататък връзката с летателната машина е изгубена, а вече са започнали издирвателни действия, които се извършват съвместно между гръцките и египетските служби. Предполага се, че самолетът се е разбил в Средиземно море и няма оцелели. Експерти обаче твърдят, че ако има оцелели те могат да издържат между 2 и 7 часа във все още студените води на морето, като този часови диапазон е критичен за тяхното откриване и спасяване.

понеделник, 16 май 2016 г.

Божков с нови опити за оздравяване на ЦСКА



Бизнесменът Васил Божков продължава да прави опити да оздрави ЦСКА и да превърне почти фалиралия клуб в един от най-успешните и финансово стабилни отбори у нас, както беше преди години по време на неговото управление. Божков е готов да погаси част от задълженията на червените и също така вече предостави оздравителен план през съда, където той трябва да бъде разгледан от съдията. Междувременно пък Гриша Ганчев- настоящия финансов благодетел на червените продължава с опитите да фалира клуба, като по този начин да бъдат заличени и задълженията на червените.

Миналата седмица на 13-ти май, петък в съда отново е входирано писмо, с което се иска ЦСКА да бъде обявен в несъстоятелство и да бъде фалиран. Писмото идва от един от управниците на червения клуб в момента, приближен до Ганчев. Ако желанието бъде прието то червеният клуб ще бъде заличен и ще трябва да се направи ново дружество, което да придобие историята на червените, а също така и всички медали и купи. Очаква се до дни от съда да се произнесат и по крайните задължения на червените, които вероятно общо са около 20 милиона лева.

неделя, 15 май 2016 г.

Хладно и дъждовно време до края на май



 Хладно и дъждовно време ни очаква до края на месец май. Над цялата страна атмосферата ще е нестабилна и валежите ще са често явление, като по-силни и на повече места ще бъдат те в следобедните часове и часовете до полунощ. Температурите в страната пък ще бъдат по-ниски от обичайните за средата на месец май, като по-студено ще е и в района на София. През новата седмица времето ще се задържи променливо, често облачно и с ежедневни валежи.

Advertisement: Реклама:
В понеделник от северозапад ще приближава студен атмосферен фронт и по него на много места ще паднат валежи с гръмотевици, в Източна България са възможни градушки. До сряда времето ще се задържи облачно и с чести валежи, на места до 40-50 литра на квадратен метър сумарно за трите дни. От четвъртък времето ще се стабилизира временно, като валежи ще има на по-малко места. Нови валежи ще има след 22-ри май, когато те вече ще придобият типичен летен характер и ще са само в часовете след обяд и преди полунощ. На места ще паднат значителни валежи, вероятността за градушки е голяма, особено в цяла Северна България.