събота, 22 октомври 2016 г.

Снегопочистващите фирми в готовност за зимата

Резултат с изображение за снегорини

Над 3 000 снегорина са в готовност за зимата, а всички фирми вече са се снабдили с необходимите химикали и пясък за зимният сезон. Това съобщиха от АПИ и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството след проверка на готовността на фирмите за справяне със зимни условия. Очаква се тази година при обилен снеговалеж магистрала "Хемус" временно да бъде изцяло затваряна с цел по-бързото и качествено почистване на аутобана, след което отново да бъде пускана в движение. Фирмите обещават, че няма да има забавяния при чистенето на пътищата в страната.

В София над 300 снегопочистващи машини ще работят през зимата, за да бъдат чисти всички големи пътни артерии в града и около него. Очаква се при забавяне в почистването от Столична община да налагат сериозни глоби на фирмите, като за миналата година глобите за непочистени пътища в града надхвърлят един милион лева. Традиционно по-трудно ще е почистването по високите квартали на града-Бояна, Симеоново и Драгалевци, но и това е взето в предвид. Според синоптиците сняг не се очаква поне до края на този месец.

петък, 21 октомври 2016 г.

Отварят булевард "Черни връх" до месец

Резултат с изображение за ремонт черни връх

Продължава мащабният ремонт на булевард "Черни връх" в столицата. В момента строителите са на финалният етап от разширението му в близост до Околовръстния път, като се очаква до началото на месец декември строителните работи да приключат и булевардът да бъде пуснат изцяло в експлоатация. След ремонта и разширението му пътя вече е четирилентов- с по две ленти във всяка посока, което ще сложи край на големите задръствания в района, които столичани избягваха дълги години.

Заедно с този ремонт продължават и строителните дейности на други по-малки улици в София, които се очаква да приключат до дни предвид наближаващият зимен сезон. Нови по-мащабни ремонти готви Столична община от пролетта на следващата година, като отсега вече са набелязани обектите, които първо ще бъдат ремонтирани. Очаква се тогава да бъдат освободени за движение и част от улиците, които сега са затворени заради строежа на третата метролиния от софийското метро.

четвъртък, 20 октомври 2016 г.

Мегаконцерт на Слави Трифонов в София тази събота

Резултат с изображение за слави концерт

Мегаконцерт на Слави Трифонов и Ку Ку Бенд ще се състои идната събота на Орлов мост. Това ще се случи точно седмица преди изборите за президент и референдума, който беше иницииран от екипа на шоуто и успя да събере достатъчно подписи, за да бъде прокаран и проведен. На концерта се очаква да присъства целият екип на Слави, а също така и много гост изпълнители, които ще зарадват събралото се множество с едни от най-известните си песни. Вероятно около четири часа ще продължи целият спектакъл, който обещава да е грандиозен за българските мащаби. 
Advertisement: Реклама:

По време на концерта се очаква Слави Трифонов да призове българите масово да гласуват по трите въпроса на референдума, които са особено важни и засягат партиите и тяхното субсидиране, както и въвеждането на задължително гласуване за всички български граждани. Предварителните очаквания са за избирателна активност на референдума над 50 процента, което автоматично ще го направи задължителен, а резултатите от него ще задължат депутатите да се съобразят с тях и да ги приемат като закони в парламента. Заради концертът в събота движението в района на Орлов мост ще бъде напълно блокирано, а това в района силно затруднено заради затворените ключови улици и кръстовища, по които се движат и превозните средства на градския транспорт.

сряда, 19 октомври 2016 г.

Борисов вярва, че Цачева може да стане президент

Резултат с изображение за борисов

Премиерът Бойко Борисов отново потвърди, че ако партията му в лицето на Цецка Цачева не спечели изборите за президент ще подаде оставка и очевидно ще се ходи към предсрочни парламентарни избори през следващата година. Това заяви той по време на гостуването си в сутрешният блок на Нова телевизия, където близо час отговаря на въпросите на водещите, свързани с актуалните теми в страната и чужбина. Премиерът заяви, че смята кандидатурата на Цачева за успешна и вярва, че тя ще бъде новият президент на страната.

По темата с Радан Кънев Борисов отказа да навлиза в подробности и заяви, че повече с него няма да говори. С ДПС пък управление би било пагубно за ГЕРБ и той отново заяви, че няма да влиза в коалиция с тях в никакъв случай. За БСП премиерът каза, че към този момент не вижда шанс за едно бъдещо управление заедно заради всички критики, които според него неоснователно получава от левицата. Той каза, че така наречената голяма коалиция между първите две партии в страната в момента не е реалистичен вариант заради много големите различия, които имат двете партии помежду си.

вторник, 18 октомври 2016 г.

ДПС издигна Пламен Орешарски за президент

Резултат с изображение за орешарски

ДПС официално подкрепи кандидатурата на бившият премиер Пламен Орешарски. Това стана на пресконференция пред медиите, на които председателят на партията Мустафа Карадайъ обяви решението на партията. Очаква се с всички ресурси партията да подпомогне кампанията на Орешарски, което автоматично означава, че той ще получи много повече от досега прогнозираните проценти. Част от анализаторите вече заявяват, че бившият премиер ще се нареди на трето място в битката за президент.

Advertisement: Реклама:
Официалната подкрепа на ДПС за Орешарски доказа твърденията, че реално те са били инициаторите той да се впусне в тази надпревара. При значително мобилизиране на ектората на партията и при нисък резултат на кандидата на БСП Румен Радев дори съществува вероятност Орешарски да излезе на втора позиция и да се класира за балотаж. Тази хипотетична възможност съсществува, но за момента не е особено реална. Следващите социологически проучвания след официално обявената подкрепа на ДПС за Орешарски ще покажат какъв е електоралният потенциал, който може да измъкне бившият премиер на тези избори.

понеделник, 17 октомври 2016 г.

Най-големият пътнически самолет в света кацна в София

Резултат с изображение за а380 софия

Най-големият пътнически самолет в света- Airbus A380 кацна на летище София за първи път. Полетът беше изпълнен от двама пилоти, единият от които българина Марио Бакалов, с чието съдействие се стигна до това събитие, организирано специално от Луфтханза. На летище София се бяха събрали стотици души въпреки дъждовното и хладно време за да наблюдават кацането на огромният двуетажен самолет, какъвто скоро отново едва ли ще кацне на родна земя. Самолетът заходи от изток и първо премина над летището на височина от около 200-300 метра, като по този начин всички присъстващи успяха да видят огромната машина.

Минути по-късно на А380  беше разрешено да заходи от запад и прелетя над целия град, след което кацна на столичното летище. Десетки представители на медии успяха да заснемат емблематичния момент, а след това самолетът пристигна на ВИП терминала, където всички важни гости и журналисти успяха да го разгледат от вътре и да интервюират екипажа му. В късния следобед при вече слънчево време машината излетя обратно към летище Франкфурт в Германия, където е базата му.

неделя, 16 октомври 2016 г.

Наближава началото на ски сезона у нас

Резултат с изображение за ски писти боровец

Седмици преди началото на зимния сезон у нас родните планински курорти са в трескава политика за посрещането на туристите. В Боровец, Банско и Пампорово вече всички строежи са замразени до края на сезона, а повечето от хотелите ще отворят врати през следващите няколко седмици. Очакванията са след средата на ноември постепенно зимните курорти да започнат да се изпълват с хора, като основен стимул за това би било ранното падане на сняг в планините, какъвто все още няма. 
 
Advertisement: Реклама:
Според далечните прогнози на синоптиците поне в следващите няколко дни сняг по планините е възможно да превали само по най-високите части, което обаче няма да е достатъчно дори за натрупването на тънка снежна покривка. По-дългосрочните прогнози до края на месеца не дават почти никакви шансове за снеговалежи, а напротив- за затопляне и предимно слънчево и спокойно време. С началото на месец ноември обаче очакванията са за по-сериозни застудявания и заснежаване по високите планински части, особено над 2 000 метра. При ниски температури оръдията за изкуствен сняг по курортите ще зарабоят, за да осигурят максимален комфорт на туристите през сезона.