събота, 6 февруари 2016 г.

Нови задръствания се очакват в София



Сериозни задръствания се очакват в София в първия ден от седмицата след края на междусрочната ученическа ваканция. Учениците бяха в няколко дни почивка между двата срока и това доведе до съществено намаляване на трафика, особено в часовете сутрин и привечер, когато иначе се образуват тапи на много места в София и придвижването става трудно и бавно. След края на ваканцията обаче тапи отново ще има на много места, а преминаването през центъра сутрин и привечер ще е силно затруднено.

Заради строителството на метрото много трудно ще бъде движението по булевард "Патриарх Евтимий", както и в района на Красно село, където тепърва започват подготвителните работи за строителството. Очакват се тапи на основните кръстовища- по булевардите "България", "Цариградско шосе", "Черни връх", "Цар Борис Трети" и други. От КАТ уверяват, че при нужда ще се намесват с цел по-бързо преминаване през най-натоварените точки на града в пиковите часове.

петък, 5 февруари 2016 г.

Очаква се да излязат списъците на вложителите в КТБ



До дни трябва да станат ясни имената на едни от известните личности, които имат депозити във фалиралата банка КТБ. След скандалите и фалита на банката останаха много въпросителни, като основно въпросите бяха насочени към това кои са имената на най-големите вложители и има ли хора от политиката и властта с пари в тази банка и колко са те. Веднага след фалита на банката нейният собственик Цветан Василев избяга в Сърбия и от там започна да кореспондира с медиите от България, без обаче да дава съществена информация какво се случва с банката и парите на хората.

Вежди Рашидов, Ахмед Доган, Делян Пеевски са само част от имената на хората от елита, за които се знае, че са имали пари в КТБ. Веднага след затварянето на банката министърът на културата неколкократно заяви по телевизиите, че парите му са ограбени и той е изгубил около милион лева. Държавата може да възстанови на човек до 100 хиляди евро, като над тази сума със сигурност има много вложители във вече фалиралата банка.

четвъртък, 4 февруари 2016 г.

Строят кръстовище на две нива в Красно село



Кръстовище на две нива ще бъде направено на изхода на Красно село и булевард "Цар Борис Трети" в София. Със строителството на метото в района ще бъде подобрена градската среда и задръстванията в района след приключването на строителните работи трябва рязко да бъдат намалени. По план в близост вече започва строителството на метростанция, която трябва да е готова до три години и да помогне за намаляването на трафика в района. Заедно с нейното изграждане ще бъде направено кръстовище на две нива, като под булевард "Цар Борис Трети" ще минава сегашният път, свързващ квартала с западните райони на града.

Advertisement: Реклама:
Очаква се да бъде прокопан тунел, по който директно да минават превозните средства, без да чакат на светофар, където от години се образуват задръствания. По булеварда отгоре пък ще се минава без спиране и така придвижването значително ще бъде улеснено. Допълнително изграждането на метрото ще помогне за намаляването на трафика поради удобствата, които предлага. От дни започна строителството на централната част от третата линия на метрото в София, която през 2019-та година ще свързва кварталите Овча Купел и Левски Г.

сряда, 3 февруари 2016 г.

Нова телевизия готви сериозна програма за пролетта



Нови и стари предавания ще присъстват в ефира на Нова телевизия и през тази пролет. Очаква се завръщането на екран на хитовото предаване "Като две капки вода", което години наред събира стотици хиляди пред екрана, които гледат едни от най-големите звезди в България как се превъплащават в ролята на известни певици и певци. Следващата седмица пък започва предаване, в което собственици на различни големи фирми ще влизат в ролята на начинаещи обикновени служители, за да проверят как работят техните подчинени.

Сериалът "София ден и нощ", превърнал се в хитов за месеци също остава в ефира на телевизията и ще продължи да радва зрителите през седмицата. Хитовата американска продукция "Черният списък" също ще се излъчва поне до края на пролетта, а заедно с това остава в ефир и предаването на Милен Цветков, което ще продължи да присъства в делничната програма с начален час в полунощ след късната емисия новини. От Нова телевизия имат и изненади за своите зрители, които обаче няма да споделят на този етап. Очаква се през пролетта да се появят и нови предавания в ефира на телевизията, които в момента се подготвят.

вторник, 2 февруари 2016 г.

Гръцки фермери блокираха границата с България



Продължават блокадите по границата с Гърция заради протестите на гръцки фермери, които от няколко дни блокират пропусквателните пунктове между двете страни и създават сериозни затруднения при тяхното преминаване. Стигна се дори до сериозна опашка от тирове от българска страна, достигаща до 15 километра. Фермерите през определен период премахват блокадата и пропускат тирове, но внезапно също така и затварят отново границата.

Advertisement: Реклама:
Напрежението на пропусквателните ни пунктове с южната ни съседка остава повишено, като на "Кулата" фермерите не пропускат на моменти дори коли и автобуси. От българска страна вече има изпратена протестна нота, а лично премиерът Бойко Борисове провел телефонен разговор с неговия колега Алексис Ципрас, по време на който е настоял за бързо падане на блокадата и подновяване на нормалното пропускане през граничните пунктове. От страна на гръцките фермери обаче няма и намек за отслабване на блокадите и спиране на протестите и вероятно те ще продължат и през следващите дни, докато синдикатите не постагнат споразумение с правителството.

понеделник, 1 февруари 2016 г.

Депутатите избраха Меглена Кунева за министър на образованието



Меглена Кунева е новият министър на образованието. Това решиха депутатите, след като разискаха нейната кандидатура, предложена от министър-председателя Бойко Борисов. След поисканата и дадена оставка на Тодор Танев на неговия пост сяда вицепремиерът Кунева, която ще трябва да се справя с много проблеми, възникнали в сверата на образованието. В зала тя беше подкрепена от всички депутати от ГЕРБ и от част от народните представители от Реформаторския блок, БДЦ и независими.

Парламентарните групи на "Патриотичния фронт" и АБВ се въздържаха по време на гласуването поради несъгласие с предложената кандидатура. Според тях това е неприемлив вариант за министър, а дори председателя на АБВ Георги Първанов поиска кандидатурата на Кунева да бъде оттеглена и да се проведат нови консултации с партиите, на които да се стигне до общоприет кандидат, който да седне на стола на министъра на образованието. Всички останали партии в парламента гласуваха против Меглена Кунева.

неделя, 31 януари 2016 г.

Чисто нови автобуси идват в София



Чисто нови около 100 автобуса ще получи София тази година по европейски проект. След като миналата година бяха докарани нови автобуси МАН, тази година столичани ще могат да се радват на още от комфортните возила, които са много по-екологични от старите автобуси, които ще отидат за дълго в гаражите на градския транспорт. Първата част от автобусите се очаква да пристигне у нас в началото на лятото, а втората до края на тази година.

Advertisement: Реклама: 
Новите превозни средства ще бъдат пуснати по едни от най-натоварените линии, като те разполагат с климатик, който ще работи постоянно през лятото. В момента такива нови автобуси се движат по линии като 305, 83, 76, но все още по-голямата част от автопарка в София е сравнително стара. До края на 2020-та година Столична община си е поставила за цел изцяло да замени всички стари автобуси с нови и така значително да се повиши средната възраст на превозните средства в градския транспорт в столицата.