събота, 23 април 2016 г.

Протести срещу повишението на билета в София



Протест срещу цената на градския транспорт провеждат от няколко дни столичани, недоволни от поскъпването на билетчето от 1 лев на 1 лев и 60 стотинки. Поскъпването ще стане факт от първи юни, след като официално мина през одобрението на Столичния Общински съвет. Протестиращите граждани призовават всички столичани и гостите на града да бойкотират новата цена и да се возят гратис в превозните средства, обслужващи линиите в града. От своя страна от Центъра за градска мобилност заявиха, че ще засилят още повече контрола по редовността на пътниците.

Междувременно заедно с поскъпването на цената на билета се очаква да се повиши значително и контрола по линиите на градския транспорт. Контрольорите ще проверяват още по-често в превозните средства, а глобите за пътници се предвижда да се повишат на 40 лева, ако глобата се заплати на място и 200 лева за акт. По-засилени проверки вече ще има и в метрото, където пътуващите гратис са най-малко поради засиления вход на входовете на станциите. 

петък, 22 април 2016 г.

Маги Халваджиян сяда на стола на журито в "Като две капки вода"



Маги Халваджиян се завръща като жури на предаването "Като две капки вода" идната седмица. Продуцентът на предаването ще замени Дони, като целта му е да вкара в правия път водещите Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека, които според продуцента прекаляват с шегите си спрямо Фънки, Дони и Хилда. Присъствието си на масата на журито Халваджиян съобщи в последното издание на шоуто, което предизвика интереса на публиката как ще се разразят отношенията между продуцент и водещи.

Истината всъщност е, че Маги въобще не е ядосан на водещите, които често изпадат във всякакви шеги, а просто иска да се присъедини към журито за да покачи още повече рейтинга на формата. Предаването е абсолютен лидер всеки понеделник, като много повече зрители предпочитат да гледат него в сравнение с турския сериал по БТВ, който върви през делничните вечери. Зуека и Рачков пък със сигурност са подготвили за идния понеделник множество скечове и шеги, повечето специално насочени към Маги Халваджиян.

четвъртък, 21 април 2016 г.

Сняг в София във вторник



Зимата се завръща в България изключително изненадващо още в началото на идната седмица. Въпреки че остават броени дни до месец май към нашата страна още от неделя ще се спуска студен въздух от север, който постепенно ще понижава температурите. В цялата страна ще има валежи от дъжд, на места придружени и от гръмотевици. В планините над 2000 метра в неделя ще вали сняг. В понеделник валежите с прекъсвания ще продължат, на места ще са интензивни.

Advertisement: Реклама:
През нощта срещу вторник и до вторник на обяд на много места валежите ще продължат, като в планините на Западна България над 1000 метра ще вали сняг. В ранните сутрешни часове във вторник мокър сняг е възможно да вали дори в районите на Драгоман, Трън и София, а в планините над 1200 метра ще се образува и снежна покривка, като на Витоша вероятно ще достигне няколко сантиметра. През втората половина на деня обаче валежите ще спират и през следващите дни ще настъпи бързо затопляне на времето.

сряда, 20 април 2016 г.

Скандал с поставянето на нови спирки в София след разследване на Нова телевизия



Сериозен скандал гръмна в Столична община след разследване на Нова телевизия, свързано с поставянето на нови 60 спирки след проведена обществена поръчка и избран изпълнител на проекта. Спирките по документи се водят модерни и с необходимите за поставянето им части, но в действителност са направени от по-некачествен материал и не отговарят на нужните изисквания според европейските правила. Разследването стига до депутатка от ГЕРБ от Самоков, която е близка със заместник-кмета по транспорта на София Любомир Христов.

Служебният автомобил на Христов е засечен през един от уикендите в Самоков пред къщата на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева, която пък е свързана със спечелилата конкурса фирма. Двете страни не отрекоха пред медиите, че са се срещали и дори заявиха, че поддържат дългогодишно приятелство, но между това и избора на изпълнител по проекта няма нищо общо според засегнатите страни. Заради скандала кметът на София Йорданка Фандъкова поиска оставката на Христов, а Борисов тази на Коцева. По-късно тя я е депозирала в Народното събрание. 

вторник, 19 април 2016 г.

Отварят станция "Витоша" през юли



Строителството на третия метродиаметър в София продължава с все по-бързи темпове. Работата на площадката в столичния квартал "Красно село" вече се извършва интензивно, а през следващите седмици се очаква да настъпи промяна в трафика на трамваи поради строежа, като за известно време на мястото на трамвай номер 5 ще върви заместваща го автобусна линия. През лятото се очаква да бъде най-сериозната работа по обекта, когато вече ще се копае дълбоко в земята. Заради строежа през делничните дни в натоварените часове в района се образуват задръствания.

Advertisement: Реклама:
Междувременно през месец юли ще бъде открита новата метростанция "Витоша", намираща се в Хладилника до мол "Парадайз". С отварянето и се очаква около 20 хиляди души допълнително ежедневно да използват метрото, което вече ще достига до още няколко квартала с новото разширение. В бъдеще дори има проект метрото да достига до кварталите Симеоново и Драгалевци, което е съвсем в подножието на Витоша. В момента 99 процента от работата на метростанцията е приключила, като до юли ще се извършват довършващи дейности по обекта.

понеделник, 18 април 2016 г.

Ново понижение на цената на петрола



Ново падане на цените на горивата на световната борса започна веднага, след като не беше постигнато споразумение за замразяване на добива на Иран от черното злато. Това отново върна очакванията, че ще се стигне до свръхпредлагане на световните пазари и моментално нефтът започна да пада, като понижението за деня е от около 1 процент. Ако не се стигне до трайно споразумение е възможно цените да се върнат до рекордно ниските от зимата стойности от около 30 долара за барел.

У нас обаче цените не помръдват вече две седмици, като в София дизелът се продава между 1.79-1.81, а бензинът между 1.85-1.88 лева за литър. Очаква се обаче до края на седмицата цените леко да се понижат, а през следващата да паднат до около 1.80 бензина и 1.75 дизела. В България обаче цените винаги отчитат забавяне от световния пазар и вероятно едва в началото на май е възможно по-сериозно намаление на горивата по нашите бензиностанции, ако се задържи трендът за понижени.

неделя, 17 април 2016 г.

Ръст на туристи по морето



От началото на месец май се очаква да започне напливът на туристи в най-големият български курорт по родното Черноморие- Слънчев бряг. Резервации за хотели има от началото на годината, а много българи също ще почиват у нас в края на април и началото на май, когато се пада Великден тази година. Много хотели вече отварят врати в Слънчев бряг заради ранните записвания, които са получили от туристическите агенции. Увеличава се вече и броят на пристигащите самолети на летище Бургас, където кацат туристите за южното ни Черноморие.

Advertisement: Реклама:
От средата на месец май се очаква още по-сериозен приток на туристи, повечето от които руски. Тази година много руснаци избират България като място за почивка поради лошите отношения на Русия с Турция след инцидента със сваления изстребител от миналата година. Именно това е и причината да се очаква ръст в туризма през 2016-та с повече от 10 процента. Много от хотелите ни по морето се очаква през лятото да бъдат изцяло запълнени, което ще донесе допълнителни доходи на държавната хазна от такси.