събота, 12 март 2016 г.

Хванаха поредната група нелегални имигранти у нас



Нова голяма група бежанци залови полицията днес на магистрала Тракия. При спиране на автомобил, видимо превозващ повече от допустимия брой лица са установени над 20 души без документи, които нелегално са преминали нашата граница. В автомобила са били превозвани над 10 мъже, а също така няколко жени и деца. Водачът на превозното средство е задържан, а чужденците са настанени във временен бежански лагер. През последните дни зачестяват случаите на нелегално преминаващи в нашата страна след като официално "Балканският маршрут" беше закрит преди седмица.

Нова тактика на каналджийте е да вкарват у нас групи бежанци, а след това да ги оставят на магистрала "Тракия" в района на Пазарджик и да им обясняват, че всъщност оградата от двете страни на пътя е границата между България и Сърбия. Така нелегалните имигранти остават ограбени и излъгани, мислейки си че всъщност се намират в Сърбия, но след като биват заловени от нашите власти се разпределят по бежанските центрове у нас. Ежедневно в България се залавят по няколко десетки души, опитващи се или влезли нелегално вече на наша територия.

петък, 11 март 2016 г.

Половин Студентски град без осветление на улиците



Почти половината от квартал Студентски град в София е без адекватно улично осветление. За това от дни алармират студенти чрез социалната мрежа Фейсбук, които се опитват да направят обществено достояние проблема, който съществува в тази част от столицата ни вече няколко години. Заради многото нови кооперации и множеството появили се новоизградени улици на много места е нарушено електрозахранването на уличното осветление, което води до множество тъмни части от квартала всяка вечер.

За проблема знаят и от Столична община, но мерки до момента не са взети. На места са извършени ремонтни дейности, но след поредния строеж и прекъсване на кабели отново ситуацията се завръща на изходно положение. Лично кмета на квартала обаче ще се заеме с проблема и в най-скоро време той ще бъде решен кардинално- това е заявил той след среща с част от студентите, настояващи да бъдат взети мерки по проблема. От общината обаче не могат да гарантират колко дълго време улиците отново ще бъдат осветени преди отново да бъде прекъснат главен кабел, захранващ осветлението.  

четвъртък, 10 март 2016 г.

Мащабна полицейска акция в София



Мащабна акция срещу незаконните кортежи се провежда от няколко дни на територията са Столицата по личното разпореждане на вътрешния министър и главния прокурор Сотир Цацаров. Значително е полицейското присъствие в южните квартали на София Бояна, Симеоново и Драгалевци, където често се срещат и най-скъпите и лъскави коли, а в тези райони живеят  и много бизнесмени, които често ползват по няколко автомобила по време на придвижването си. От дни екипи на полицията спират всички лъскави коли и ги проверяват, а жандармерия пази на входовете и изходите на споменатите квартали.

Advertisement: Реклама:
Операцията ще продължи още няколко дни според данни от МВР, като основно тя се провежда във вечерните часове. Заедно с нея текат и проверки пред заведенията и дискотеките, където често богаташите пристигат с по няколко коли и охрана. Най-много обекти се проверяват в Студентски град, а в дискотеките акцията има за цел да установи наличието на непълнолетни или издирвани граждани. Проверки се правят и в центъра на София, където вече особено засилено е полицейското присъствие вечер в дните петък и събота.

сряда, 9 март 2016 г.

Нови санкции срещу Северна Корея



Нови санкции въведе Южна Корея срещу своят съсед Северна Корея. Това се случва дни, след като Пхенян изстреля отново няколко балистични ракети със среден обхват, които паднаха на няколкостотин километра в морето. В началото на годината пък за пореден път в Северна Корея беше проведен ядрен опит, който според ръководството на страната е бил успешен. Считано от тази седмица Южна Корея въвежда санкции срещу над 20 високопоставени севернокорейски граждани, на които ще бъде забранено да влизат на територията на страната.

Една от най-строгите санкции, въведена от юга е забраната за влизане в териториалните води на страната и акостирането на пристанището на севернокорейски кораби и на такива, които през последните 180 дни са акостирали на някое от пристанището на северната страна. От Пхенян не се притесниха от санкциите и заявиха, че са готови за война със САЩ и Южна Корея и ако се наложи ще използват своето ядрено оръжие с цел защита от вражеските сили. В отговор двете страни започват съвместно военно учение на територията на Сеул, целящо да покаже силата на двете съюзнически армии.

вторник, 8 март 2016 г.

Критично високо ниво на Дунав



Продължава покачването на нивото на река Дунав в българския участък след значителните по количество валежи, които паднаха в Сърбия през последните дни. Във Видин вече е обявена първа степен при високи нива на реката- постоянно наблюдение на нивото на Дунав по три пъти на ден- в 8, 12 е 18 часа. За последните 24 часа нивото на реката във Видин се е покачило с 16 сантиметра, а в Лом вече наближава 8 метра. Към централната част на българския участък на реката все още положението е нормално, но и там продължава постепенното покачване.

Advertisement: Реклама:
Очаква се заради продължаващите валежи у нас и в съседните страни и топенето на снега нивото на реката да продължи да се покачва и в края на седмицата е възможно да бъдат достигнати 8 метра. При ниво от 850 сантиметра започва изграждането на предпазни диги по брега, а над 9 метра вече на места се предприема евакуация ако е необходима. Вероятно обаче няма да се стигне до нито един от двата сценария и максимума, до който може да се покачи нивото на реката ще бъде около 810 сантиметра. В Лом пък остават няколко сантиметра, за да бъде залята част от пристанището на града.

понеделник, 7 март 2016 г.

Продължават протестите срещу забраната за къмпингуване



Протестите срещу забраната за къмпингуване продължават в центъра на София вече няколко дни. Природозащитници и недоволни граждани отново се събраха в центъра в района на Орлов мост, който отново за около час бе блокиран от протестиращите, които настояват приетите промени да отпаднат и къмпингуването да бъде разрешено. Няколкостотин души с палатки и кемпери отново изразиха своето несъгласие с приетите промени и пред Народното събрание, а след това се отправиха към Президентството. Протестиращите настояват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на новите поправки.

Междувременно депутатите не дават сигнали да променят вече приетите правила и поне за момента не се поддават на натиска от страна на протестиращите. Народни представители от различни парламентарни групи изразиха мнение, че не виждат причина да променят вече приетия закон и не са съгласни с протестите. Партия "Зелените" обаче ще продължи да участва в протестите и да ги подкрепя до пълното отпадане на скандалните за тях поправки в закона.

неделя, 6 март 2016 г.

Дъжд и сняг през следващите две седмици



Разваляне на времето, а дори и сняг ни очакват през следващите две седмици. От сряда времето ще се развали, а облачността над страната често ще е значителна. В планините пък ще е мъгливо по високите части. В сряда сутринта се очаква да завали първо в Централна България, а след това и на запад. До петък ще вали в цялата страна, по-интензивно в Западна България, където ще паднат до 25-30 литра на квадратен метър дъжд. В планините над 1500 метра ще вали сняг и ще се образува снежна покривка, която ще се увеличава.

Advertisement: Реклама:
След 15-ти март от север към Балканския полуостров ще се приближава студен въздух, който ще понижава температурите. След 16-ти ще има слаби валежи, на места от дъжд, а по високите полета и Северна България от слаб сняг. Към края на второто десетдневие минималните температури ще са под нулата, а максималните около и малко над нея. За София прогнозата е за облачно време с чести валежи, след средата на месеца вече предимно от слаб сняг. В планините също ще застудее и там снежната покривка ще се увеличава.