събота, 5 март 2016 г.

От "Пайнер" връчиха годишните си музикални награди



За поредна година бяха връчени годишните музикални награди на телевизия "Планета". Това се случи на бляскаво шоу на 2-ри март в хотел "Маринела" в София. Мястото е крайно нетрадиционно предвид факта, че до момента "Пайнер" е събирал всяка година изпълнители и публика в Зала 1 на НДК, където се връчваха наградите. На церемонията пък входът беше само за избрани заради скъпите ВИП покани, които вървяха по 30 лева в интернет. На събитието отсъстваха и голяма част от звездите на телевизия Планета, сред които Глория, Ивана и Галена.

Тази година певица на годината стана Преслава, а певец на годината Фики. В категориите "Музикален идол" пък спечелиха Галена и Галин. "Албум на годината" беше присъден на Мария, въпреки факта, че реално победител трябваше да бъде Глория, която е продала много повече копия от своята колежка. Церемонията за първа година не беше предавана на живо по телевезия "Планета", което породи сериозно негодувание сред феновете на фолка у нас. Вероятно до края на месеца обаче събитието ще бъде излъчено на запис по канала.

петък, 4 март 2016 г.

Мащабно учение на България на границата с Гърция



България провежда учение между силите на Министерство на вътрешните работи, БЧК и Министерство на отбраната. На границата ни с Гърция утре ще бъдат разположени около 400 полицаи, жандармеристи и военни, както и служители на Българския червен кръст, които ще направят мащабно учение във връзка с опасността от сериозен миграционен натиск, какъвто се наблюдава в момента на границата на Гърция с Македония, където са струпани над 10 хиляди бежанци от Сирия, Афганистан, Ирак, Иран и други държави, които Македония отказва да пропусне на своя територия.

Лично премиерът Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще присъстват на учението, за да проследят как се справят нашите сили. След това двамата ще дадат и пресконференция, на която ще споделят впечатленията си от проведеното учение. За един час ще бъде затворен и ГКПП "Кулата", като там ще бъде симулирано истинско затваряне на граница заради наплив на бежанци. На място ще присъстват водни оръдия, бусове на жандармерията, военни джипове и вертолети.

четвъртък, 3 март 2016 г.

Масово полицейско присъствие в София



Масово полицейско присъствие има в София по време на почивните дни. Дори специалните сили за борба с тероризма са разположени на ключови места в Столицата с цел гарантиране на сигурността и спокойствието на гражданите и гостите на града. В района на Централна ЖП гара и автогарата цял ден патрулират полицейски екипи и жандармерия, като бяха проверени подлезите и самите гари. Присъствието им първоначално стресна част от столичани, които не са свикнали на такова масирано полицейско присъствие.

Advertisement: Реклама:
Според премиера Бойко Борисов разполагането на полицейските части е заради подадени сигнали, които биват проверявани. Няма обаче конкретна заплаха към България за терористичен акт. През следващите дни полицейското присъствие в София ще продължи да бъде засилено, заяви и шефът на СДВР. Очаква се от понеделник отново то да бъде в нормалните мащаби. Засилено е присъствието на полиция и в други от големите градове у нас като Пловдив, Варна, Русе и Бургас.

сряда, 2 март 2016 г.

Българите избраха да почиват у нас по празниците



Българите решиха да си останат у нас тази година за празниците и на практика почти бойкотираха Гърция, където традиционно голяма част от нашенците почиват през празничните дни в нашата страна. Този път обаче заради фермерските блокади, продължили над месец българските туристи са отменили огромна част от резервациите си и са си запазили хотели у нас. От около 250 хиляди почиващи през четирите празнични дни, едва 50 хиляди са решили да почиват в Гърция, а останалите са предпочели българските курорти.

През предстоящите четири почивни дни голяма част от нашите туристи също така са избрали и Сърбия като място за почивка. Родните ски курорти Банско, Боровец, Пампорово и Чепеларе са с пълен капацитет на легова база и през уикенда там ще гъмжи от българи. Това до известна степен ще компенсира местния бизнес, който претърпя сериозни загуби заради блокадата на границата и липсата на традиционните иначе гръцки туристи. Вероятно по Великден отново България ще остане предпочитана дестинация за почивка на по-голямата част от нашите сънародници.

вторник, 1 март 2016 г.

България изпраща армията на границата



България ще изпрати военни по границата с Турция и Гърция, които да я охраняват от очакваното миграционно присъствие в следващите седмици заради затоплянето на времето. Лично премиерът Бойко Борисов пък нареди да се проведе съвместно учение между армията и гранична полиция с цел да се види как могат да реагират под тревога. Министърът на отбраната Николай Ненчев пък обяви, че следи с притеснение случващото се на гръцко-македонската граница и нашата страна е готова за реакция на кризата.

Advertisement: Реклама:
На границата между Гърция и Македония от дни има струпани над 10 хиляди мигранти, чакащи да бъдат допуснати в Македония, която от своя страна отказва да ги приеме. Гърция пък продължава да придвижва бежанците към границата със своята съседка, където бежанският лагер расте от ден на ден. Ако до дни границата не бъде отворена се очаква нашата южна съседка да обяви извънредно положение, а армията на страната да бъде включена в защита на границите на страната. 

понеделник, 29 февруари 2016 г.

Затварят булеварди заради метрото



Улица "Житница" в София ще бъде затворена за повече от половин година в края на месец март. Това стана ясно, след като от Столична община съобщиха за предстоящите промени в трафика на места в града заради строежа на третата линия от софийското метро, която ще свързва Овча Купел и Левски Г. Затваряне ще има и по булевард "Патриарх Евтимий", а също така и по "Гоце Делчев". В района на тези булеварди се очаква много сериозно натоварване на трафика от средата на март нататък, а алтернативните маршрути ще бъдат със сигурност често под задръстване.

До септември от Столична община обещават да освободят част от затворените участъци, а булевардите ще претърпят основен ремонт и е бъдат чисто нови след пускането им отново в експлоатация. До дни се очаква да станат ясни и промените в градския транспорт и  откъде ще минават засегнатите от ремонтите линии по новите маршрути. 

неделя, 28 февруари 2016 г.

Биячите от околовръстното остават в ареста



Биячите от околовръстното остават в ареста. Това реши Софийският съд, след като гледа мярката за задържане на тримата души, които преди дни пребиха младо семейство на околовръстното шосе в София. Тримата са опасни и ако бъдат пуснати на свобода има реална възможност да извършат нови престъпления или да направят опит да се скрият от правосъдието. Съдът прецени, че за момента най-добре ще е биячите да останат зад решетките, докато продължава събирането на доказателства по случая и разпитването на различни лица.

Advertisement: Реклама:
До 20 години затвор може да получат тримата охранители, ако вината им бъде доказана в съда. Наличието на видео от въпросния инцидент е много сериозно доказателство и може бързо да наклони везните в полза на по-строго решение за тримата. Според така наречения Ториното, чийто охранители са тримата те са се защитавали и с нищо не са предизвикали агресията на пътя, довела до няколко счупени зъба и бой. Според нападнатото семейство гардовете на няколко пъти са ги засекли и са карали рисковано, а когато са спрели са започнали да ги заплашват и бият с палки. Очаква се на следващото съдебно заседание да бъде преразгледана мярката за неотклонение на тримата след като адвокатите им внесат това искане.