събота, 31 януари 2015 г.

Ураганен вятър нанесе материални щети на много места в страната



Ураганен вятър причини материални щети на много места в страната тази нощ. Точно както прогнозираха от БАН, вчера вятърът беше ураганен, особено привечер, когато на места достигаше над 100 километра в час. Най-силен е бил вятърът във Вършец и Кърджали, където е достигал скорост от 130 километра в час. В София вятърът чувствително се усили във вечерните часове, като на много места през нощта има паднали дървета и ламарини, но щетите не са сериозни.

Advertisement: Реклама: 
Във Вършец вчера цяла нощ градът е бил без ток поради силния вятър. На много места в курортния град има паднали дървета, отнесени покриви и комини. Временно беше и преустановено движението по прохода "Петрохан" поради паднали дървета от силния вятър. Привечер се очаква вятърът отново да се усили, особено в Източна България, където отново ще достига скорост от 100 километра в час. Значителни валежи се очакват тази нощ в по-голямата част от страната, като те ще са от дъжд. 

сряда, 28 януари 2015 г.

Обновяват част от градския транспорт тази година



Нови автобуси и трамваи ще получи София. Това трябва да стане до края на тази година, когато се очаква да завърши доставката на 126 нови автобуси, които да обновят автобусния парк на 1/3. Най-старите автобуси, които в момента се движат по част от линиите на градския транспорт, ще бъдат бракувани. В следващите години се очаква обновяването на всички автобуси в града, като з ще се разчита на европейски средства.

Нови трамваи очакват столичани, като те се предвижда да се движат по линии 3 и 12. След като вече напълно линия 7 е обслужвана от най-новите трамваи, доставка на още от тях се очаква в скоро време. До края на годината тролейбусния парк се очаква да бъде обновен на 100 процента с доставката на още нови тролеи, които да заменят остарелите, които все още обслужват някои от маршрутите. 

вторник, 27 януари 2015 г.

Историческа буря връхлита части от САЩ



Историческа снежна буря връхлетя части от САЩ. Кметът на Ню Йорк направи специално изявление, в което говори за мащабите на приближаващата стихия. Очаква се в града да се натрупат за един ден между 60 и 90 сантиметра сняг. Много от училищата в града днес ще бъдат затворени, спряно е и движението на метрото. Заповед нарежда спирането на движението по всички улици заради опасното време. Стотици снегорини чистят пътищата, като силен сняг ще вали до края на днешния ден. Много от работодателите са дали почивен ден на своите служители.

Advertisement: Реклами: 
Метеорологичната служба на САЩ разпространи съобщение в което се посочва, че бурята може да е с историческа сила и мащаби. Тя е опасна за живота и здравето на хората, които трябва да си останат вкъщи до преминаването на стихията. Вчера жителите на Ню Йорк масово се запасяваха с храна и вода, както и дърва за отопление. За часове голяма част от стоките в хранителните магазини бяха изкупени, като рафтовете на много места останаха полупразни. 

неделя, 25 януари 2015 г.

Ниските цени на горивата ще се задържат поне година



Цените на горивата в България остават ниски и през последните няколко дни, след като скоро те достигнаха стойности от 1.88 за литър бензин и 1.95 за литър дизел. Масово в родните бензиностанции цените са такива, а в някои разликата е с до стотинка-две. По-малките вериги обаче предлагат горивата на малко по-ниски цени, като с това искат да привлекат повече клиенти. На места дизела се предлага за под 1.90, а бензина за около 1.80. Специалисти прогнозират запазване на ниските цени и дори понижаването им още малко в сравнение със сегашните стойности, които имаме от няколко дни.

 През последния месец цените на горивата у нас рязко се понижиха, като причина за това е понижаването на цените на международните пазари. Вероятно до края на месеца ще има още едно леко понижение, а през февруари се очаква задържане на цените. Поне година няма да има съществено повишение на горивата според специалистите, които твърдят, че цените, които плащахме доскоро за литър дизел или бензин, скоро няма да се повторят.