събота, 25 юли 2015 г.

Хеликоптер падна в морето в Царево



Частен хеликоптер падна на метри от централния плаж в Царево днес. Инцидентът по чудо не доведе до страхотна трагедия, защото по това време плажът бе пълен с плажуващи, а междувременно се провеждаше и състезания с джетове в морето. Хеликоптерът е паднал на около 20 метра от брега и за секунди е потънал изцяло, а екипажът от трима души е успял навреме да се евакуира.

Веднага на място са пристигнали кметът на града и полиция. На тримата души е оказана медицинска помощ, като те нямат наранявания и са били освободени. Все още не е ясна причината за инцидента, като това тепърва ще се изяснява. Пилотът на хеликоптера е опитен и вероятно е искал да направи заход в близост до провеждащото се състезание с джетове, но нещо е объркало плановете и машината се е разбила в морето. По-късно през деня тя е извадена на брега благодарение на луксозна яхта. 

петък, 24 юли 2015 г.

Канал 3 в борба за първите места сред телевизиите



Канал 3 се очертава да е една от най-гледаните телевизии в края на лятото и началото на есента. Повод за това са не само новите предавания по медията на Емил Кошлуков и Илияна Беновска, а също така и правата, които телевизията държи върху излъчването на "В" група. Там тази година ще играят отборите на ЦСКА и Локомотив София, които изпаднаха от елита заради сериозни финансови проблеми, трупани постепенно през годините.

Всички мачове на 31-кратните шампиони, без значение домакински или не ще бъдат предавани пряко в ефир, уверяват от Канал 3. Шампионатът в тази група започва на 9-ти август, като все още не е ясна програмата, по която ще се играят срещите. Очаква се обаче сериозен зрителски интерес, като е възможно по време на срещите на червените телевизията да се нареди на едно от първите места по гледаемост в родния ефир. 

четвъртък, 23 юли 2015 г.

Голям пожар в Харманлийско предизвика обявяването на бедствено положение в общината



Пожар гори вече няколко дни в Харманлийско и продължава да се разраства, а огнеборците не могат да го локализират. Над 30 души участват в гасенето на огнената стихия, която заради жегите е още по-трудна за локализиране и напълно потушаване. Екипи на военните също помагат в гасенето, а два хеликоптера са в готовност във всеки един момент да излетят и да започнат гасене и от въздуха. Високите температури в района, които вече няколко дни са около и над 35 градуса допълнително затрудняват гасенето.

Advertisement: Реклама:
Днес или утре вече пожарникарите се надяват да успеят да локализират пожара. Около 200-300 метра е най-критичният участък, в който и гасенето се осъществява много по-трудно заради пресечения и труднодостъпен за техника терен. В община Харманли е обявено бедствено положение заради огнената стихия, като поне за момента няма опасност за населените места в района. 

сряда, 22 юли 2015 г.

Мая Манолова кандидат за омбудсман



Официално депутатът от БСП Мая Манолова е кандидат за омбудсман на Република България. Номинацията идва малко изненадващо, но и логично предвид постоянните изяви на червената депутатка от години насам. В рамките на последните няколко години тя е най-активният депутат и постоянно задава въпроси в рамките на парламентарния контрол, изказва се от трибуната на парламента и обикаля по студията на телевизиите.

Сегашният омбудсман Константин Пенчев също се кандидатира за втори мандат на своя пост. Официално той е подкрепен от Реформаторския блок и техните депутати в парламента ще гласуват за него. Все още не е ясна обаче позицията на парламентарната група на ГЕРБ. Може изненадващо управляващите да подкрепят Манолова за позицията, като по този начин да смекчат тона с опозиционната партия БСП.

вторник, 21 юли 2015 г.

Жега обхвана цяла България



Непоносими жеги обхванаха от няколко дни България  и ежедневно температурите в страната достигат в ранния следобед стойности до 37-38 градуса на сянка. Най-топло е в Северозападна и Югозападна България, където Слънцето и най-силно. В градовете температурите са с няколко градуса по-високи от прогнозираните заради нагряването на асфалта и жилищните блокове, които допълнително излъчват топлина и повишават температурите.

Advertisement: Реклама: 
За днес и утре в сила е код "жълто" за почти цялата страна без Източна България за опасно горещо време с температури до 37-38 градуса на сянка. Поне в следващите два-три дни не се очаква промяна на времето и вероятно кодът ще остане в сила, а това е твърде вероятно да продължи и след четвъртък. Предварителните прогнози са за ново леко затопляне през уикенда и температури с градус-два по-високи от днешните. 

понеделник, 20 юли 2015 г.

Скандал с платен паркинг на плажа в Силистар



Скандал около скъпите цени по родните плажове. В Поморие искат 18 лева за шезлонг и чадър, а в Силистар се стигна до бой заради паркинг в близост до морето. Във втория случай фирма препречва пътя на автомобилите и те не могат да достигнат до плажа в Силистар, като ги пренасочва към платен паркинг, който е по 10 лева на ден. Преди дни дори се е стигнало и до бой между туристи и служители, събиращи таксите за паркинг.

От НАП вече са започнали проверка на случая и са установили няколко нарушения, сред които и нерегламентирано събиране на такса за паркиране без фирмата да има разрешение за това. Скандалът се разрастна след излъчването на клип от случая по Нова телевизия. Очаква се на фирмата, изнудваща туристите, да бъде наложена глоба в размер до 10 хиляди лева. Междувременно от няколко дни туристите свободно могат да стигат до плажа в Силистар без да плащат каквато и да е такса за паркинг.

неделя, 19 юли 2015 г.

До края на годината пускат западната част от околовръстното на София



Западната част на околовръстното шосе на София трябва да е готова и пусната в експлоатация до края на годината. Това стана ясно при проверката на регионалния министър Лиляна Павлова и кметът на София Йорданка Фандъкова на мястото на строителните дейности. Голяма част от работата вече е свършена, като основната сега е при кръстовището на три нива, което максимално трябва да улесни движението на входа на София, където преди ставаха големи задръствания.

Advertisement: Реклама: 
След пускането на завършеният участък трафикът в района значително ще бъде улеснен, като преминаването основно ще е транзитно и няма да отнема време. Над половин час също ще бъде спестен при преминаване през най-пиковите часове сутрин и вечер, когато преди се образуваха задръствания, които вече ще останат в миналото. През следващите месеци работата трябва да бъде завършена и участъкът преди Нова година да бъде пуснат в експлоатация.