събота, 26 март 2016 г.

Нови ограничения в движението в София заради строежа на метрото



Нови промени в движението в София заради строителството на третия метродиаметър. От утре се затваря за движение част от булевард "Васил Левски", а движението под НДК става двупосочно. Закриват се и над 50 паркоместа за платено паркиране в района, но на тяхно място се откриват нови на близки улици. Заради строежа на третата линия ограниченията ще продължат около година, а след това поетапно на места движението ще бъде възстановявано.

Междувременно на всички останали места, където вече започна строежа на метрото са в сила ограниченията за шофьори и пешеходци. Най-мащабни са строителните работи в района на Красно село, където над година движението ще остане затворено и шофьорите ще трябва да избягват този район, освен ако не предпочетат да минават през кварталните улици. Предвижда се и временно спиране на трамвай номер 5, но все още не е ясно от кога той ще спре да се движи в района. Столична община предвижда на негово място да минава автобусна линия, която да поеме целия пътникопоток, който идва от трамвайната линия.

петък, 25 март 2016 г.

България с престижна победа срещу Португалия



България записа престижна победа в приятелската среща срещу отбора на Португалия. Нашият отбор гостуваше на своя противник и повечето коментатори и футболни фенове бяха с предварителната нагласа, че домакините ще победят с лекота. Не така обаче стоеше положението на терена. В първите 15 минути на срещата определено домакините доминираха на терена, като на няколко пъти бяха и пред голови ситуации, които обаче не реализираха. В 18-тата минута, след българска атака и объркване в защитата на португалците Марселиньо успя да вкара топката във вратата за 1:0. След този гол до края на първото полувреме положения имаше и пред двете врати, но до гол не се стигна.

През втората част на срещата домакините получиха възможност да изпълнят дузпа, след като наш футболист игра с ръка в наказателното поле. Пред Владислав Стоянов се изправи звездата на португалците Кристиано Роналдо, като нашият вратар беше блестящ и успя да отрази удара му. До края на мача на няколко пъти Стоянов направи страхотни спасявания и така и не позволи на португалците да ни отбележат попадение. След края на мача домакините бяха повече от изнервени, а Роналдо директно се прибра в съблекалнята.

четвъртък, 24 март 2016 г.

Силни бури преминаха вчера през страната



Сериозен порой се изля вчера над много части от Западна България. Причината е преминаващ през страната ни студен атмосферен фронт, по който на места имаше гръмотевични бури и дори дребна градушка. Най-силен беше дъждът в Благоевград, където вчера следобед за минути се изля сериозен дъжд, който наводни голяма част от улиците, а силният вятър значително пречеше на движението по пътя. Някои от кварталните улици останаха под вода до началото на вечерта. Силен дъжд валя и в Дупница, но там няма сериозни щети.

Advertisement: Реклама: 
В София имаше също буря. След 17 часа вчера силна буря премина през столицата, като в източните квартали на моменти е валяла и дребна градушка. Силният дъжд и вятър обаче не създадоха сериозни проблеми в града и нямаше сигнали за наводнени улици или мазета. Според прогнозите до събота ще бъде облачно и студено, но със слаби валежи, а от новата седмица ни очакват топли дни и много слънце. В края на месеца температурите на много места ще достигат до 20 градуса, а на места ще бъдат и по-високи.


сряда, 23 март 2016 г.

БФС бави проекта "Висша лига"



Българският футболен съюз рязко даде назад за реализацията на собствената си идея да бъде създадена така наречената "Висша лига" на футбола у нас през следващата година. Именно от ръководството на футболната централа дойде идеята да се създаде чисто ново футболно първенство у нас, в което да се завърнат отборите на ЦСКА, Литекс, Локомотив София и поне още няколко тима, които в момента не са в "А" група, но имат фенска маса. Именно създаването на тази лига е и най-прекия начин трите отбора да се завърнат в елита още от догодина.

Днес червените фенове излязоха с отворено писмо към БФС, в което настояват да се даде яснота относно проекта за ново първенство. От централата на съюза обаче продължават да мълчат и поне до края на месеца едва ли ще има яснота какво ще се случи с българското първенство от следващия сезон. Феновете на ЦСКА настояват отборът да бъде включен в новият формат на първенството и ако това не стане вероятно ще се стигне до нови протести на феновете срещу ръкодовството на футболната ни централа.

вторник, 22 март 2016 г.

Жестоки терористични актове в Брюксел



Извънредно положение в цяла Белгия. Серия терористични актове разтресоха Брюксел тази сутрин. Първо около 9 часа българско време мощни експлозии избухнаха на летище Завентем, което е полуразрушено. Съобщава се за десетки жертви и множество ранени души. Точно преди експлозиите е кацнал и полет от София, като все още няма информация за пострадали български граждани. Малко преди експлозията са чути изстрели на летището.

Advertisement: Реклама: 
Веднага след взривовете на аеропорта е имало такива и в белгийското метро. Съобщава се за взривен вагон на една от метростанциите, а загиналите души са поне 10. Белгия въведе четвърта, най-висока степен на опасност от терористични актове и официално затвори всички летища в страната. Много засилени са мерките за сигурност и по границите на страната с останалите държави. Атомните електроцентрали също са под засилен контрол. Очаква се през целия днешен ден в Брюксел да има засилено полицейско присъствие, а също така по улиците на града може да се забележат вече и военни.

понеделник, 21 март 2016 г.

Ръст на полетите тази година към Варна и Бургас



Ръст на полетите към българските летища Варна и Бургас се очаква през летния сезон тази година. Причина е вълната от тероризъм, заляла Турция през последните месеци, в които на няколко пъти имаше атентати в Истанбул и Анкара, при които загинаха десетки хора, а стотици бяха ранени. Именно това ще накара много от немските и руските туристи да предпочетат спокойната обстановка в нашата страна, като ниските цени също са повод повече туристи да изберат родното крайбрежие. Резервациите към нашите курорти са скочили с над 20 процента, което определено радва туроператорите и хотелиерите.

Тази година се очаква ръст на кацащите и излитащите полети на летище Бургас, където пристигат много полети от Русия, Германия, Ирландия и Белгия. На летище Варна също се очаква ръст на полетите, а сезонът започва след около месец. Първата сериозна група от туристи се очаква в средата на април, а рязък ръст на полетите към двете черноморски летища ще има в началото на месец май. 

неделя, 20 март 2016 г.

ГЕРБ скочи на Радан Кънев



Депутатите от партия ГЕРБ остро възроптаха срещу опозиционера Радан Кънев и неговата партия ДСБ тази седмица в парламента. След повече от месец обиди и нападки от страна на Кънев и неговата партия чашата преля и в специална пресконференция пред медиите в сградата на Народното събрание Цвета Караянчева от името на всички депутати от ГЕРБ прочете декларация, остро осъждаща поведението на опозиционера и подкрепящите го и подканваща го да се определи какъв е- опозиция или във властта, тъй като ДСБ има много кадри, които в момента се намират на държавни позиции. От своя страна цялата група на ГЕРБ поиска премиерът Борисов да дойде в парламента и да даде обяснение за ситуацията.

Advertisement: Реклама:
Радан Кънев вече над месец остро напада групата на ГЕРБ и правителството, като не един и два пъти вече говори за избори и твърди, че управлението е нефункционално. За сметка на това обаче ДСБ не излиза от властта, като това е причината от ГЕРБ да поискат премиерът да изгони всички кадри на партията от властовите позиции. Развитие по тази тема може да се очаква следващата седмица, когато Бойко Борисов ще се срещне със своята парламентарна група в парламента.