събота, 25 юни 2016 г.

Бой пред столично училище завърши с един ранен



Бой пред столично училище завърши с арест и един ранен. Това се случи, след като две момчета са се сбили помежду си заради момиче, а един от двамата е извадил нож и е пробол в крака другото момче. Веднага на място са изпратени екипи на полицията и линейка, а нападателят е успял да избяга. Минути по-късно обаче полицията го е открила в дома на негов приятел и той е отведен в близкото районно управление, като се очаква да бъде обвинен за нанасяне на лека телесна повреда. Другото момче е откарано в болницата с прободна рана в крака.

Присъстващите на сблъсъка свидетели твърдят, че охраната на училището, която се е намирала близо до инцидента по никакъв начин не е реагирала и не е разтървала двете момчета, а също така не е и сигнализирала на телефон 112 за инцидента. Според директорката на училището тепърва ще се изяснява има ли и каква е вината в охранителната фирма, а органите на полицията вече водят разследване и са разпитани всички свидетели на инцидента пред двора на училището.

петък, 24 юни 2016 г.

Пореден опит за оздравяването на ЦСКА



Представителите на бизнесмена Васил Божков внесоха малко преди 17 часа вчера документи за оздравяването на футболен клуб ЦСКА 1948. Това се случи минути преди да изтече последния срок за подаване на предложения за оздравяване на клуба. Сега предстои съдът да се запознае с всички входирани документи, а след това да прецени дали те могат да бъдат допуснати до разглеждане от общото събрание на кредиторите. Ако това се случи на него кредиторите ще трябва да изберат кой от плановете да приемат- този на Гриша Ганчев или този на Васил Божков, а също така може и да не се стигне до избор на нито един от двата предложени варианти.

Междувременно феновете на ЦСКА разпространиха нова декларация, изпратена до премиера Бойко Борисов в която настояват за повече яснота около случващото се в клуба и подкрепа от държавата. Реакцията на Борисов бе светкавична и той отговори на феновете чрез Фейсбук, че е провел отново телефонни разговори с всички, от които зависи червените да бъдат оздравени и до дни трябва да има повече яснота около бъдещето на клуба. Вероятно във вторник или сряда ще има окончателна информация по въпроса, допълни премиера.

четвъртък, 23 юни 2016 г.

Басейните в София пълни това лято



С настъпването на първите горещи дни за тази година отвориха и басейните в цялата страна, които не са в хотели на морето. В София вече близо месец работят всички налични басейни и столичани и гостите на града могат да намерят прохлада в топлите дни на няколко различни места в града. Цените за вход варират предимно между 8 и 12 лева, като в част от басейните в цената се включва шезлонг и чадър. За сега капацитетът на всички басейни в столицата не е запълнен на 100 процента и хората свободно могат да изберат къде да почиват, без да се притесняват за липсата на места..

Advertisement: Реклама:
За поредна година няколко комплекса в района на столицата също предлагат лятна почивка на евтини цени за всички, които искат да намерят прохлада в близо до града и не могат да отделят време за море. Цените в комплексите извън града за плажуване са предимно между 10 и 12 лева, в почивните дни до 15. Всички басейни ще работят до началото на месец септември, а при хубаво и топло време вероятно и до средата на месеца. От своя страна държавните органи по контрол извършват редовни проверки на всички басейни в града и следят за спазването на всички правила за чистота и редовна поддръжка. 

сряда, 22 юни 2016 г.

Кунева обещава по-високи заплати за учителите, пари няма



Министърът на образованието Меглена Кунева сътвори малък скандал след изказването си на учителския събор преди дни в зала "Арена Армеец" в София, където заяви, че от догодина е постигната уговорка заплатите на учителите да бъдат вдигнати с 10 процента. Това предизвика вълна от положителни коментари и радост сред присъстващите близо 12 хиляди учители от цялата страна. Министър Кунева заяви, че вече е постигната договорка с финансовия министър и са намерени средства за увеличението.

Само ден по-късно обаче премиерът Борисов остро реагира на обещанието на своята министърка, като пред медиите заяви, че подобна уговорка за вдигане на заплатите няма и това само са добри пожелания от страна на министър Кунева. Финансовият министър също отрече за такова споразумение и заяви, че е твърде рано да се говори за това дали ще има пари за подобно увеличение. Вероятно в края на годината, според наличния финансов ресурс ще бъде ясно дали ще има пари в излишък и за какво ще бъдат използвани те през новата година.

вторник, 21 юни 2016 г.

Великобритания излиза от Европейския съюз



Великобритания избра да излезе от Европейския съюз. Това се случи след провеждането на национален референдум, при който 51.89 процента от населението на страната гласува за напускане на съюза, а 48.11 процента гласува за оставане. Резултатът моментално предизвика силен международен отзвук, а сутринта в специално изявление пред медиите премиерът Дейвид Камерън подаде оставка, като вероятно ще изпълнява функциите си до началото на месец октомври. Решението за излизане от ЕС е напълно неочаквано и за европейските лидери, след като дни наред социологически агенции даваха преднина за оставането на страната в съюза.

Advertisement: Реклама:
Премиерът на България Бойко Борисов направи изявление пред медиите в което заяви, че вече държавите в съюза са 27 и трябва да се постараят да се справят с трудната ситуация, пред която са изправени от този момент нататък. Няколко европейски лидери вече изразиха разочарованието си от резултата, но го признаха и ще се съобразят с него. Впечатление прави, че на референдума младите хора и тези до 50-годишна възраст са гласували за оставането на страната в ЕС, докато по-възрастните са гласували за независимост от европейските органи и излизане на държавата. В следващите дни и седмици предстоят консултации между европейските лидери с цел да се избере по какъв начин ще се подходи след гласуването в Обединеното кралство.

понеделник, 20 юни 2016 г.

Топла е водата по Южното Черноморие



Доста топла вече е водата по родното Черноморие, а е едва края на месец юни. В района на Бургас преди дни измериха температура над 27 градуса на водата, което се случва изключително рядко толкова рано през лятото. Високите температури и подходящия вятър обаче достатъчно спомогнаха за покачването на морската температура на плиткото и това може да бъде само добра новина за всички плажуващи у нас. В началото на юли дори има вероятност на места да бъде отчетена температура от 28 градуса на водата, което наистина си е доста топло.

Традиционно по-топла е водата всяко лято по южното Черноморие, докато на север е с до 4-5 градуса по-студена. В момента най-студена е водата в района на Балчик и Каварна- около 18 градуса, а най-топла в района на Бургас- 27 градуса. До средата на месец август силното слънце успява да нагрява през деня морската вода, а след това с постепенното скъсяване на деня водата става все по-хладка. Според специалисти най-хубавото време за плаж е през юли и август, когато времето е слънчево, а водата най-топла. Не трябва обаче да се пренебрегва опасността от силни мъртви течения, която всяка година отнемат животи по морския бряг у нас.

неделя, 19 юни 2016 г.

Пускат метростанция "Витоша" в края на август


Метростанция "Витоша", която се намира в квартал "Хладилника" ще бъде пусната в края на месец август. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти. До дни ще започне тестовото движение на мотриси по новото трасе, а в края на лятото официално новата станция ще бъде открита и ще може да се ползва от жителите в района. Над 20 хиляди души ще могат да се възползват от новата станция според сметките на общината, а в бъдеще има опция за удължаване на маршрута на линия 2 до Симеоново или Драгалевци.
                                                  
                                                     Advertisement: Реклама:
До дни пък предстои началото на разширението на булевард "Черни връх", който след мола в квартал "Хладилника" се стеснява и превръща в двулентов път. Амбицията на общината е да направи трасето четирилентово до околовръстното шосе, като това ще създаде временни затруднения в движението в района и неудобства за шофьорите. След разширението обаче придвижването по новата отсечка ще стане много по-бързо и удобно, а задръстванията в района би трябвало да останат мираж. Междувременно стана ясно, че в началото на 2017-та година започва строителството на четирите метростанции от линия 3 в квартал "Овча Купел", които трябва да бъдат готови до края на 2019-та година.