събота, 13 февруари 2016 г.

Увеличава се мигрантската криза на Балканите



Продължава мигрантската криза в половин Европа заради бежанците, идващи от Сирия, Ирак, Иран и Афганистан. Австрия и Словения обявиха, че ще въведат засилен контрол по своите граници и няма да допускат повече от определен брой бежанци на ден. Това със сигурност ще се отрази на мигрантския поток, който минава през Гърция, Македония и Сърбия. До дни се очаква Австрия напълно да затвори своята граница за бежанци заради изчерпан капацитет на бежанските лагери в страната.

Сърбия, Македония и България пък вече се готвят за лош сценарий, при който мигрантския поток се усили още повече и страните трябва да се справят с нелегалните бежанци, напиращи да влязат в страните и да стигнат до Централна и Западна Европа. България вече обяви, че ще засили контрола по границата с Гърция и дори е възможно да поиска сухопътна операция на НАТО по границата с Турция, от където преминават най-много бежанци. Депутатите пък преди дни разрешиха армията също да охранява границата заедно с полицията.

петък, 12 февруари 2016 г.

Продължава ремонтът на ЖП гара София



Продължава ремонтът на Централна ЖП гара София, който започна още през миналата година. Това е най-сериозният ремонт, който се прави откакто гарата е пусната в експлоатация. Благодарение на сериозно финансиране от Европейския съюз в момента гарата се ремонтира основно и след завършването на строителните дейности ще бъде като нова, обещават строителите. Повечето перони вече са ремонтирани и са нови, а придвижването на пътниците до тях вече е по-бързо и удобно.

Очаква се в средата на тази година официално да бъде пусната ремонтираната гара, като тя ще бъде снабдена с всички най-модерни технологии, които се изискват. Огромни електронни табла ще показват на пътниците кои са пристигащите и заминаващите влакове, в гарата вече няма да е студено през зимата, както беше до сега, а гълъбите също би трябвало да бъдат изгонени от съоръжението. Заедно с пускането на гарата ще бъде отворено и движението пред нея, което в последните месеци е крайно ограничено.

четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Слави Трифонов ще прави концерт пред Народното събрание, ако няма референдум



Шоуменът Слави Трифонов няма намерение поне на този етап да влиза в политиката. Това обяви самият той по време на интервю в телевизия BiT за предаването на Сашо Диков. Трифонов заяви, че внесените над 600 хиляди подписа за провеждането на референдум са автентични и управляващите са длъжни да проведат референдума, а ако това не се случи той лично ще организира концерт пред Народното събрание. Референдумът, който предлагат Трифонов и неговият екип съдържа 10 въпроса, по които народът да си каже мнението.

Advertisement: Реклама:
През следващите седмици трябва да бъдат проверени всички подписи и ако се установи необходимата бройка за задължителното провеждане на референдум управляващите трябва да се вслушат във волята на народа. Попитан от Диков дали ще влезе в политиката на по-късен етап, Слави Трифонов не отговори утвърдително, което може да се смята, че има вероятност това да се случи. Договорът на шоумена с БТВ е до 1-ви септември тази година и се очаква той отново да бъде продължен.

сряда, 10 февруари 2016 г.

Изпитание пред зимните ни курорти през следващите дни



Топлото време, което се очаква през следващите дни ще създаде сериозни затруднения по зимните ни курорти Боровец, Банско, Пампорово и на Витоша. Очакват се температури в планините над 10 градуса, като при тези стойности не може да се произвежда изкуствен сняг, а снеготопенето е обилно. По пистите със сигурност ще има затруднения, като на места е възможно да възникнат и опасни за скиорите участъци заради топенето на снега. Фирмите, поддържащи пистите обаче ще се постараят да поддържат максимално добри условия за практикуване на зимни спортове.

На Витоша се очаква в началото на седмицата температурите на хижа Алеко да достигат до 12-14 градуса, като ще бъде безоблачно и това допълнително ще пречи на условията за ски. Възможно е в ниската част на пистата "Витошко лале" снегът почти напълно да изчезне, ако прогнозите за топло време се сбъднат. От "Витоша ски" все пак уверяват, че ще положат всички усилия, за да отговорят на очакванията на гостите на курорта.

вторник, 9 февруари 2016 г.

Истинска жега идва у нас



Истинска пролет идва у нас през следващата седмица. Под влиянието на постоянно придвижващи се от юг топли въздушни маси у нас и над по-голямата част от Балканския полуостров ще се установи много по-топло от обичайното за периода време. Още от неделя температурите у нас ще се повишават и максималните ще са между 10 и 15 градуса, а най-топло се очаква да бъде във вторник и сряда, когато градусите в страната ще са между 19 и 24, на места не са изключени стойности до 25-27 градуса. Времето до средата на следващата седмица ще бъде слънчево, с висока прозрачна облачност, а температурите дори през нощта ще бъдат около 10 градуса.

Advertisement: Реклама:
Топлото време ще се задържи поне до 20-ти февруари, като до момента няма изгледи за сериозно застудяване и снеговалежи. В планините също ще бъде много топло. Под 1800 метра снежната покривка интензивно ще се топи и след средата на следващата седмица ще им много малко сняг под тази надморска височина. Във вторник и сряда дори по най-високите ни върхове температурите ще бъдат над нулата, а времето ще е подходящо за туризъм, но с опасност от лавини заради топлото време.

понеделник, 8 февруари 2016 г.

Турция забрани на Доган и Пеевски да влизат в страната



Турция забрани влизането в страната на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Информацията дойде от турските медии и бързо беше разпространена от българските, като от Анкара официално са потвърдили новината, като не се съобщава обаче каква е била причината за наложената забрана. Отдавна се подозира, че турското правителство официално подкрепя лично Лютви Местан и вероятно след изгонването му от ДПС ще подкрепи неговата нова партия с името ДОСТ.

До момента Ахмед Доган не е направил коментар за наложената забрана. Депутатът от ДПС Делян Пеевски обаче изпрати съобщение до медиите, в които съобщава, че забраната единствено показва факта, че ДПС е партия, която работи за българските интереси и очевидно това е подразнило Турция. От българското външно министерство все още не са потвърдили за съществуването на забраната, като вероятно в близките дни ще се получи потвърждение или отричане за истиността на информацията.

неделя, 7 февруари 2016 г.

Бунт на границата с Гърция, българите също затвориха пътя



Напрежение на границата с Гърция предизвикаха фермерите и българските шофьори след вече близо триседмична почти постоянна блокада, която изнерви до краен предел чакащите на опашката шофьори. През нощта български шофьори, чакащи от гръцка страна не са издържали и са преминали през блокадата, като са изпочупили бариерите на граничния пункт. Веднага след това те са били задържани на българска територия от нашите гранични власти. След съставяне на акт обаче шофьорите са били освободени.

Advertisement: Реклама:
Събитията от през нощта накараха наши шофьори да се разбунтуват и да блокират напълно границата от Българска страна. Сутринта те препречиха на две места пътя на входа към България и така не позволиха на никого да влезе в нашата страна. Шофьорите отказват да свалят блокадата, докато това не направят първо фермерите и заявяват, че гърците проявяват наглост, като без да се съобразяват затварят границата когато си поискат. България вече е изпратила осведомително писмо до европейската комисия с настояване да бъдат предприети спешни действия от страна на Европейския съюз с цел да бъде накарана гръцката страна да вземе мерки спрямо блокиралите границата фермери.