събота, 21 март 2015 г.

Пролетта настъпи днес със слънце и без облаци



Пролетта настъпи днес с високи температури и слънчево време. От тук нататък вече денят е по-голям от нощта, а градусите започват да се повишават. Вчера в последния ден на зимата изпратихме деня със сняг и студено време, но още привечер навсякъде облачността се разкъса и започна подобрение на времето. Днес и утре ни очаква топло и слънчево време, без валежи в страната.

Advertisement: Реклама: 
През първата седмица от пролетта ни очаква много топло време, като температурите на места ще достигат в средата на седмицата до 20 градуса. Все пак над България ще преобладава облачно време, като след сряда на много места в страната ще има валежи от дъжд, само по високите планински части от сняг. Очаква се топене на снежната покривка в планините, като рискът от наводнения постепенно ще се повишава. 

петък, 20 март 2015 г.

Частично слънчево затъмнение в Европа



Днес се наблюдава слънчево затъмнение над Европа, като включително в България явлението можеше да бъде видяно. Неговият пик за столицата беше в 11 часа и 49 минути, когато слънчевият диск беше закрит на 53 процента, а на северозапад към Видин на 56 процента. Под 50 процента е било закритието на диска в източните и югоизточни части на страната. В Северна Европа обаче слънчевото затъмнение е далеч по-зрелищно, като там слънчевият диск се закрива на до 100 процента- това може да се види на около 250 километра северно от Фарьорските острови, където за минути ще бъде нощ.

Следващото частично слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава от България ще бъде след 11 години, а пълно слънчево затъмнение от нашата страна ще има чак през 2081-ва година. Днес на много места в страната учени бяха изнесли специално обезопасени телескопи, чрез които да може да се наблюдава явлението. В градинката пред НДК десетки души наблюдаваха затъмнението въпреки облаците, които преобладаваха преди обяд в София. 

четвъртък, 19 март 2015 г.

Условие ЦСКА да стане шампион поставиха акционери в клуба



ЦСКА трябва да стане шампион тази година или акционерите в клуба ще подадат оставка и ще се оттеглят от управлението на отбора, като това се очаква и от целия треньорски щаб. Такова условие беше поставено днес на пресконференция на стадион "Българска армия", на която присъстваха Александър Томов, Юлиан Инджов и Ивайло Манджуков, които са и най-големите акционери. До дни се очаква и придобиването на 80 процента от акциите от инвеститор, като все още не се знае кой ще поеме управлението на отбора.

Advertisement: Реклама: 
Сътресенията в червените започнаха след загубата от Ботев Пловдив с 0:2 в Пловдив, като този резултат изпрати Левски във втората шастица, а това беше трета поредна загуба за отбора на Стойчо Младенов. В следващата среща срещу Берое от червените се иска задължителна победа, за да могат да запазят реални шансове за спечелване на титлата. В момента отборът на Лудогорец е лидер в класирането, като на второ място са червените. Стойчо Младенов и целият му треньорски щаб остават в клуба и ще работят за спечелването на първенството. 

сряда, 18 март 2015 г.

Слънчево затъмнение ще се наблюдава над Европа в петък



Частично слънчево затъмнение ще може да се наблюдава от България този петък. Между 10.30 и 13.30 часа се очаква при подходящо време да се наблюдава уникалното явление, което се случва през около десет години на територията на Европа. Пикът на затъмнението за София ще бъде в 11.49 часа, когато 53 процента от слънчевия диск ще бъде закрит от Луната. Затъмнението ще може да бъде наблюдавано на много места в страната през телескопи, които ще бъдат специално защитени от слънчевите лъчи.

 В Европа слънчевото затъмнение също ще може да бъде наблюдавано, като изцяло Слънцето ще се скрие на Фарьорските острови, където за няколко минути ще стане нощ. В северните части на Европа слънчевото затъмнение ще може да се наблюдава най-добре, като там Слънцето ще е закрито на около 80 процента. Заради тъмнината се очакват проблеми с електричеството на много места в континента, където някои от мощностите се захранват със слънчеви лъчи. 

вторник, 17 март 2015 г.

Дъждовно в средата на седмицата, пролетта идва през уикенда



Облачно и дъждовно време, на места с валежи обаче и от сняг ни очаква от утре до петък. През страната ни ще премине валежна зона и с нея температурите ще се понижат с няколко градуса, като в четвъртък на места по високите полета на Западна България дъждът е възможно да се примесва и да преминава в сняг. Утре сняг се очаква в Североизточна България, но там валежите ще бъдат слаби, докато на югоизток ще вали слаб дъжд. Температурите ще бъдат нормални за месеца- между 7 и 12 градуса, в София около седем.

От събота се очаква постепенно подобрение на времето и повишение на температурите, като в края на седмицата те на много места ще достигат и надвишават 15 градуса. Пролетта вече все по-усилено ще се опитва да се настани над страната, като и в началото на следващата седмица ни очакват високи температури. Възможността от валежи обаче остава и ще се редува слънчево и топло време с дни с повече валежи и малко по-ниски температури, при които в планините валежите ще бъдат предимно от сняг.


понеделник, 16 март 2015 г.

Няколко свлачища създадоха проблеми в Родопите



Огромно свлачище затвори пътя Асеновград-Смолян преди дни, след като големи скални късове се свлякоха върху пътя и блокираха достъпа му от двете страни. На място веднага бяха изпратени аварийни екипи, които да разчистят трасето. Вече няколко дни обаче багери разчистват свлачището, но то е голямо и се очаква поне още два дни да се работи на проблемното място. Днес министър Лиляна Павлова заяви, че е възможно пътят да бъде отворен в сряда.

Advertisement: Реклама: 
Няколко по-малки свлачища в последните дни се активизираха в Родопите в следствие на последните снеговалежи. Път до село в планината там беше буквално пометен от свлачище, което събори асфалта в язовира и така около 80 души останаха без контакт със света. Аварийни екипи доставят на населението храна, вода и гориво по пътека през гората, като се очаква да започне проектиране на нов път, който да достига до селото. 

неделя, 15 март 2015 г.

Стойчо Младенов пред напускане на червените



Стойчо Младенов е пред напускане на ЦСКА и след като обмисли тази вечер, утре ще даде окончателен отговор на ръководството на клуба. Причината за това е днешната среща между Ботев Пловдив и червените, при които пловдивчани победиха с 2:0 и така изместиха Левски от шестото място, като сините ще играят във втората шестица при разпределението на отборите. Това е трета поредна загуба на червените, като още преди срещата се очакваше тимът да падне от домакините.

 Междувременно след днешната загуба стана ясно, че основният акционер Петър Манджуков напуска отбора и вече няма да го спонсорира. По негови думи той е дал за клуба над два милиона лева. Една от причините за напускането му са несъгласия със Стойчо Младенов, а Манджуков е подал оставката си още в петък, като е изчакал с обявяването на новината. Така финансовото бъдеще на клуба е под въпрос, а Александър Томов ще трябва да търси нов акционер.