събота, 27 декември 2014 г.

Автобус се удари в дърво на Витоша заради снега



Сложна зимна обстановка на места в планините. Заради натрупания сняг тази вечер сутринта на Витоша автобус, пълен с деца, се е ударил в дърво. Пътят е бил непочистен, като е имало сняг, заради който автобуса е поднесъл. Няма сериозни щети по превозното средство, а децата са добре. Няколко часа вече достъпът до хижа "Алеко" и ски пистите на Витоша е блокиран заради инцидента, като не се допускат коли към планината, а екипи на полицията връщат автомобилите.

Advertisement: Реклама:
Още днес по обед от запад валежите ще спират, но времето ще остане студено, с температури от -2 до 5 градуса. Най-топло все още ще бъде в Източна България, където до вечерта ще продължи да превалява предимно сняг, по черноморието и югоизточна България дъжд и сняг. През нощта обаче и там валежите ще спират, а облачността ще се разкъсва и намалява до ясно. Тази нощ ще бъде първата от предстоящата поредица с много студено време, като температурите в столицата ще паднат до -7 градуса, а в следващите дни ни очаква още по-студено време, като на места градусите през нощта ще са около -15. Най-студено ще бъде във вторник и сряда, когато максималните градуси в страната навсякъде ще са отрицателни, а в Западна България температурите няма да превишават -5 градуса. 

петък, 26 декември 2014 г.

Седмица преди нова година хората масово купуват пиратки и заря



Дни преди настъпването на новата година магазините за пиротехника са изпълнени с клиенти. Желаещите да закупят заря и пиратки са стотици, а именно тези дни от годината са най-печелившите за работещите в бранша. Най-често хората купуват пиратки, чиято цена е доста ниска- от 1 до 3 лева, в зависимост от силата и броя на гръмовете. По-силните пиратки пък се продават за около 5 лева, като те са изключително мощни. Цените на свещите също са добри, като най-евтините са около 3 лева, а най-скъпите достигат много повече.

Във всички големи градове в страната и този път ще бъде посрещната новата година с много заря и емоции. Очаква се най-пищна да бъде зарята в София, като от Столична община са наели и специална фирма, която да изстреля фойерверките. На площада в столицата пък заради студеното време се очаква да има малко хора, като синоптиците предвиждат много ниски температури, при които стоенето на открито няма да е особено приятно. 

четвъртък, 25 декември 2014 г.

Сняг и студ в страната



Изключително студено и екстремно време ни очаква в края на тази и началото на следващата седмица. Температурите на места през нощта ще паднат до -20 градуса, като това са много ниски температури, които могат да доведат до бързо измръзване. Застудяването ще бъде много сериозно, като максималните температури в цялата страна ще са под нулата. В София във вторник и сряда например се очаква температури до -15 градуса, а максимални до -6 градуса.

Advertisement: Реклама: 
Валежи ще има още утре вечер. Първоначално те ще са от дъжд, но след това бързо ще преминат в сняг. В събота валежите на места ще спрат, но в неделя отново ще се активизират и на много места ще вали сняг, като ще се образува и снежна покривка. Нова година ще посрещнем с много ниски температури, но очакванията са да няма валежи от сняг. В новогодишната нощ температурите ще са между -15 и -10 градуса, на места в планините и по-ниски. 

сряда, 24 декември 2014 г.

Днес е Бъдни вечер



Днес е Бъдни Вечер- един от най-силните и значими християнски празници. Цяла България посреща празника, като трапезите тази вечер ще бъдат отрупани с вкусни ястия, топли питки и молитви за здраве, щастие и късмет на целият български народ. Тази вечер се смята, че небето се отваря и желанията се сбъдват. Именно затова нека си пожелаем успехи на цялата нация, здраве и много успешна нова година.

Advertisement: Реклама:
На масата се слагат нечетен брой ястия, а тя не се вдига цяла нощ, като едва сутринта е разрешено масата да бъде почистена от ястията. Те остават през нощта, а на сутринта могат да бъдат прибрани. Десетки хиляди българи се прибират за празника днес, като движението в цялата страна ще бъде изключително интензивно и натоварено. Вечерта се върти питка, като който спечели парата, при него ще е късмета. 

вторник, 23 декември 2014 г.

Започна голямото пътуване за празниците



Голямото пътуване започва днес. Над 720 хиляди българи ще пътуват по празниците  ще прекарат коледните празници при приятели, роднини, на курорт или в чужбина. Очаква се днес през целия ден трафикът на изходите на големите градове да бъде изключително засилен, като вероятността от големи задръствания е огромна. Екипи на полицията ще бъдат разположени на всички изходи на София, като при необходимост ще регулират движението за да се избегнат задръстванията.

Утре в София вече се очаква значително по-слаб трафик, като градът буквално ще опустее. Сред най-тихият квартал, макар и необичайно, ще бъде Студентски град, като се очаква огромна част от студентите да заминат още днес по родните си места. Въпреки това дискотеките в квартала ще работят без почивен ден. Родните зимни курорти пък ще бъдат пълни до краен предел въпреки липсата на естествен сняг все още. Очаква се утре, на Бъдни вечер, да бъде значително по-топло от обичайното и с много слънце.

понеделник, 22 декември 2014 г.

Топло време за Коледа, след това сняг



Сняг и студено време ни очаква в края на тази седмица. Това показват последните модели, следени от синоптиците. Със сигурност обаче преди това ни очаква много по-топло време от нормалното за сезона, без валежи и с много слънце. Още от утре температурите ще се повишат значително и в сряда ще достигат стойности между 10 и 15 градуса, като на места е възможно да бъде и по-топло. Времето на Бъдни вечер ще е много по-топло от обичайното за сезона, с краткотрайни сутрешни мъгли на места в страната.

 От Коледа постепенно ще започне застудяване. В петък облачността ще започне да се увеличава, като на места ще има и слаби валежи от дъжд. Ще нахлува студен въздух, който ще понижава температурите и на места валежите ще преминат в слаб сняг. В събота и неделя ще бъде студено, като на места температурите през целия ден ще са отрицателни. Очакват се валежи от сняг, които на места ще образуват снежна покривка. В Западна България ще бъде студено и с валежи от сняг, а на изток- от сняг и дъжд.

неделя, 21 декември 2014 г.

Новогодишният концерт в София отново ще събере хиляди столичани



За поредна година Столична община организира празничен новогодишен концерт в центъра на София. На площад Батемберг отново ще се съберат хиляди столичани за да посрещнат заедно настъпването на новата година. В нощта на 31-ви срещу 1-ви на сцената ще пеят Калин Вельов, Маргарита Хранова и Десислава, която ще изпее много народни песни в първите минути на новата година. Организаторите обещават и пищна заря, която да зарадва всички гости на концерта.

БНТ и тази година ще заложи на живото излъчване на новогодишния концерт "Сцена под звездите", който ще започне в 22 часа на 31-ви декември и ще продължи и в първите часове на 1-ви януари от новата 2015-та година. Минути преди полунощ националната телевизия, заедно с всички останали като БТВ и НОВА ще излъчат новогодишното слово на президента Росен Плевнелиев, който ще направи обръщение към нацията секунди преди настъпването на новата година.