събота, 4 април 2015 г.

Калфин спира източването на социалните помощи



Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин започва редица реформи, които от дълго време чакат да бъдат направени от смел човек, който да не се повлияе от неизбежните противници, които ще се появят. Тази седмица Калфин заяви, че съвсем скоро родители на деца, които раждат деца, няма да могат да получават социални помощи, както беше досега. Именно това е и основния начин на много роми да се изхранват, като тази практика се използва от години. Очевидно обаче вече идва край на този начин на подпомагане и това се очаква да бъде една от сериозните реформи, въведени от министъра.

Advertisement: Реклама: 
Много време десетки хиляди роми се издържат благодарение на държавата- това е мнението на голяма част от българите, чиито пари от данъци отчасти отиват за подпомагане на хората, които по цял ден не работят и раждат деца на много ранна възраст. С тази промяна на министъра обаче е много вероятно тази практика да бъде внезапно пресечена и така част от хората, възползващи се от нея досега да бъдат принудени да започнат да работят. Дали това обаче ще стане факт ще разберем скоро след въвеждането на реформата.

петък, 3 април 2015 г.

Смяна на собствеността в ЦСКА



Смяна на собствеността в ЦСКА се очаква в следващите дни. След като Томов прехвърли и своите акции на феновете, реално в момента те управляват отбора. Зад тях обаче със сигурност е Манджуков-син, като се очаква съвсем скоро на светло да излязат новите инвеститори на отбора, които да заявят плановете си за управление на клуба. Това най-вероятно ще стане следващата седмица, след като новите собственици се запознаят със състоянието на клуба.

Advertisement: Реклама: 
Юлиян Инджов и Манджуков пък обещаха премии за утрешна победа на червените над Лудогорец, като по този начин ЦСКА ще се изравни по точки с шампионите. Червените досега не са побеждавали своя съперник, като стадионът в Разград е непревземаем от червения клуб все още. Лично двамата бизнесмени се ангажираха с изплащането на солидни премии при победа над зелените, като утре вечер се очаква много оспорван двубои между първите два отбора в класирането на първенството. 

четвъртък, 2 април 2015 г.

От днес метрото стига до летището



От днес метрото стигна до летище София. Това стана с официалното откриване в 10 часа на новите метростанции от премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова и министри. Вече от центъра до аеропорта ще се стига за около 20 минути. По прогнози на общината заради новата отсечка с около 12 процента ще бъде намален трафика в района, като това ще доведе и до намаляване на вредните емисии във въздуха. Четири са общо новите метростанции, през които ще минава метрото и днес качването от тях е безплатно.

Advertisement: Реклама: 
В средата на май месец се очаква метрото да стигне и до Бизнес парка в Младост 4. Така общо над 30 километра само за 10 години са новите отсечки, които са открити, като за сравнение за 23 години са построени едва 9 километра преди това. Плановете на общината са за започване през тази година на строежа на третата линия на метрото, която ще свързва кварталите Левски и Овча Купел през 2018-та година и ще преминава през центъра на София. 

сряда, 1 април 2015 г.

Цветан Василев отказа молбата на Борисов да се върне у нас



Бойко Борисов ще посрещне Цветан Василев с жандармерия и журналисти на сръбско-българската граница, ако банкерът реши да се завърне в нашата страна. Това обяви премиерът, след като журналистите го попитаха какво се случва с банкера, който от няколко месеца се намира в Сърбия и върви процедура по неговото екстрадиране в България. Борисов заяви, че с властта, която има, ще гарантира напълно сигурността на банкера и го покани да се завърне в страната. По-късно в писмо на своя сайт Василев заяви, че няма да се върне в България и директно обвини за фалита на КТБ Станишев и Орешарски.

 Преди дни в интервю банкерът заяви, че се е срещал миналата година с няколко лидери на политически партии, като обаче не пожела да спомене техните имена. Борисов пък заяви, че лично Цветан Василев го е молил да се видят и накрая се е извинил за тормоза, който му е оказван от Бареков и протестиращи, които месеци наред бяха обградили къщата на премиера в Банкя. 

вторник, 31 март 2015 г.

ЦСКА и Левски внасят документи за лиценз часове преди последния срок



Левски и ЦСКА се очаква днес да внесат документи  за лиценз, след като през последната седмица трескаво събираха средства, за да бъде всичко наред. Томов и Батков трудно намират спонсори в последно време и това е основната причина за затрудненията в двата клуба, които са и грандовете на българския футбол. Очаква се обаче с помощта на феновете нужните средства да бъдат събрани и отборите да получат лиценз в край на април, когато ще бъдат цялостно разгледани и документите.

Междувременно собствеността в ЦСКА още е в ръцете на Александър Томов, като в последните дни се заговори за нов инвеститор, който да влезе в клуба. Очаква се в близките дни смяна на главните акционери, като по всяка вероятност Томов ще остане със символичен брой акции и ще се оттегли от отбора, като на негово място ще дойде нов инвеститор, който да се опита да стабилизира клуба. 

понеделник, 30 март 2015 г.

Идеално лято и нормални валежи тази година



Топло и с по-малко валежи от миналата година се очаква да е лятото тази година. Това са предварителните прогнози на синоптиците, като те се основават само на предварителни очаквания поради огромния времеви интервал, който има все още до старта на най-топлия сезон. Дотогава обаче прогнозите са за много дъжд, като по-вероятно е валежите да са над нормата за по-голямата част от страната.

 Месеците май и юни ще са с повече валежи от нормалното, като на места се очакват интензивни дъждове. В много райони от страната в следствие на очакваните валежи през пролетта ще съществува и реална опасност от наводнения, като тя ще съществува дори и след стопяването на снеговете от планините, при което винаги има повишен риск от наводнения. Миналата година именно заради силните валежи през лятото на няколко пъти станахме свидетели на наводнения на много места, като тази година поне през лятото очакванията са за по-спокойно и слънчево време.

неделя, 29 март 2015 г.

България изпусна победата срещу Италия



България и Италия завършиха наравно 2:2 в мач за европейското първенство през 2016-та година във Франция. Двата отбора изиграха много интересно първо полувреме, докато второто беше доста по-скучно и почти не липсваха интересни ситуации. Още в началото на срещата Италия поведе с гол в 4-тата минута след неубедително излизане на вратаря Николай Михайлов. Минути по-късно обаче българския тим направи уникален обрат, който взриви стадион "Васил Левски".

Първо в 10-тата минута Ивелин Попов изравни резултата с удар от далече, който попадна в италианската мрежа, а минути по-късно Илиян Мицански вкара и втория гол с глава, с което България поведе в срещата с два гола за десет минути. До края на първото полувреме имахме още един шанс за гол, но след пряк свободен удар топката удари гредата над вратаря на гостите и излезе в аут. Второто полувреме беше скучно до самия край на мача, когато минути преди края на редовните 90 минути Италия успя да вкара втори гол и така да вземе една точка от гостуването си в София. Така България е с пет точки в класирането в групата, като все още има шансове за третото място, даващо право на бараж за класиране на европейското.