събота, 20 юни 2015 г.

Нова сериозно орязва парите за телевизионните права



Над 50 процента от парите на отборите от "А" група, идващи от телевизионни права ще бъдат отрязани от новия сезон. Това са заявили в писмо до клубовете и БФС от Нова Броудкастинг Груп, която държи правата за излъчването на срещите от родния шампионат. Причината за решението е очакваната липса на ЦСКА в елита ни, като интересът към мачовете на червените винаги е бил един от най-големите. Така телевизията сериозно ще намали парите към клубовете, а те от своя страна ще разполагат с по-малък бюджет.

До края на тази седмица или най-късно в началото на другата се очаква да стане ясно бъдещето на родната "А" група и с какъв състав ще започне тя през новия шампионат. Засега не е ясно и кога ще се събере Изпълкома на свое заседание, на което да обсъди кризата в българския футбол и невъзможността на някои от сериозните отбори да продължат своето участие в елита ни. През новата седмица предстои и да бъде теглен жребий за мачовете от първенството, като тогава окончателно ще стане ясен и броя на отборите в елита. 

петък, 19 юни 2015 г.

Допълнителни табла монтират по спирките в София



Нови няколкостотин информационни табла по спирките в София ще бъдат поставени през следващите месеци. Това стана ясно след като общината заяви, че продължава с плановете да модернизира градския транспорт. Вече на над 600 спирки в града има информационни табла, които показват времето до пристигането на превозното средство, час и температура на въздуха. Очаква се до края на годината на почти всички спирки в София да има такива табла.

Advertisement: Реклама: 
До края на лятото също така се очаква доставката на още автобуси и тролейбуси, които са чисто нови и се доставят с пари от европейски програми. Така столичния автопарк още повече ще бъде подобрен, след като през последната година над 100 чисто нови автобуса пристигнаха в града и вече возят пътници по някои от линиите. С новите автобуси изцяло ще бъдат подменени превозните средства по някои от линиите, сред които 83, а други ще бъдат подменени частично. 

четвъртък, 18 юни 2015 г.

Избират изпълнител за третата линия на метрото



В края на тази година трябва да започне строежа на централната отсечка от третия метродиаметър в София. След като преди дни бяха отворени офертите, до няколко месеца трябва да бъде избран изпълнител и строителството да започне, като първия етап ще бъде от театър Зад канала до Красно село. Очаква се ако всичко върви по план отсечката да бъде готова до 2018-та година. Останалите два участъка, които са от Красно село до Овча Купел и от театър Зад канала до Левски Г все още не са получили финансиране, за да започне процедура по избор на строител.

Най-вероятно до края на тази или в началото на другата година останалите две продължения също ще получат пари от Европа и ще може да бъде започната работа по тяхното строителство. До 2020-та година в София трябва да са напълно завършени линии 1 и 2 на метрото с техните продължения, а основната част от линия 3 също да бъде готова. В бъдеще е възможно да бъдат правени няколко разширения на метрото с по една-две спирки, като вариантите са то да стига до лифта на Симеоново, Горна Баня, Княжево и Божурище. 

сряда, 17 юни 2015 г.

Дъжд и застудяване от утре



Мощни бури и студено време ще връхлети страната ни утре. След много топлото време в края на миналата и началото на тази седмица температурите ще паднат с над 10 градуса, като в четвъртък през деня градусите ще са между 19 и 24. Най-силни бури се очакват в цяла Южна България, където ще паднат и най-сериозни валежи, а опасността от локални наводнения е реална. Почти без валежи ще бъде времето в Североизточна България, където ще бъде облачно.

Advertisement: Реклама:
От петък постепенно времето ще се стабилизира, като валежи няма да липсват, но те ще са на места в страната, предимно следобед. В неделя се очаква на повече места да превали, като температурите ще се понижат с няколко градуса, но през следващата седмица постепенно ще се установи спокойно и предимно слънчево време с повече облаци следобед. До края на месеца поне засега не се очакват сериозни горещини, като в повечето дни температурите ще са около нормалните за сезона. 

вторник, 16 юни 2015 г.

Борисов предупреди за ескалиращото напрежение



Премиерът Борисов призова да се внимава с етническото напрежение в страната и всички политици да бъдат много внимателно. Това изказване идва след напрежението в столичния квартал "Орландовци", където от няколко дни има протести срещу циганите в района, нападнали преди дни българи заради спор за силна музика. Премиерът заяви, че каквото зависи от правителството ще бъде направено и всички мерки за сигурност ще бъдат предприети с цел избягване на по-високо напрежение сред обществото.

Няколко дни вече продължават протестите в столичния квартал, а също така и в Гърмен, където по-рано този месец имаше мащабен протест срещу незаконните постройки. От страна на различните политически сили през последните дни се чуват много коментари, но като че ли всички политици са много внимателни с изказванията си. От ДПС все още няма официална позиция във връзка с протестите, като такава не се очаква и да бъде оповестена поне засега.

понеделник, 15 юни 2015 г.

Масови безредици в "Орландовци"



Масови безредици и опит за щурм на циганската махала в квартал "Орландовци" имаше вчера от страна на няколкостотин души, протестиращи срещу ромските своеволия. Преди дни роми нападнаха българи след скандал за силна музика, като в следствие на това няколко души влязоха в болница с наранявания. Това отприщи нова вълна на обществено недоволство и вчера в центъра на квартала се събраха хора, организирани по социалните мрежи на протест.

Advertisement: Реклама: 
За кратко протестиращите успяха да достигнат до първите ромски къщи през гориста местност, но бързата реакция на полицията предотврати по-сериозни инциденти. Има един ранен ром, който се е оказал на пътя на протеста. Няколко души вече са задържани, а се очаква днес да продължи работата по издирването на други лица, които са участвали в протеста и са нарушили обществения ред. За тази вечер се очаква да бъде насрочен нов протест, като този път полицейското присъствие вероятно ще бъде много по-значително.

неделя, 14 юни 2015 г.

БФС се събира заради ЦСКА и Локо София



През следващата седмица се очаква Изпълкомът на БФС да се събере на свое извънредно заседание, на което да разгледа възможността ЦСКА и Локомотив София да играят в "А" група и през следващия сезон. За момента червените и червено-черните са с отнети лицензи и съдбата и на двата отбора не е ясна. Преди дни Йордан Лечков, който е член на Изпълкома заяви, че заседание няма да има, защото вече е взето решение. В крайна сметка обаче стана ясно, че членовете на БФС ще се съберат.

Междувременно продължават опитите на Гриша Ганчев и Васил Божков да слеят ЦСКА и Литекс и да управляват заедно червените през новия сезон. Ако сделката бъде факт и получат зелена светлина от държавата и БФС, то червените ще имат много солиден бюджет и финансово спокойствие, след като двама от най-богатите българи са собственици на клуба. До края на идната седмица се очаква окончателно да стане ясно бъдещето на клуба.