събота, 11 юли 2015 г.

Пускат обновената "Витошка" този месец



Ремонтните дейности по столичният пешеходен булевард "Витоша" трябва да приключат до края на този месец. Една от последните фази на строителните дейности в момента е на своя финал и скоро се очаква да бъде пусната за движение по нея. Реконструкцията се налага поради факта, че преди години през това място минаваха коли и трамваи, но след решение на Столична община булевардът беше обявен за пешеходен и по него в продължение на няколко години се изгражда пешеходна алея.

Advertisement: Реклама:
Окончателно завършен вид "Витоша" трябва да има през месец август, а след няколко дни продължението му, което вече не е автомобилно ще бъде частично затворено заради плануван от дълго време ремонт. До есента от общината се надяват да са приключили с основните ремонти, за да може зимата да бъде посрещната с готовност на територията на града. 

петък, 10 юли 2015 г.

Идва пикът на плажуващи по Черноморието



Пълни са плажовете по Черноморието в разгара на сезона. Традиционно през месец юли е пикът на почиващи в България и тогава всички хотели по морето са пълни с туристи от страната и чужбина. През този месец и цените на нощувките са най-високи, като от началото на следващия те постепенно бележат спад заради факта, че сезонът влиза в своята втора половина. По всички курорти вече дори и през делничните дни плажовете са пълни с туристи, като сред тях има много българи.

Кризата в Гърция изгони много от туристите, решили да посетят южната ни съседка и повечето от тях са се преориентирали към нашата страна. Много от гражданите на Германия, Холандия, Белгия и Великобритания вече са се преориентирали към нашето море заради атентатите в Тунис, където тази година сезонът е слаб заради политическата криза в страната от последните месеци.

четвъртък, 9 юли 2015 г.

Хаос в метрото тази сутрин



Проблем с метрото създаде сериозни затруднения с придвижването с подземната железница тази сутрин. Около 6.30 часа на изхода на депото в Обеля един от влаковете е спрял и е препречил пътя на останалите, които се движат по редовните линии да изпълняват курсовете си. Това е налочило съкращаване на броя влакове по линиите 1 и 2, като те са се движили на интервал през 10-12 минути, което в пиковият час сутринта е създало сериозни проблеми и струпвания по пероните.

Advertisement: Реклама: 
След около два часа влакът, спиращ нормалното движение е бил издърпан и метрото е влязло в нормалния си график. Все още не е ясна причината, поради която мотрисата внезапно е спряла, като в следващите дни ще се направи експертиза и ще се установи има ли технически проблем във влака. В столичното метро повече от половината от метровлаковете са нови, а останалата част са по-стари, като не е ясно колко годишна е била мотрисата, създала проблема тази сутрин.

сряда, 8 юли 2015 г.

Захлаждане утре на запад, на изток отново жега



Утре идва краят на горещото време поне за малко над Западна България. Това показват прогнозите на родните синоптици, според които следобед от север-северозапад през страната ще преминава студен атмосферен фронт, който ще носи със себе си студен вятър, увеличение на облачността и гръмотевични бури на места. За повечето райони от западните части на страната дори е обявен код "жълто" за опасност от силни гръмотевични бури. Над Централна и Източна България обаче времето и утре ще е много горещо с температури между 33 и 38 градуса, малко по-ниски по Черноморието.

В петък и събота над цялата страна температурите ще се понижат и ще са с около 5 градуса по-ниски от тези, които имахме през последните дни. От неделя обаче предстои ново затопляне, при което отново не са изключени високи стойности на места в страната. По-дългосрочните прогнози обаче не показват големи горещини, а напротив- в средата на месеца през страната се очаква да премине нов студен фронт, който да понижи температурите до далеч по-приемливи от стойностите, които имаме в момента. С точност обаче кога това ще стане може да се говори едва след няколко дни с приближаването на процеса.

вторник, 7 юли 2015 г.

ЦСКА с мащабна селекция във "В" група



ЦСКА прави мащабна селекция за участието си във "В" група, което започва през месец август. Червените вече повече от седмица привличат към състава си много класни имена, на които биха завидяли много от отборите дори и от "А" група. Червените са нахъсани да смачкат съперниците си и да влязат след една година в "Б" група, а след още една и да се завърнат сред най-добрите отбори в страната. Собственикът на клуба Гриша Ганчев определено още с пристигането си вдъхна надежда във феновете, като новият спортно-технически щаб привлича класни и доказали се във времето играчи.

Advertisement: Реклама:
За срещите си във "В" група червените ще домакинстват на собствения си стадион, който се очаква още в първата среща да бъде препълнен с фенове и по този показател да бъдат задминати всички срещи от професионалната лига. За гостуванията обаче не е ясно дали ще могат да се играят на отборите-домакини поради лошото състояние на трибуните, на които със сигурност няма да могат да се съберат всички желаещи да гледат мачовете на червения отбор. Тепърва полицията ще проверява обектите и ще взима решение за всеки по отделно дали да допусне на него да се играе среща или тя да бъде играна на друг стадион.

понеделник, 6 юли 2015 г.

Гърция каза "не" на Европа



Гърция каза "не" на предложенията на кредиторите на проведения в неделя референдум. Над 61 процента от гърците определиха варианта за нови съкращения и свиване на икономиката за неприемлив и отхвърлиха предложението, с което страната изпадна в още по-голяма криза. Малко под 40 процента бяха тези от гърците, които избраха европейския път на страната и гласуваха с "да". Часове след края на референдума Европа реагира, като от Германия заявиха съмнения в смисъла на продължаване на преговорите с Гърция.

Очаква се в рамките на следващите дни нова делегация да замине за Брюксел, където да бъдат водени нови преговори за бъдещето на южната ни съседка. Поне до сряда банките няма да работят, а остава ограничението от 60 евро на ден за теглене от банкоматите. Кризата в Гърция става все по-голяма, защото фирмите не могат да се разплащат по банков път, а в много от магазините вече има и дефицит на определени стоки. 

неделя, 5 юли 2015 г.

Гореща вълна обхваща България тази седмица



Гореща вълна ще обхване България през следващите дни до четвъртък включително, като температурите навсякъде ще прехвърлят 30-те, а в сряда и четвъртък дори на места не са изключени стойности до 40 градуса на сянка. Най-топло ще е в средата на седмицата в Северна България, докато на юг градусите ще са съвсем малко по-ниски. Времето ще бъде опасно и особено в часовете около и след обяд слънцето ще бъде много силно.

Advertisement: Реклама: 
В четвъртък следобед обаче се очаква промяна на времето. Със силен вятър през страната ще премине студен атмосферен фронт с валежи и бури, който ще понижи температурите с до 3-5 градуса. В петък и през уикенда ще бъде топло, но без да е горещо, с температури между 28 и 33 градуса. Валежи и повече облаци се очакват в петък, когато в Източна България е възможно да превали.