събота, 30 юли 2016 г.

Меркел изправена пред трудна задача с бежанците



Германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред много сериозно изпитание, свързано с нейната лична кариера и с правителството на Германия, което ръководи. След поредицата от инциденти през последните седмици, довели до смъртта на няколко души все повече започват да се чуват гласове за затягане на политиката спрямо бежанците в страната. Именно Меркел бе първият политик, който преди години покани всички бежанци в Европа и им обеща сигурност и закрила. Фактът, че от началото на годината се случиха няколко атентата на стария континент обаче силно тревожи все повече европейци.

Германия е страната в Европа, в която има най-много бежанци- според неофициални данни те са няколко милиона. Свободният им достъп до редица сгради и публични места все повече притеснява германците, които смятат, че вече не са толкова защитени като преди. Рискът от терористична атака на територията на страната вече се оценява като много голям от част от населението, което изпитва и сериозни страхове от ескалация на тлеещото напрежение. Именно тук идва решаващата роля на Меркел, която ще трябва да балансира между собствените си избиратели и бежанците, които самата тя покани в страната.

петък, 29 юли 2016 г.

Слави Трифонов с безплатен концерт на "Орлов мост"



Безплатен концерт на Орлов мост- това планира да направи Слави Трифонов една седмица преди референдума, иницииран от неговия екип и провеждащите се президентски избори в страната. Все още подготовката на събитието е в начален етап, но се смята, че на концерта ще има много повече речи, отколкото песни. Фактът, че концертът ще се състои и ще е безплатен обяви лично Трифонов преди дни в своето предаване. Имайки предвид известността на шоумена на събитието със сигурност ще присъстват хиляди души от цялата страна.

Според много анализатори подготвяния концерт всъщност ще е преломният момент, след който Трифонов много вероятно ще влезе в политиката. Отдавна се говори, че шоуменът има амбиции да атакува политиците директно като влезе в битка с тях, но до момента това така и не се случваше. Преди дни той даде интервю в сутрешния блок на БТВ, където намекна, че има вероятност да се впусне в политиката. Отворен остава въпросът ако това се случи какво ще бъде бъдещето на неговото предаване и дали то ще продължи да съществува в родния ефир.

четвъртък, 28 юли 2016 г.

Жегата доведе до огромни пожари в страната



Огромни горски пожари пламнаха на много места в страната заради човешка непредпазливост съпроводена с изключително високите температури, които от няколко дни са се настанили над страната ни. От дни ежедневно пожарната в цялата страна отреагира на стотици сигнали за пожари, като по-голямата част от тях са локални и бързо биват погасени. Няколко обаче са огнищата, които са се разпрострели на сериозна територия и заплашват да опожарят десетки декари гора.

Advertisement: Реклама:
В района на Хасковско огромен пожар пламна поради човешка непредпазливост. Близо 10 хиляди декара земя гори, като по-голямата част от пожара е обхванал сухи треви и ниска растителност. Около 2 хиляди декара са изгорелите площи гора, като само бързата реакция на пожарникарите и военните успя да прекрати разрастването на пламъците. До края на седмицата от НИМХ предупреждават да се внимава при боравенето с огън поради високите температури и рискът от нови пожари в по-голямата част от страната. По разпореждане на премиера Борисов при нужда военни формирования ще се включват в гасенето на пожари в страната с цел по-бързото им потушаване и избягване на разрастването на огнената стихия.

сряда, 27 юли 2016 г.

Правителствата на Гърция и България на изнесена среща в София



Премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас проведоха изнесено заседание в София по покана на българският премиер. Гръцкият му колега пристигна заедно с целия си кабинет в резиденция Бояна, където двете правителства проведоха заедно заседание, на което се разискаха много въпроси, важни и за двете страни- бежанската криза, нарастващото напрежение в Турция, проблемите с гръцките фермери и наводняването на Гърция от български реки през пролетта.

На срещата бяха подписани редица документи между двете страни, а Борисов и Ципрас увериха, че ще работят за засилване на сигурността в района и предотвратяване на бежанска криза. Според анализатори двете страни се готвят за много тежка ситуация, ако Турция реши да пусне в Европа всичките близо два милиона бежанци, които в момента са на нейна територия. Гръцкият премиер е уверил българския си колега, че ще направи всичко възможно за да не допусне повече бежанци да преминават нелегално границите, а от своя страна Борисов ще нареди да се следят постоянно язовирите за да не се стига до нови наводнения на южната ни съседка.

вторник, 26 юли 2016 г.

Турция може да върне смъртното наказание



Турция може да върне смъртното наказание в страната след опита за военен преврат, който беше извършен в средата на този месец. Още в първите часове след потушаването му президентът Ердоган заяви, че хората искат наказанието да бъде върнато и е много вероятно това да се случи след решение на депутатите в турския парламент. Ако това се случи, то със страната ще бъдат прекратени всякакви разговори за възможно членство в Европейския съюз, заяви неговият председател Жан Клод Юнкер.

Advertisement: Реклама:
Междувременно в Турция продължават арестите на хора, за които се смята че са свързани с опита за преврат. Хиляди са арестуваните военни, а десетки медии бяха затворени преди дни. Продължава затварянето на много училища, за които се смята, че са близки до хората, опитали да вземат насилствено властта в южната ни съседка. В следващите дни арестите вероятно ще продължат, като все още не е ясно дали въобще те са обосновани или не. Мнозина от опозиционните журналисти в страната твърдят, че Ердоган е наредил да се арестуват всички неудобни на властта и използва неуспешния преврат като параван пред незаконните действия, които се извършват в момента в страната.

понеделник, 25 юли 2016 г.

Облекчен трафик в София заради отпуските



Пусти улици и почти никакви задръствания в София в края на месец юли. На това удобство от няколко дни се наслаждават софиянци, които в момента са в града и пътуват през делничните дни из центъра. По най-натоварените кръстовища няма и спомен от огромните задръствания, които традиционно се образуват рано сутрин и следобед. По "Цариградско шосе" движението е драстично по-слабо от обикновено, а такова е също и по други от големите пътни артерии в града. Причината е, че в момента сме в най-отпускарския период и много от хората са на почивка извън града.

Целият месец август се очаква да бъде облекчен откъм трафик в Столицата и придвижването в града да става сравнително лесно и бързо. Намалял е трафикът и в метрото, като дори влаковете не са пълни в делничните дни както преди. Всички превозни средства на градския транспорт се движат почти без закъснения, а в средата на август се очаква трафикът да се облекчи допълнително. От началото на септември вероятно в града движението отново ще започне да се натоварва, като пикът ще бъде в началото на учебната година- 15-ти септември. Всяка година това е първият ден след лятото, в който задръстванията отново масово се завръщат в София.

неделя, 24 юли 2016 г.

Бежанци отново започват с опитите да влязат у нас незаконно



Засилва се натиска от турска страна към българските граници. Това заяви преди дни премиерът Бойко Борисов в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия. След опита за военен преврат и последвалите масови чистки във всички институции към границите ни на ден се придвижват групи от хора, които искат да навлязат в наша територия и от там да продължат пътя си към Западна Европа. Ежедневно българската полиция залавя около 200 души, които незаконно са влезли на територията на страната.

Advertisement: Реклама:
От няколко дни български катери на Гранична полиция патролират и в Черно море, като следят за незаконно влизащи в наши води лодки идващи от Турция. Според очакванията обаче няма засега сериозни основания да се притесняваме от сериозна бежанска вълна, но при такава българските власти имат възможност да реагират възможно най-бързо и адекватно. Според премиера има готовност на границите ни да бъдат изпратени допълнителни войници при нужда. В момента около 200 военнослужещи помагат на граничните полицаи в охраняването на браздата.