събота, 8 ноември 2014 г.

Самолет на турските авиолинии със съмнение за бомба на летище София



Самолет на турските авиолинии кацна извънредно на летище София днес преди обяд. За това потвърдиха както от МВР, така и от летището. Самолетът е извършил аварийно кацане заради намерен съмнителен пакет на борда му, за който се е предполагало, че може да съдържа взривно устройство. За минути част от летището е било отцепено, а множество полицейски коли и пожарни са отвели машината на достатъчно далечно разстояние от останалите самолети, където да бъде извършен обстоен преглед.

Малко по-късно стана ясно, че след проверка не е намерена бомба на самолета и той ще излети малко по-късно днес. Това е втори случай в рамките на няколко месеца, при който самолет на турските авиолинии се проверява на столичното летище за бомба. При предишен случай също така самолет кацна заради починал пасажер по време на полета. Днес на летището няма забавяния на полетите и всички те се извършват по план, съобщиха от аеропорта. 

петък, 7 ноември 2014 г.

България има ново правителство

След месец мъки: Имаме кабинет, Борисов отново премиер

България има ново правителство. Днес парламентът одобри Бойко Борисов като премиер на страната, а също така и целият министерски съвет. За правителството гласуваха 136 депутати, а против бяха 97. Един се въздържа. Всички депутати от ГЕРБ, АБВ и Реформаторският блок гласуваха за създаването на правителство. 17 народни представители от Патриотичният фронт също дадоха подкрепата си, а двама се въздържаха- Велизар Енчев и Слави Бинев, критици на Борисов от дълго време.

Advertisement: Реклама:
Веднага след избирането си новият премиер и неговите министри се отправиха към Министерски съвет, където приеха властта от служебното правителство с министър-председател проф. Георги Близнашки. Професорът заяви, че пожелава успех на новото правителство и то винаги може да разчита на него и неговите вече бивши министри като граждани и експерти. Първото заседание на новото правителство ще бъде идната сряда. 

четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Таксита в бус-лентите предлагат депутати



Депутати от Реформаторския блок предлагат да бъде разрешено на такситата да се движат в бус-лентите в София, като по този начин се цели облекчаване на трафика в центъра на града и превръщането на таксиметровия транспорт в по-атрактивен.  Предстои официално предложението да бъде внесено за разглеждане през следващите седмици, като ако то бъде прието такситата ще могат значително по-бързо да се придвижват из централни градски части, в които има обособена бус-лента.

Advertisement: Реклама:
В момента по бус-лентата могат да се движат единствено автобуси и тролеи от столичния градски транспорт, а на такситата и маршрутките е забранено навлизането в тази част от пътното платно. Един от булевардите с най-дълга бус-лента е Цариградско шосе, където в сутрешните и вечерни часове има огромни задръствания, най-свободна е лентата именно за градския транспорт.  При одобрение на предложението се очаква облекчаване на трафика, тъй като таксиметровите автомобили ще се придвижват по-бързо и така задръстванията ще бъдат по-малки. 

сряда, 5 ноември 2014 г.

Патриотичният фронт под въпрос дали ще подкрепи правитеството



Патриотичният фронт може сериозно да обърка плановете за съставяне на ново правителство. След като вчера официално Реформаторският блок и ГЕРБ се споразумяха за съставяне на правителство, те изпратиха декларацията, изготвена от тях, за одобрение от АБВ и Патриотите, от които се очаква и подкрепа за формиране на кабинет. На свое заседание късно вечерта вчера ПФ заяви, че няма да подкрепи така предложената декларация, а АБВ ще я подкрепи при добавяне на техни ангажименти към избирателите. Така създаването на правителство е под въпрос.

Днес в 14 часа ГЕРБ и Реформаторският блок ще проведат среща с представители на Патриотичният фронт, на която среща се очаква окончателно решение за съставяне на правителство и подкрепата му от страна на фронта. Едно министерско място е предвидено за АБВ, като там също се очаква окончателна позиция дали ще го приемат и подкрепят правителството. Междувременно днес президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандат за съставяне на правителство на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

вторник, 4 ноември 2014 г.

Лудогорец гостува на Базел за нова победа



Лудогорец излиза днес като гост на швейцарския Базел в мач от груповата фаза на Шампионска лига. Преди две седмици в първата среща между двата отбора, изиграна на Националният стадион "Васил Левски", разградчани успяха да победят с 1:0 с гол в  последните минути на срещата и така станаха първият български отбор, взел победа в най-авторитетният турнир в Европа. Днешната среща обаче ще бъде далеч по-сложна за българския тим, който ще гостува на Базел. Треньорът Георги Дерменджиев изрази надежда вчера при заминаването на отбора от летище София тимът му да спечели поне една точка от гостуването.

Advertisement: Реклама:
При евентуална нова победа за разградчани те ще имат в актива си 6 точки и ще имат реален шанс да се борят за второто място, а третото място ще бъде далеч по-близко до тях, отколкото беше преди две срещи. Ливърпул пък ще гостува на Реал Мадрид, като там нещата са почти ясни- всички очакват лидерът в групата Реал да спечели срещу английския тим, като предишната среща между двата отбора от групата завърши с категоричното 0:3 за испанците. 

понеделник, 3 ноември 2014 г.

Продължават консултациите при президента



Днес президентът Росен Плевнелиев продължава консултациите си с парламентарно представените политически партии за съставяне на правителство. Представители на Български демоктаричен център и коалиция Патриотичен фронт ще се срещнат днес с държавния глава, като в петък миналата седмица това направиха от АБВ. Представителите на АТАКА за пореден път направиха цирк и отказаха да отидат при най-висшата инстанция в страната, като по този начин Сидеров и едва 10-те останали депутати се надяват да привлекат повече избиратели.

Междувременно ГЕРБ и Реформаторския блок са пред подписване на коалиционно споразумение. До края на деня се очаква обща декларация на двете партии, като днес тя ще мине за одобрение през централите на патриотите и АБВ, от които ще се очаква подкрепа при избора на правителство. Още в сряда пък държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който ще има една седмица да състави кабинет. 

неделя, 2 ноември 2014 г.

ГЕРБ предложиха на Радан Кънев да е премиер



ГЕРБ е готова да подкрепи Радан Кънев за премиер. Бомбата хвърли днес Томислав Дончев, евродепутат от партията на Борисов. В 13 часа започнаха консултации между ГЕРБ и Реформаторския блок за съставяне на правителство. Вече от няколко дни новосформирания 43-ти парламент работи, без да има все още избрано правителство. Очаква се от днешната среща да стане ясно окончателно- искат ли реформаторите страната да се стабилизира или по-скоро ще отидем към сценарии "нови избори".

Борисов няма да присъства лично на консултациите, които ще бъдат водени от Томислав Дончев, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. Предложението за премиер, отправено към реформаторите обаче, е по-скоро шеговито и е минимална вероятността Кънев да стане премиер. Борисов от своя страна не е готов на големи отстъпки пред евентуалните си партньори и ще им даде три министерски поста, ако се постигне някакво съгласие за сформиране на кабинет. След края на консултациите двете партии ще дадат пресконференция в сградата на Народното събрание.