събота, 6 август 2016 г.

Вътрешнопартийни скандали в БСП преди изборите



Пред много сериозен проблем е изправено новото ръководство на БСП месеци преди президентските избори в страната. Столетницата е раздирана от вътрешнопартийни конфликти, след като стана ясно, че кандидатурата на Мая Манолова за президент също е поставена на масата на преговорите. Преди дни един от основните политици в партията- Стефан Данаилов даде гневно интервю, в което разобличи плановете на Манолова и кръгът около нея да се борят за нейната кандидатура за президент.

Официално БСП трябва да обяви на 14-ти август кой ще номинира за президент на страната, но силните вълнения в партията може да отложат оповестяването на кандидата. Засега най-вероятна изглегда кандидатурата на генерал Румен Радев, който преди дни напълно изненадващо подаде оставка като командир на военновъздушните сили. Междувременно от "Движение 21" на Татяна Дончева заявиха, че прекратяват преговорите за подкрепа на единен ляв кандидат и няма да подкрепят кандидата на БСП за президент.

петък, 5 август 2016 г.

Путин и Ердоган със знакова среща



Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще се срещнат за първи път от дълго време на двустранна среща в руския град Санкт Петербург. След свалянето миналата година на руски изтребител от турската армия отношенията между двете страни рязко се изостриха, като президентът на Русия наложи множество санкции на южната ни съседка, включително и прекрати всички полети до там. Изненадващо обаче преди около месец Ердоган официално се извини за инцидента и поиска да бъдат възстановени двустранните отношения.

На срещата, която ще се проведе на 9-ти август се очаква значително сближаване между двете страни по редица въпроси, между които и възобновяването на "Южен поток". Президентът Ердоган ще търси подкрепа и за много важни въпроси, по които му трябва по-широко международно влияние. Сред темите, които двамата ще обсъждат също така и ще бъде войната в Сирия и бъдещите действия в проблемната зона от страна на двете държави. Очаква се след срещата двамата президенти да направят изявления за медиите.

четвъртък, 4 август 2016 г.

Високите цени гонят българите от нашето море



От доста високи цени по родното Черноморие се оплакват българските туристи тази година. Едни от най-скъпите курортни комплекси според тях са Слънчев бряг, Несебър и Созопол, където цените са доста по-високи от обичайното в останалата част от страната. В много от крайморските ресторанти една вечеря би излязла доста сурово на обикновения българин, като цените са двойни на тези, които са в по-малките курорти по морето. В Созопол например напитките са дори тройно по-скъпи от нормалната си цена, особено в заведенията в близост до морето.

Поради високите цени много от българите вече се пренасочват към Гърция, където цените са дори по-ниски от тези, които са по морето у нас. Много от туристическите агенции предлагат оферти, в които е включено пълно изхранване и това допълнително улеснява туристите в избора им за дестинация за почивка. Заради високите цени е твърде вероятно догодина да сме свидетели на отлив на български туристи, които да предпочетат други дестинации заради далеч по-добрите предлагани условия за почивка.

сряда, 3 август 2016 г.

Мощна буря доведе до жертви в Македония



Буря уби най-малко 15 души в македонската столица Скопие. Стихията се развилня привечер вчера и бушуваше около два часа в района. В следствие на проливния дъжд има много наводнени къщи и улици, а няколко души се водят за изчезнали. Реките в Източна Македония рязко повишиха своите нива и президентът Георги Иванов изпрати армията да вдига спешно стени, които да попречат на евентуално наводнение.

Advertisement: Реклама:
След силната буря на много места електричеството е прекъснато, в отделни райони има затруднения с телефонните връзки, интернет също липсва. Веднага след спирането на дъжда са започнали процеси по възстановяване на скъсаните кабели, но заради силният вятър на много места има паднали дървета, които затрудняват движението по улиците. Очакванията са за нови бури и валежи още днес, което може да затрудни по-бързото възстановяване на района от природната стихия.

вторник, 2 август 2016 г.

Истински студ идва към България, температурите падат чувствително през уикенда



Изключително хладно и дъждовно време по морето през идния уикенд- това сочи предварителната прогноза на синоптиците, които следят времето в по-дългосрочен план. Според тях още в средата на новата седмица от север в Европа ще се спуска студен въздух, който в много от страните в Централна Европа ще понижи драстично градусите до под 20. Заедно с това на много места ще паднат валежи, като дори е възможно да има превалявания от сняг в по-високите планински части.

У нас студеният въздух ще дойде идният петък срещу събота, когато от северозапад ще задуха студен вятър и ще се заоблачи, като над Западна България ще започнат валежи от дъжд. В събота очакваните максимални температури на запад ще са едва между 18 и 20 градуса, като времето ще бъде типично есенно- с хладен вятър и чести валежи от дъжд. В планините застудяването ще бъде още по-сериозно, като над 2 000 метра температурата ще бъде под 10 градуса. Засега се очертава лошото време да донесе дъжд по морето в събота и неделя, като на места може да паднат значителни количества. Температурите по родното Черноморие ще се понижат чувствително и времето няма да е подходящо за плаж.

понеделник, 1 август 2016 г.

Лудогорец на крачка от групите на Шампионска лига



Отборът на Лудогорец ще се изправи срещу чешкия шампион Виктория Пилзен в мач от четвъртия предварителен кръг за влизане в групите на Шампионска лига. Това отреди тегления жребий във френският град Нион. Тимът от Разград изтегли най-късата възможна клечка, тъй като чехите са отборът с най-висок коефициент в потока на разградчани. Въпреки това според много специалисти Лудогорец има всички шансове да надвие своя съперник и да успее да влезе отново в групите на най-престижният футболен турнир на Стария континент.

При влизане в групите на Шампионска лига Лудогорец ще си осигури 15 милиона лева, а при всяка спечелена точка в групата ще увеличава своята премия. Това е един страхотен шанс за шампионът на България да продължи да расте в Европа и да се доказва като истински боец. Ако все пак зелените отпаднат от чешкият си съперник те директно са си осигурили вече участие в групите на Лига Европа, като поне до края на тази година ще имат срещи на европейската клубна сцена. Много от футболните коментатори обаче са категорични, че шампионите имат всички шансове да се класират за групите на Шампионска лига, където ще срещнат силни и престижни съперници.

неделя, 31 юли 2016 г.

Ремонти и нови животни в столичният зоопарк

http://m.sibir.bg/uploads_bg/img/0199415/img_199415_1020262_l.jpg

Ремонт на зоологическата градина в София тече в момента и се очаква да приключи до началото на есента. Ремонтират се голяма част от помещенията, в които живеят животните като целта е след ремонтните дейности техните клетки да бъдат далеч по-удобни и безопасни от сега. Заедно с това се освежават и помещенията, в които влизат и посетителите и където живеят предимно рибите и змиите.

Advertisement: Реклама:
Междувременно до края на годината у нас се очаква да пристигнат нови екземпляри, които до момента не са живеели в зоопарка. Засега се пази в тайна какви точно ще са новите животни, но със сигурност се знае, че няма да са пингвини. Преди години закратко в зоопарка живееха няколко пингвина, но топлото време дори и през зимата не им се отрази добре и скоро след настаняването си тук те бяха върнати обратно в зоопарка, от където дойдоха. Не се предвижда също така и увеличаването на броя на слоновете, като засега столичният зоопарк ще може да се задоволи само с един слон. Вероятно пред септември ще станат ясни и новите обитатели, които ще пристигнат у нас през есента на тази година.