събота, 2 януари 2016 г.

Местан се скри от медиите



Бившият вече лидер на ДПС Лютви Местан изчезна от медийното пространство и от няколко дни няма информация какво се случва с него. След като бе свален от почетния председател на движението от поста, Местан поиска съдействие от турското посолство, където престоя няколко часа на 24-ти декември. Ден по-късно той даде пресконференция, а след това направи и последното си публично появяване в област Кърджали.

Предполага се, че в момента Местан търси подкрепа от чужди посланици, като се чувства застрашен за своята сигурност и тази на своето семейство. През първите дни на 2016-та трябва да има повече яснота около бъдещето на бившият лидер на ДПС, като вече се предполага, че той ще създаде нова партия, която ще бъде подкрепена и от отцепниците от парламентарната група Движението за права и свободи.

петък, 1 януари 2016 г.

Пуста София в първия ден от годината



Пусто е в София в първия ден от новата 2016-та година. До обяд в столицата липсваше трафик, като по улиците можеха да се забележат само таксита и рядко коли на градския транспорт. Пешеходните пътеки в града също бяха пусти, като освен, че е първи ден на годината като причина за липсата на хора и трафик може да се вземе и изключително ниските температури, които бяха измерени сутринта. На места в града живакът се срина до ледените -16 градуса.

Очаква се след обяд постепенно да се увеличи трафика в града, но той в никакъв случай няма да бъде натоварен или интензивен. Колите на градския транспорт през целия ден ще се движат с празнично разписание, като техния брой ще бъде намален. Метрото също ще минава на по-голям интервал от време през станциите поради очаквания по-слаб пътникопоток през целия ден.

четвъртък, 31 декември 2015 г.

Тази вечер посрещаме новата година



Тази вечер изпращаме старата и посрещаме новата 2016-та година. В цялата страна са организирани празнични новогодишни концерти, на които ще се съберат хиляди, за да празнуват заедно посрещането на новата година. В София традиционно БНТ и Столична община организират празничен концерт на площад "Батемберг", който ще започне в 22 часа и ще продължи до малко след 1. Веднага след 12 на сцената ще се качат оркестър "Канарите" и Нелина, които ще зарадват присъстващите с много народни песни.

Advertisement: Реклама:
В Пловдив ще има също празничен концерт, на който основно ще се слуша рок. Очакват се няколко хиляди пловдивчани и гости на града да присъстват на спектакъла, а от общината са подготвили пищна заря. Във Варна, Велико Търново, Ловеч, Плевен и Бургас също ще има концерти. Температурите в новогодишната нощ обаче ще са ниски, предимно между -5 и - 10 градуса и синоптиците съветват всички да се облекат добре преди да излязат на площадите.

сряда, 30 декември 2015 г.

Пуста София дни преди Нова година



Сериозно опустяване се очаква в София по Нова година. Заради поредицата от почивни дни, които ще имат столичани а и всички българи се очаква над 200 хиляди автомобила да напуснат града и да се насочат към различни точки у нас и в чужбина, а Столицата за няколко дни буквално да опустее. Придвижването по всички улици, булеварди и кръстовища до 3-ти януари по обяд се очаква да бъде изключително лесно поради значително по-малкия брой коли в града.

Голяма част от столичани ще посрещнат Нова година в родните ни зимни курорти, като Пампорово, Боровец и Банско вече са готови да посрещнат максимален брой туристи от нашата и чужди страни. Капацитетът на повечето хотели е запълнен на 100 процента и няма как да се открие празна стая в дните преди Нова година. След 2-ри януари постепенно трафикът в София ще започне да се връща към нормалния заради завръщането на повечето за началото на първата за тази година работна седмица.

вторник, 29 декември 2015 г.

Градският транспорт в София ще се движи на Нова година



Градският транспорт в София ще се движи и през Новогодишната нощ, макар и със силно редуцирани линии и интервал на движение. Метрото ще се движи през цялата нощ, като влаковете ще минават на всеки 20 минути, а тези, които тръгват от Летище София и Младост 4 на всеки час. Повече влакове ще има в часовете преди полунощ, когато се очаква няколко стотин хора да се насочат към площад Батемберг, където да посрещнат на открито новата година.

Advertisement: Реклама:
На 1-ви януари транспорта в София ще се движи с празнично разписание, като повечето автобуси, трамваи и тролей ще тръгнат в часовете преди обяд. Между 5 и 8 часа почти няма да има движение на градски транспорт по улиците на града поради пълната липса на пътникопоток в първия ден от новата година. След обяд пък всички линии ще се движат с нормалните си празнични разписания. Метрото също ще се движи с нормално за празнични дни разписание, а вечерта ще вози пътници до малко след 23 часа.

понеделник, 28 декември 2015 г.

Пълни с хора магазини за Нова година



Дни след Коледа отново хипермаркетите в страната са пълни от десетки хиляди българи, тръгнали да пазаруват за втората вълна от празници, върха на която е посрещането на Нова година. На 30-ти и особено на 31-ви декември буквално магазините ще бъдат препълнени от хора, които пазаруват за новогодишната трапеза. Очаква се именно през тези дни магазините а направят рекордни обороти, а стоката по рафтовете бързо да свърши.

Навръх Нова година повечето хипермаркети ще работят със силно намалено работно време, като при повечето от тях то ще е от 7 сутринта до 16 часа следобед. Малко от магазините ще работят до 6 часа вечерта, а единици до 7 или 8. На първи януари пък почти нищо няма да работи, като една от най-големите вериги немски хипермаркети у нас ще остави своите магазини затворени в първия ден от новата година и ще даде на своите служители еднодневна почивка.

неделя, 27 декември 2015 г.

Сериозен студ идва у нас



Сериозен студ идва към България и ще се настани в нашата страна точно за Нова година. Очаква се от вторник да започне промяна на времето, като от североизток ще нахлува студен въздух, който бързо ще понижи температурите в цялата страна. В сряда ще бъде облачно, а сутринта на места с краткотрайни, предимно слаби валежи от сняг, в Източна България от дъжд и сняг. Количествата валеж няма да бъдат съществени.

Advertisement: Реклама:
На Нова година времето ще бъде много студено, като навсякъде в страната максималните температури ще са отрицателни. В София ще бъде слънчево, но температурата през деня няма да прехвърли -2 градуса, а в новогодишната вечер ще е около -10. На 1-ви и 2-ри януари ще се задържи предимно облачно, почти без валежи, но температурите ще останат сутрин между -13 и -8, а през деня между -5 и 0 градуса. Постепенно повишение на температурите ще има след 4-ти януари.