събота, 30 април 2016 г.

Посрещаме Възкресение Христово



Хиляди миряни се очакват днес по храмовете в страната в очакване на Възкресение Христово. Навсякъде ще има празнични литургий, а в храм-паметник "Александър Невски" лично българският патриарх Неофит ще отслужи празничната литургия и ще извести възкресението на Иисус Христос. Около храма ще има засилени мерки за сигурност и заради очакваното присъствие на държавния глава Росен Плевнелиев, който всяка година посреща празника заедно с патриарха в София.

Стотици се очаква да присъстват около храмовете в цялата страна, като и около тях полицейското присъствие ще бъде засилено. По родните курорти също има вече много туристи заради празника, които ще изпълнят църквите. Метеоролозите обещават чудесно време в полунощ, без валежи и с почти ясно време, което ще бъде добра предпоставка за запалването на свещи. Благодатният огън ще пристигне днес от Йерусалим с правителственият самолет около 20 часа и след това ще бъде раздаден по храмовете из цялата страна.


петък, 29 април 2016 г.

КАТ ще регулира трафика по празниците



Засилен трафик на излизане от големите градове се очаква в цялата страна заради поредицата от почивни дни покрай Великден. Най-интензивен се очаква да бъде трафикът в четвъртък на изходите на София, като за ден града се очаква да напуснат над 100 хиляди автомобила. Това може да създаде предпоставки за сериозни задръствания на много места в града, като за да няма проблеми от КАТ ще регулират движението ръчно при необходимост. Над 50 хиляди души пък се очаква да пътуват по магистрала "Струма" към южната ни съседка Гърция, където да посрещнат празниците.

На изходите на Варна, Пловдив и Бургас също ще има патрули на полицията, които при нужда да се намесват в движението и да го регулират с цел избягване на катастрофи и облекчаване на трафика. На 1-ви и 2-ри май пък на входовете на големите градове ще бъде създадена подобна организация заради очакваното завръщане на хората след края на празниците по градовете. Особено интензивен се очаква да бъде трафикът по магистралите, а също така и на входовете на София в понеделник следобед.

четвъртък, 28 април 2016 г.

Хладен и дъждовен ще бъде месец май



Хладен и дъждовен ще бъде месец май. Такава е месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Месеца ще започне с предимно облачно време и чести почти повсеместни валежи от дъжд, над 2000 метра в планините от сняг. Температурите в страната в началото на май ще бъдат по-ниски от обичайните и ще са между 11 и 16 градуса, в най-южните райони до 20. Възможност за по-съществени валежи ще има около 2-ри и 5-ти май.

Advertisement: Реклама:
През втората половина на месеца се очаква временно стабилизиране на времето и повече слънчеви часове. Заедно с това температурите ще се повишат и ще са между 20 и 25 градуса, в отделни дни на места не са изключени стойности до 27-29 градуса. След 16-ти май обаче отново ще има почти ежедневни валежи от гръмотевични бури, на места са възможни по-сериозни количества. В края на месеца нараства и вероятността за градушки. Най-много през месец май ще вали в Западна и Централна България, където се очаква и пролетните бури да са най-чести и силни, а по-малко валежи ще има на изток, където и температурите ще са по-високи. 

сряда, 27 април 2016 г.

Откриха официално Северната скоростна тангента на София



Официално откриха Северната скоростна тангента на София. На откриването на аутобана присъства лично премиерът Бойко Борисов, както и министър Лиляна Павлова и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Изцяло завършени са 16.5 километра, които ще свързват квартал Люлин с Цариградско шосе и магистрала "Хемус". По този начин движението по центъра ще се облекчи, заради много по-удобната алтернатива, която вече има пред водачите. За малко повече от година беше реализирано строителството, като то бе финансирано със средства от Европейския съюз.

Следващата задача пред Столична община ще е да направи проект и да започне работа по разширяване на западната част от околовръстния път между Люлин и НИМ. От Люлин до старата част на Овча купел пътят е двулентов и това създава много задръствания в най-натоварените часове рано сутрин и привечер. До няколко години се очаква изцяло да бъде реконструиран и този участък с цел съществено улесняване на трафика и възможност за по-бързо придвижване както на автомобилите, така и на автобусите на градския транспорт. Почти със сигурност от общината ще търсят финансиране с европейски средства.

вторник, 26 април 2016 г.

Местят финала за купата с ден по-рано



ЦСКА и Монтана ще играят финала на купата за "Купата на България" на националния стадион "Васил Левски" не на 25-ти, а на 24-ти май. Това стана ясно след като от БФС потвърдиха официално датата на срещата. Целта е по този начин да се стимулира на стадиона да има още повече привърженици, които да могат да гледат срещата на живо от трибуните. От двата отбора са дали съгласието си за смяната на деня и така се очаква пълен стадион. Червените фенове вече заявиха, че ще напълнят до краен предел стадиона, за да подкрепят любимия си отбор.

Advertisement: Реклама:
Най-ниските цени за билетите ще са 10 лева за секторите "Б" и "Г", а най-високите 25 за сектор "А". Желаещите да наблюдават срещата на живо от сектор "В" ще трябва да платят 15 лева, като според много от феновете цените са завишени изкуствено от БФС с цел печалба. На втората полуфинална среща на червените срещу Берое ръководството на ЦСКА взе решението цената на билета да е символично 1 лев, а стадионът беше пълен с фенове. Високите цени на финала обаче е възможно да откажат някои от привържениците, които да предпочетат да наблюдават срещата на живо по телевизията.

понеделник, 25 април 2016 г.

Няма да има поскъпване на яйцата за Великден



Наближава Великден, а заедно с това се очаква и поскъпване на цените на яйцата на дребно. Според търговци обаче това тази година няма да се случи поради изключително засиления контрол, който ще бъде налаган от Българска агенция по безопасност на храните. Още в четвъртък се очаква да стартират в цялата страна масови проверки по пазарите и магазини, в които се продават яйца и козунаци. Също така проверки ще има и в магазините за месо и колбаси.

Дни преди празника пък големите хипермаркети в страната пуснаха много от продуктите за Великден на промоции, което автоматично означава, че търговските вериги ще бъдат пълни с клиенти. Корите с яйца също така ще продават за по-ниски цени от тези, на които могат да бъдат намерени по пазарите в страната. Проверките на агенцията по безопасност на храните ще продължат и в дните след Великден заради следващия празник- Гергьовден, когато ще се наблегне на проверки по магазините за месо.

неделя, 24 април 2016 г.

Мащабен военен парад готвят за 6-ти май в София



Мащабен военен парад планира Българската армия за тази година по случай 6-ти май. В центъра на София ще преминат военни машини- нещо, което не се е случвало от години заради свитите бюджети на министерството на отбраната. За първи път от години също така през площад "Батенберг" ще преминат танкове, които ще бъдат специално обезопасени, за да не нарушат паветата на площада. Началото на церемонията традиционно ще бъде дадена  от военен хеликоптер, който ще премине над площада с българското знаме.

Advertisement: Реклама:

На празника се очаква да присъства целия елит на държавата начело с президента Росен Плевнелиев, премиерът Борисов и голяма част от министрите му, депутати, столичният кмет Йорданка Фандъкова, военни и други. По традиция на площада ще се съберат и много столичани и гости на града, които ще наблюдават на живо парада. БНТ пък ще излъчи на живо събитието, като освен военни машини през площада ще преминат и много войници, офицери, моряци и други. В следващите дни ще бъдат съобщени повече подробности за парада, а в началото на месец май над София военни хеликоптери ще извършват тестови полети на ниска височина.