събота, 9 май 2015 г.

Топло и сухо лято за Балканите



Топло и сухо лято предвиждат някои от синоптиците за територията на Балканите, включително и България. Високи температури и липса на сериозни валежи ще бележи лятото тази година според първоначалните прогнози на нашия полуостров, като превалявания ще има на малко места през най-топлите месеци. За разлика от миналото лято, което бе изключително влажно, това се очаква да бъде доста по-сухо и топло, а валежите ще са значително по-малко от миналата година.

Advertisement: Реклама: 
Според предварителните прогнози за лятото в Централна Европа се очаква нестабилно време с много топли дни, но и с такива със силни гръмотевични бури и градушки. В някои от дните нестабилното време ще достига и Балканите, но без да засяга целия полуостров. Като цяло се очаква лятото да бъде по-топло от миналогодишното и с по-малко валежи, но дали прогнозите ще се сбъднат ще разберем след няколко месеца. Тази година също така са възможни и температури над 40 градуса, каквито липсваха през миналото лято.

петък, 8 май 2015 г.

Силни бури в страната вчера



Силни бури и гръмотевици белязаха вчерашния ден на много места в страната. Най-силни бяха явленията в централна и източна България, където на много места паднаха и градушки. В отделни райони градушката беше с големината на орех и нанесе сериозни щети по земеделската реколта, както и по сгради и автомобили, които са изпочупени в следствие на силните бури. След затихването на явленията през нощта обаче днес подобни явления не се очакват на територията на нашата страна.

Advertisement: Реклама: 
Най-спокойно беше вчера времето в западна и северозападна България, където валежи почти липсваха. На северозапад през целия ден беше предимно слънчево и очакваните гръмотевични бури така и не се развиха за разлика от други места. В София на няколко пъти имаше краткотрайни слаби превалявания, но също не се сбъднаха прогнозите за гръмотевични бури и опасност от градушки. До края на седмицата времето ще остане с променлива, следобед значителна облачност и гръмотевични бури на места.

четвъртък, 7 май 2015 г.

Масови протести в Македония



Масови протести срещу македонското правителство в Скопие и още няколко града в страната. Причината за недоволството на хората срещу Груевски са записи, показани от опозицията, на които се чува как премиерът и полицейски шефове се опитват да прикрият убийството на 21-годишен младеж от Македония. Скандалните записи бяха моментално разпространени по всички медии в страната и породиха огромно обществено недоволство, като още същата вечер стотици се събраха на протест пред сградата на народното събрание. Хората протестират срещу правителството и искат неговата оставка.

Вече няколко дни всяка вечер има протести, като от ден на ден те стават все по-масови. На няколко пъти вече имаше и сблъсъци между протестиращи и полиция, като първите успяха да счупят няколко от прозорците на народното събрание в Скопие. На протестите се развяват знамена на Македония и Албания, а протестиращите настояват за незабавна оставка на ръководеното от Груевски правителство. За 17-ти май е обявен мащабен антиправителствен протест, а от своя страна управляващите ще проведат контрапротест по подобие на миналите протести в България.

сряда, 6 май 2015 г.

Утре съдия-изпълнител влиза отново в ТВ7



Днес изтича седемдневния срок за погасяване на дълговете на ТВ7 към КТБ. Утре се очаква в телевизията да влезе съдия-изпълнител, който да отнеме предварително описаното в документи имущество. От телевизията съобщиха, че са предложили вариант до края на месеца да погасят всичките си дългове, но не са получили съгласие за това от другата страна. Лично шефът в телевизията изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с молба за намеса по случая, довел през миналата седмица до скандали около и в сградата на телевизията.

Точно преди седмица беше направен опит в ефир да бъде спряна ТВ7. Съдия-изпълнител дойде да изземе имуществото, но реши да започне директно от сървъра, който реално държи телевизията жива. Десетки полицаи бяха изпратени на място, имаше такива и в студията на телевизията, като всичко се излъчваше на живо и доведе на място десетки други журналисти и граждани, пристигнали в защита на медията от резлични части на столицата. През утрешния ден се очаква развитие относно бъдещето на телевизията в българския ефир. 

вторник, 5 май 2015 г.

Слънчев бряг се пълни с туристи



Дни преди началото на летния туристически сезон един от най-големите ни курорти- Слънчев бряг, вече посреща първите си туристи. От дни част от хотелите в курорта са заети от туристи предимно от Русия и арабските страни, а също така и малки бройки от Германия, Англия и Ирландия. В следващите дни обаче постепенно техния брой ще се увеличава, като това ще стане чувствително в края на този и началото на следващия месец, когато лятото се очаква да започне.

След по-малко от 20 дни обаче курортът ще бъде пълен заради абитуриентските балове. От години традиция е училищата в Бургас да празнуват своите балове в Слънчев бряг, където някои от хотелите за повече от седмица ще бъдат пълни от ученици, завършили току-що своето средно образование. Веднага след тях се очакват и първите по-сериозни групи от туристи от страните в Западна Европа, Русия и Балканите. Постепенно на летището в Бургас започва да се усилва и трафикът от самолети, като значително той ще се увеличи от средата на този месец. 

понеделник, 4 май 2015 г.

Пълен стадион очаква Лудогорец в София



Трескава подготовка върви сред феновете на ЦСКА за предстоящата среща с шампиона Лудогорец в събота на стадион "Българска армия". Големият дразнител, какъвто е отбора от Разград дава допълнителен разяд на тази среща, като се  очаква за първи път от години стадионът да бъде пълен до краен предел от фенове на червените, които да подкрепят своите любимци. Допълнителен стимул дава и завръщането на Любослав Пенев начело на отбора, като това ще бъде и първата му среща отново като треньор на червените като домакин.

От ЦСКА вдигнаха цените на билетите за срещата, като въпреки това не се очаква да има празни седалки по секторите. Вече червените фенове подготвят хореография, която ще се прави цяла седмица до събота, като все още не се  издават подробности около това какво точно ще представлява тя. Очаква се феновете на 31-кратните шампиони да направят зрелищно шоу, както е и присъщо на среща от пободен тип. Междувременно до края на работната седмица се очаква да бъдат изнесени подробности около хореографията на феновете и нейния мащаб.

неделя, 3 май 2015 г.

Гореща вълна обхваща Европа тази седмица



Истинска лятна жега ще застигне Европа в началото на идната седмица, като на много места градусите ще надхвърлят 30-те. В България най-топло ще бъде в сряда, когато места дори се очакват до 33 градуса, като не са изключени и температурни рекорди. Още от днес ще започне затопляне на времето над Испания и части от Франция, като топлият въздух ще се пренася все по на север. Опасно горещо ще е в средата на седмицата в крайните южни райони на континента, където температурите е възможно да достигнат 35 градуса на сянка.

Advertisement: Реклама: 
От четвъртък ни очаква захлаждане, при което температурите ще се понижат с над 10 градуса. Силни гръмотевични бури и студен вятър ще застигнат страната ни в четвъртък, с което ще започне период на сравнително прохладно време с чести превалявания от дъжд и гръмотевици в следобедните часове. След очакваната жега в средата на седмицата поне в следващите десет дена не ни очакват толкова високи температури и опасно време за здравето на хората.