събота, 7 февруари 2015 г.

Поредица от земетресения в страната



Няколко земетресения бяха регистрирани през последните дни, като най-силното от тях беше в района на Твърдица със сила 3.9 по скалата на Рихтер. Земетресението е усетено в района на Сливен, като няма данни за материални щети и ранени хора. То обаче е причина да бъде активизирано свлачище край село Бяла паланка, което е от няколко дни заради обилните валежи, които имаше скоро. Засега обаче то не представлява сериозна опасност.

Advertisement: Реклама: 
Друго земетресение пък беше регистрирано на границата ни с Македония, като неговата сила е била слаба и не е усетено от населението. Годишно в България се случват 2-3 земетресения с магнитуд, който да се усети от хората. Последното по-силно земетресение беше миналата година на 24-ти май, което се случи в Гърция и бе усетено в цяла България. Най-силното земетресение през последните години беше в района на Перник със сила 5.6, което събуди цяла Западна България отново през месец май, но този път 2012-та. 

петък, 6 февруари 2015 г.

Влошаване на времето от тази вечер в страната



Силни валежи, вятър, дъжд и сняг ни очакват днес и утре до сутринта. Следобед в Югозападна България ще започнат валежи от дъжд, които постепенно ще обхващат цялата страна. От североизток ще нахлува суден въздух, с който валежите в Северна България и по високите полета на запад ще преминава в сняг. През нощта ни очакват интензивни валежи, като в местата със сняг има условия за снегонавявания и образуване на преспи. През нощта температурите в Северна и Западна България ще се понижават  ще бъдат отрицателни.

Advertisement: Реклама: 
На изток до привечер времето ще е без валежи, но през нощта и там ще завали. До сутринта в северните части ще вали сняг, докато на юг валежите ще са от дъжд. Още преди обяд обаче там те ще отслабват и спират, а следобед вече валежи никъде не се очакват. По Черноморието ще духа силен северен вятър, който ще понижава температурите. В планините ще бъде студено и с валежи от сняг, както и със силен вятър. Времето няма да бъде подходящо за туризъм, температурите ще са ниски, а времето много динамично. 

четвъртък, 5 февруари 2015 г.

"Като две капки вода" с нов сезон по Нова



Предаването "Като две капки вода" се завръща в ефир през месец март по Нова телевизия. Това ще бъде третия сезон, в който ще видим известни личности да имитират български и световни музикални звезди. В предишните два сезона гледахме Къци, Албена Михова, Рафи, Иво Танев, Стефания Колева и други, които успешно се превъплащаваха в различни изпълнители. Журито се очаква и тази година да се състои от четирима души, като почти сигурни единия от тях ще е Маги Халваджиян.

Понеделник е денят, когато предаването ще се излъчва. Това е почти сигурно, като в момента по това време в ефира на Нова върви сериал, който съвсем скоро ще бъде изместен от реалитито. Предаването ще бъде в пряка конкуренция с "България търси талант", което ще се излъчва по конкурентната БТВ, вероятно в същия ден и час. До края на месеца ще станат ясни окончателно участниците и журито на предаването, като засега е ясно, че Зуека и Рачков отново ще бъдат негови водещи. 

сряда, 4 февруари 2015 г.

Цял ден скандали в парламента



Бойко Борисов и депутата от БСП Корнелия Нинова отново влязоха в спор по време на днешното заседание на Народното събрание. Повод този път бяха наводненията, които се случиха на много места в страната, основно в Източна и Южна България заради дъждовете през изминалата седмица. На няколко пъти депутатката обвини премиера, че държавата не е подготвена за наводненията и че не се вземат предпазни мерки за да не се допуска нанасянето на щети по имуществото на хората. Борисов обаче през цялото време не остана длъжен на Нинова, като на няколко пъти защити работата на правителството по тази тема.

Advertisement: Реклама: 
Друг скандал също се разрази днес в парламента. Почти всички нападнаха ДПС, като това направиха включително и от БСП. Партията на Местан се опита да вкара законови промени, които обаче бяха остро приети от останалите партии. От ГЕРБ и Реформаторския блок реагираха остро на изказването по-рано на Местан, като това направиха и от Патриотичния фронт и АТАКА. Така за пореден път ДПС остана напълно изолирана в този парламент. 

понеделник, 2 февруари 2015 г.

Слънчево до четвъртък, после сняг



Дни след като страната ни беше залята от нови интензивни валежи през тази седмица ни очакват два напълно различни сезона. Тази вечер и утре на места в Западна България се очакват валежи от слаб дъжд и сняг, а утре времето ще бъде предимно облачно. В сряда и четвъртък обаче вятърът от юг отново ще се усили и ще повиши температурите, като на места в Източна България те отново ще достигат пролетни стойности.

От петък обаче ще започне нова промяна на времето, като с облаци и валежи в страната ще нахлува студен въздух. Още в събота във високите полета на Западна България дъждът ще премине в сняг и ще образува снежна покривка. Валежите обаче ще спират, а застудяването ще продължи. Синоптиците предвиждат ниски температури през следващата седмица и облачно време, като на места ще има и слаби снеговалежи. В планините ще се увеличи снежната покривка и условията за зимни спортове ще бъдат добри. 

неделя, 1 февруари 2015 г.

Наводнения в Смолян и Бургас заради силните валежи



Силни валежи в страната предизвикаха бедствени ситуации на много места. Най-сложна е обстановката в районите на Смолян и Бургас, където валежите са и едни от най-значителните. В Смолян реката, която минава през града, скоро може да прелее и да залее части от града. В момента службите следят постоянно нивото, а хората са предупредени за възможността от опасност от наводнение. Валежите в Южна и Източна България на много места продължават и в момента.

В Бургаско на много места има наводнения, а квартал "Долно Езерово"  отново е под вода, като на места водата е била над метър. Много хора са евакуирани поради опасност за техния живот и здраве. Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви и частично бедствено положение. Синоптиците предвиждат в следващите часове валежите да отслабват и спират, а облачността временно да се разкъса.