събота, 5 декември 2015 г.

Започна масовото пазаруване преди празниците



Започнаха масовите пазарувания по магазини и молове в страната преди серията от празници, които предстоят през последния месец от тази година. Заради утрешния празник Никулден от сутринта по всички пазари е пълно с желаещи да се снабдят с прясна риба, каквато традиционно се консумира на 6-ти декември. Цените по сергийте са малко по-високи от нормалните, но търговците уверяват, че рибата е прясна и пазаруващите ще останат повече от доволни.

По моловете пък вече започнаха коледните предложения, като част от стоките вече са намалени с около 10-20 процента от нормалната цена. Всички големи търговски центрове вече греят с хиляди коледни светлини, а в един от моловете дори бе построена специална елха, висока повече от 15 метра и цялата  украсена с огромни коледни топки. Най-много хора се очакват в дните преди Коледа, когато буквално търговските центрове ще бъдат препълнени с хора, а паркингите целодневно заети.

петък, 4 декември 2015 г.

Увеличение на руски туристи очакваме догодина



Увеличаване на броя на руските туристи през следващата година очаква премиерът Бойко Борисов. Повод за това са рязко влошените отношения между Русия и Турция, след като нашата съседка свали руски изстребител на границата си със Сирия, което породи сериозен международен скандал. От министерството на външните работи на Русия вече призоваха туристите да не почиват в Турция, а една от най-големите туристически агенции в страната отмени всички пакети на свои клиенти за нашата съседка.

Очаква се през следващата година рязко да се увеличи броят на туристите от Русия, които ще предпочетат да почиват у нас поради сходните условия в двете страни и като цени, и като климат. От своя страна родните курорти се очаква да намалят малко цените, с което още повече да привлекат туристите, които преди две години загубихме заради санкциите срещу руснаците заради обстановката в Украйна. Още в първите месеци на новата година пък се очакват повече туристи и по зимните курорти, особено в Банско и Боровец.

четвъртък, 3 декември 2015 г.

Дейвид Камерън на официално посещение у нас



Британският министър-председател Дейвид Камерън пристигна днес на двудневно посещение в България по покана на българския си колега Бойко Борисов. Европейският политик ще проведе среща с президента Росен Плевнелиев, с премиера, а утре ще огледа и границата между България и Турция, която е и външна за целия Европейски съюз. Тази вечер пък от Министерски съвет са подготвили подобаващо посрещане за важния гост, като той ще има възможността да стане свидетел на нестинарски обичай.

Advertisement: Реклама:
Посещението на Камерън става в деня, в който официално във Великобритания бе взето решение страната да участва във въздушните удари срещу Ислямска държава. Много от журналистите и анализаторите у нас смятат посещението на министър-председателя на Великобритания за знаково, като очакванията са Европа да затегне мерките за сигурност и пропускането на бежанци в страни от Европейския съюз. Утре лично кметът на Бургас Димитър Николов ще посрещне на летището в града двамата премиери, които ще отпътуват за Елхово за инспекция на съоръженията по границата. 

сряда, 2 декември 2015 г.

Съмнение за бомба в бус на летище София вдигна държавата на крак



Сигнал за бомба затвори Терминал 1 на Летище София вчера. След обичен обход на служител на Гранична полиция с полицейско куче животното е реагирало на взривно вещество при бял бус, паркиран на паркинга на летището с белгийска регистрация. Моментално на място са изпратени допълнителни полицейски екипи, пожарни и службите за борба с тероризма, а терминалът на летището бе затворен за пътници.

Около 14 часа вече всичко в района беше напълно блокирано, като бе заявено пред медиите, че има съмнение за взривно устройство, което се намира в белия бус. След като бе изкъртена задната врата на буса, със специален робот целия багаж бе изваден от него и проверен, като в крайна сметка не се установи наличието на взрив в превозното средство. Хората, които са дошли с него и са го паркирали обаче са съмнителни за службите и те ще бъдат издирени, за да бъдат разпитани. Очаква се утре в страната да се завърне едно от лицата, което е пътувало в буса.

вторник, 1 декември 2015 г.

Сняг за Коледа в страната



Декември ще започне с топло и предимно слънчево време в цялата страна, като валежи не се очакват. През първите десет дни от месеца температурите ще бъдат по-високи от обичайните за месеца, а валежи не се очакват, освен на изолирани места в отделни дни. Дори и в планините градусите ще са положителни, като времето ще бъде подходящо за туризъм. През второто десетдневие обаче се очаква повече динамика на времето, като от северозапад ще нахлува студен въздух, а Средиземноморски циклони ще носят валежи към нашата страна.

Advertisement: Реклама: 
В средата на второто десетдневие се очаква понижение на температурите, като валежите в Западна България и планините ще преминават в сняг и ще се образува снежна покривка. През последните десет дни от месеца ще бъде сравнително студено, като е вероятно около Коледа да има нови снеговалежи за радост на децата. Края на тази година ще изпратим със студено, често облачно време и с прекъсвания на места ще превалява сняг, само в Източна България и крайните южни райони дъжд и сняг. 

понеделник, 30 ноември 2015 г.

Спад в играта на Лудогорец



Кризата в Лудогорец тази година е факт. Отборът, който през последните три години беше лидер в нашата страна и направи множество победи в Европа изведнъж се прекърши от нещо и спря да играе този футбол, в който мнозина се влюбиха. Футболистите започнаха да играят далеч по-слабо, неконцентрирано и вероятно немотивирани, като това веднага се отрази и на тяхната игра и резултатите, които показват през последните месеци. Клубът не е бил лидер в класирането вече много отдавна, като то се оглавява от Левски.

Собственикът на клуба Кирил Домусчиев дори се принуди да направи треньорска смяна, като върна треньора Георги Дерменджиев, но и при него играта не винаги се получава и резултатите от срещите не са особено задоволителни за ръководството на клуба и привържениците на отбора. След края на този сезон вероятно ще се търси решение на проблема, като са вероятни и по-сериозни промени в клуба. През зимната подготовка пък ръководството ще направи всичко възможно, за да върне клуба през пролетта отново на първото място в класирането.

неделя, 29 ноември 2015 г.

Протести заради новите цени на винетките



Масови протести в цялата страна се провеждат вече близо от месец заради поскъпването на винетките от 2016-та година. Решението за промяната на цената бе взето преди малко повече от месец от правителството, като с по-високите цени се цели поддържането на пътищата да бъде далеч по-добро от това, което е в момента, а също така и много от по-старите такива да бъдат основно ремонтирани. В София, Пловдив, Варна, Бургас, Добрич и други градове по няколко пъти на седмица протестиращи се събират и протестират срещу увеличението, което за тях е безумно.

Advertisement: Реклама: 
По много от първо и второкласните пътища в страната е пълно с дупки и неравности, а понякога пътуването крие много опасности. Именно това е една от причините хората да негодуват срещу новите цени, като те все още не са чути от управляващите и едва ли те ще се откажат от въвеждането на новата цена. До месец януари старите винетки ще са валидни на цените в момента, а след това ще стане факт и поскъпването на стикерите.