събота, 24 януари 2015 г.

Никой не подкрепя ДПС за вот на недоверие в сектор "Здравеопазване"



Нито една партия няма да подкрепи искането на ДПС за вот на недоверие в сектор "Здравеопазване" заради изказванията на министър Петър Москов. Дори доскорошните им партньори от БСП заявиха, че няма да подкрепят искането за оставка на правителството по този начин. Все пак от партията заявиха, че ако се стигне до гласуване парламентарната група ще гласува за падане на правителството. ДПС обаче няма да успее да събере нужните подписи за внасяне на вот на недоверие, тъй като депутатите на партията са само 36, след като двама бяха отстранени от парламентарната група заради неспазване на правилата.

Advertisement: Реклама: 
От БДЦ и Атака, които също са опозиционни партии в този парламент заявиха, че няма да подкрепят с подписите си вот на недоверие към здравния министър. От Атака не желаят да влизат в игрите на ДПС, заяви техен представител в кулоарите на парламента. Реформаторския блок, АБВ, Патриотичния фронт и ГЕРБ, които подкрепят правителството, категорично няма да подкрепят вота. От Реформаторите дори предположиха, че ако се стигне до гласуване на вота правителството ще получи по-голяма подкрепа в сравнение с гласуването за неговото съставяне. 

четвъртък, 22 януари 2015 г.

ДПС иска вот на недоверие заради здравния министър



Лютви Местан и ДПС ще инициират вот на недоверие на правителството заради "ксенофобски" изказвания на здравния министър Петър Москов. Това обяви лидерът на партията, като ще започнат консултации с други парламентарно представени партии относно внасянето на вота. От ДПС акцентират, че министърът използва езика на омразата и поради тази причина трябва да подаде оставка. Вчера лично премиерът Борисов заяви, че подкрепя доктор Москов и няма да поиска неговата оставка.

Днес БСП реши да не подкрепи искането за вот на недоверие към правителството, като предложението е дошло от Михаил Миков, а цялата парламентарна група го е приела. Най-вероятно до внасяне на вота няма да се стигне, защото едва ли някоя друга партия ще подкрепи с подписите си ДПС. От АБВ, БДЦ и Атака още не са коментирали евентуалното внасяне на вот, но вероятно техните депутати няма да се подпишат под искането, особено от първата партия, която участва във властта. 

сряда, 21 януари 2015 г.

Сняг до края на месеца няма да има



Много далеч изглежда снегът за България. Въпреки, че е средата на януари и температурите трябва да са под нулата, а навън често да вали сняг, след студеното начало на месеца сме свидетели на много по-топло от обичайното време за този период от годината. До края на седмицата температурите в страната ще са около 10 градуса през деня, като на отделни места ще достигат и по-високи стойности. Днес времето ще бъде с променлива облачност, по-значителна на юг и изток, където ще има и валежи от дъжд. Над София се очаква предимно слънчево време и много по-топло от обичайното.

 До края на седмицата времето ще бъде с повече облаци, като от петък температурите постепенно ще се понижават. Повече валежи ще има в събота, когато привечер на места дъждът може да се примеси със сняг по високите полета. В неделя обаче валежите ще спрат, а през първите дни  от следващата седмица ще остане предимно облачно с положителни температури. 

вторник, 20 януари 2015 г.

"България търси талант" се завръща през пролетта



Новият сезон на предаването "България търси талант" започва през март по БТВ. Вече започнаха и предварителните кастинги, на които участниците трябваше да покажат своите умения пред жури, което да ги пусне до следващия етап. До момента във Варна и Пловдив участниците са имали възможността да покажат на какво са способни, като в града под тепетата лично Слави Трифонов подбираше участниците. На неговият екип е възложена и реализацията на предаването тази година.

Advertisement: Реклама: 
Все още не е ясно журито, което ще бъде тази година в предаването. В момента се водят преговори с примата на попфолка Глория, която е твърде вероятно да бъде една от оценяващите звезди. Асен Блатечки също може да се завърне в предаването като жури, в каквато роля го видяха и зрителите миналата година. До края на месеца трябва да бъде ясно кои ще са хората, които ще оценяват талантите. 

понеделник, 19 януари 2015 г.

Борисов със заявка за жена президент



Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов лансира идеята следващия кандидат за президент, излъчен от партията, да бъде жена. Това изказване направи той вчера по време на събранието на жените, членове на партията, където те избраха свой нов председател- областният управител на Перник Ирена Соколова. С тази си заявка премиерът намекна, че партията е твърде вероятно да не подкрепи втори мандат на президента Росен Плевнелиев, излъчен именно от ГЕРБ.

Веднага след заявката на Борисов журналистите започнаха да тиражират различни имена за бъдещ кандидат за президент. Най-често споменаваното име е това на кмета на София Йорданка Фандъкова, която е и един от политиците с най-високо одобрение в обществото. В предишното правителство на Борисов тя първо бе образователен министър, а след това и кандидат за кмет. След категорична победа тя зае кметското място, на което е вече втори мандат. Изборите за президент са следващата година, а до тогава има поне още едни- местни, които се очаква да се проведат през есента на тази година. 

неделя, 18 януари 2015 г.

Топлото време остава още поне седмица



По-топло от обичайното за януари остава времето в страната и през новата седмица. Максималните температури до петък ще са между 8 и 13 градуса, на места в Източна България и северно от планините и по-високи. От утре през цялата следваща седмица времето ще е предимно облачно с валежи от дъжд, само по високите части на планините от сняг. Почти без валежи ще бъде времето единствено в сряда, когато ще бъде само облачно. В планините също ще бъде твърде топло за един от най-студените зимни месеци.

Advertisement: Реклама: 
Снегът в равнините и високите полета все още е твърде далеч. След много ниските температури, отбелязани в началото на месеца, градусите постепенно се повишиха и вече повече от две седмици са по-високи от обичайните, а валежи почти липсват. Поне още десет дни не се  очаква по-студено застудяване и снеговалежи в равнините. В края на месеца има възможност за по-ниски температури и повсеместни валежи, но до тогава има все още много време.