събота, 25 октомври 2014 г.

Зимата дойде в България



Сериозна метеорологична обстановка от сутринта в страната. Под влиянието на преминаващ Средиземноморски циклон на много места има обилни валежи. От сутринта сняг вали в София и района, както и в Предбалкана и всички планини. Снежната покривка в столицата е 8 сантиметра, а най-голяма е тя на Черни връх- 30 сантиметра. През много от проходите преминаването става само с вериги, а на места има и временни ограничения. Очаква се до края на деня валежите да продължат, като на места да бъдат интензивни. В София се очаква снежната покривка да достигне 20 сантиметра.

Advertisement: Реклама:
В южна и източна България ще бъде облачно и дъждовно, освен в планините, където ще вали сняг. Обявен е код червено за обилни валежи и сериозна опасност от наводнения в Южна и Югоизточна България, където ще продължи да вали и утре. Днес в Хасково преля реката, която минава през града, като наводни голяма част от централните улици. Най-слаби валежи ще има по поречието на река Дунав, където времето ще бъде най-спокойно. 

петък, 24 октомври 2014 г.

Нова порция дъжд и студ от тази вечер



Слънчево и малко по-топло ще бъде времето днес в страната в сравнение с това, което беше вчера. Температурите ще са между 8 и 16 градуса, на места малко по-високи, като най-топло ще бъде в Югоизточна България. До обяд ще има променлива облачност, но след пладне постепенно тя ще се увеличава и вплътнява. От юг към страната ни приближава нов циклон, който ще донесе обилни валежи предимно в южна и югоизточна България. Привечер и през нощта в южните райони ще започнат валежи от дъжд, а от североизток ще нахлува нова порция студен въздух. В планините ще вали сняг.

Утре ще бъде облачно, студено и с валежи. Почти без валежи ще бъде в Северна България, където ще бъде предимно облачно. В Предбалкана, Североизточна България и по високите полета дъждът ще преминава в сняг. Температурите ще са между 2 и 7 градуса, като през деня ще се понижават и привечер в западните части ще бъдат около 0-та. В София се очаква облачно време с валежи от сняг, като е възможно временно да се образува снежна покривка с дебелина до няколко сантиметра. 

четвъртък, 23 октомври 2014 г.

Лудогорец с първа победа в групите на Шампионска лига



Лудогорец сътвори чудо за българският футбол. Вчера разградчани успяха да спечелят третата си среща от групите на Шампионска лига с резултат 1:0 срещу отбора на Базел. В 91-вата минута на срещата Йордан Минев стреля от около 20 метра и успя да изненада вратаря на гостите, който остана като препариран на вратата си и не успя да отрази удара на българина. Така Лудогорец става първият български отбор, спелечил мач в групите на най-престижния футболен турнир в Европа.

Advertisement: Реклама:
В другата среща Реал Мадрид победи категорично с 0:3 отборът на Ливърпул и заема първото място с 9 точки. На второ място остават отборите на Ливърпул, Лудогорец и Базел с по три точки, като тези отбори ще се борят за второто място, което позволява продължаване напред в турнира. И трите тима изглеждат почти равностойни и определено до последно в групата ще бъде интересно. Смятаният първоначално за аутсайдер тим от Разград показа много хъс и отлична игра и се намеси в битката за така важното второ място, което вече в групата може да бъде спечелено от всеки. 

сряда, 22 октомври 2014 г.

Студен фронт носи студ и дъжд в България



Сериозен студен атмосферен фронт приближава България и още тази вечер ще настъпи в северозападните и западни части на страната. Със себе си той носи силни валежи от дъжд, вятър и ниски температури. Днес ще бъде последният слънчев ден с градуси над 20 в цялата страна, а следобед ще започне промяна на времето. Вятърът от северозапад ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух, а привечер и през нощта облачността ще се увеличава. Около полунощ в Западна България ще започнат валежи от дъжд.

Утре в цялата страна ще е облачно и ветровито, с обилни валежи от дъжд, на места в Южна България значителни. Температурите рязко ще се понижат и ще са между 4-5 градуса в западните части до 16-18 в източните. Привечер валежите ще спират и облачността временно ще се разкъса, но още в петък отново ще завали, като ще нахлува още студен въздух, този път от Русия и Украйна. На места по високите полета е възможно дъждът да преминава в сняг. През уикенда ще има слаби валежи от дъжд и сняг и облачно време, с ниски температури в цялата страна.

вторник, 21 октомври 2014 г.

Пускат билетите за Левски-ЦСКА



Утре пускат билетите за дербито Левски-ЦСКА, което ще се проведе в събота на Националния стадион "Васил Левски". Очакванията са за малко публика на терена предвид по-слабия интерес към тази среща в последните години и прогнозите на синоптиците за много студено време през уикенда и валежи от сняг. Червените влизат в дербито като лидери в класирането с 29 точки, а сините са четвърти с едва 21. Стойчо Младенов със сигурност ще иска нова победа в дербито, като през последната година и половина червените победиха във всички срещи срещу вечния съперник.

Advertisement: Реклама:
Левски пък излиза крайно мотивиран да прекъсне серията от поредни загуби от червените, като още от началото на срещата сините ще атакуват вратата на противника. Допълнителна подкрепа те ще получат и от публиката, тъй като в тази среща те са символичен домакин и на стадиона ще има повече сини фенове. Това обаче в годините се е доказало, че не е от особено значение за крайния изход от мачовете между двата отбора. 

понеделник, 20 октомври 2014 г.

Разширено заседание на ГЕРБ бистри бъдещ кабинет



ГЕРБ се събира днес на свое разширено заседание в НДК, където ще се обсъдят протеклите консултации с парламентарно представените партии и ще се вземе решение за продължаването им с определени политически сили. На събитието ще присъстват лидерът на партията Бойко Борисов, заместник-председателя Цветан Цветанов, кмета на София Йорданка Фандъкова, много кметове на партията, общински съветници, бъдещи депутати и членове на Изпълнителната комисия.

Очаква се на заседанието да бъде взето решение за продължаване на преговорите за съставяне на правителство с Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Категорично ГЕРБ няма да си сътрудничи с ДПС, ББЦ и Атака, стана ясно през последните няколко дни. От партията на Сидеров дори не се явиха на консултациите в парламента, като сътвориха поредния цирк със своя пресконференция в кулоарите. Най-вероятно още утре Бойко Борисов ще покани на среща лидерите на партиите, с които възнамерява да си сътрудничи в бъдещото Народно събрание. 

неделя, 19 октомври 2014 г.

Сняг в края на месеца според предварителни прогнози



Сериозно застудяване и възможност за снеговалежи по високите полета се очертава в края на месеца. Предварителните прогнози на синоптиците сочат спад на температурите от 23-ти с поне 10 градуса наведнъж, а минималните стойности ще са около нулата. Някои от метеорологичните агенции предвиждат на 25-ти ниски температури около 4-5 градуса по високите полета на Западна България, което означава сериозна възможност от снеговалеж. В този период във всички планини валежите ще са от сняг.

 Прогнозите обаче са предварителни и с много условия, основно заради големия период от време, който предстои да измине до конкретния ден. Възможни са промени в синоптичните модели, като несбъдването на прогнозата не е изключено. Най-точни прогнози синоптиците заявяват, че са тези, които са до 5-дневен период, ас лед това вече вероятността от тяхното сбъдване постепенно спада. Все пак, с приближаването на зимата, вероятността да завали сняг не само в планините се покачва с всеки изминал ден.