събота, 30 август 2014 г.

Днес се решава поста на външен министър на ЕС



Днес е съдбоносен ден за Кристалина Георгиева и българската външна политика. Настоящият еврокомисар по бедствията и авариите, какъвто пост заема българката, има шанс да стане новият външен министър на Европейският съюз. Днес лидерите на страните-членки се събират на съвет за да одобрят важни постове за следващите пет години, част от Европейската комисия. България още в началото на август издигна официално кандидатурата на Кристалина Георгиева, като това бе и първото взето решение от новото правителство на проф. Георги Близнашки, което бе назначено на 5-ти август.

Очаква се нашата кандидатура да бъде в оспорвана битка с тази на Италия, като страните-членки са разединени в предпочитанията си коя от двете дами да бъде новият външен министър. Твърде вероятно е Полша да подкрепи българският кандидат поради прекалено близките отношения на италианската кандидатура с Русия и мекият й изказ спрямо кризата в Украйна и вината на Русия. Късно тази вечер ще стане ясно ще бъде ли Кристалина Георгиева новият външен министър на Европейският съюз.

петък, 29 август 2014 г.

Хладен и дъждовен ще бъде септември



Септември ще бъде по-хладен от обичайното и ще има повече валежи от нормалните за месеца. Това сочи прогнозата за месеца на синоптиците от НИМХ към Българска академия на науките. Като цяло се запазва тенденцията за повече валежи в страната от нормалното, която започна още от месец април. Температурите също се очакват да бъдат малко по-ниски от стойностите, типични за този месец. Първите дни на септември ще са с повече облаци и краткотрайни валежи, а още на 1-ви септември градусите ще се понижат и ще са между 23 и 28 в страната. До 10-ти се очаква променливо време с чести превалявания, особено в планините.

Advertisement: Реклама:
През второто десетдневие от месеца атмосферата ще се стабилизира и ще има повече слънчеви часове, а температурите ще се повишат до стойности от 27 до 32 градуса. В началото на третото десетдневие обаче нови валежи и хладен въздух ще понижат температурите в страната до стойности около и под 20 градуса. През месеца се очаква да бъдат измерени в населените места и първите минимални температури под 10 градуса, като в някои дни дори е възможно образуването на слана, особено по високите полета на Западна България. На 21-ви септември настъпва есента. 

четвъртък, 28 август 2014 г.

България не спа- луд мач прати Лудогорец в Шампионска лига



България не спа тази нощ! Отборът на Лудогорец направи нещо невероятно и след драматичен мач, достоен за финал на Шампионска лига, се класира в групите на най-силният футболен турнир в Европа. С това си постижение футболистите от Разград си осигуриха и 8.5 милиона евро постъпления за клуба. Мачът започна силно за Стяуа, които до 30-тата минута владееха топката повече и доминираха на терена. В последните минути на първото полувреме обаче пред домакините от Лудогорец се откриха няколко идеални положения за гол, които те не успяха да реализират. През второто полувреме разградчани доминираха на терена и изпуснаха много положения, което все повече обезсърчаваше събралите се над 25 000 зрители на "Васил Левски".  Тогава дойде заветната 90-та минута, когато след центриране от корнер и избиване на топката Вандерсон с топовен изстрел разстреля вратарят на Стяуа, който минута след това още гледаше изумено. Така дойде ред на продълженията.

През добавеното време и двата отбора играха по-прибрано, като че ли вече мислеха за дузпите. Още в първата част от продълженията номер 33 от отбора на Стяуа-Варела, трябваше да бъде изгонен с втори жълт картон заради груб фаул, но съдията си затвори очите и с това подкрепи гостите. В 118-тата минута именно той се откъсна напред и остана сам срещу вратаря на Лудогорец, който излезе и го фаулира. Това донесе на Владислав Стоянов червен картон и той бе изгонен, а на вратата застана Моци, тъй като зелените нямаха повече право на смени. В оставащите две минути не се случи нищо интересно и мачът отиде в дузпите. Там за герой на целия български футбол се превърна станалия вратар Козмин Моци, който спаси две от дузпите и така прати Лудогорец в групите на Шампионска лига, а целият "Васил Левски" изригна в мощни викове и радост. До 1 часа след полунощ в София в много квартали се чуваха гърмежи на пиратки в чест на великата за българския футбол победа. 

сряда, 27 август 2014 г.

Лудогорец на мач от Шампионска лига



Отборът на Лудогорец днес ще изиграе най-важният си мач откакто въобще съществува този тим. В 21.45 часа на Националният стадион "Васил Левски" започва решаващата среща-реванш от плейофите за влизане в групите на Шампионска лига. Зелените имат пасив от един гол, допуснат в 88-мата минута на първата среща в Букурещ. Футболистите обаче са убедени, че могат да заличат тази разлика и да победят своя съперник тази вечер в София. Очаква се на стадиона да има над 20 000 души, като продадените билети до вчера са над 15 000. Днес следобед ще бъде пикът на продажба на ценните хартийки, които са на сравнително ниски цени.

Advertisement: Реклама:
При евентуално елеминиране на Стяуа от Лудогорец шампионите на България ще вземат 20 милиона, с които ще могат стабилно да се подпомогнат за идните години. Отделно всяка спечелена точка в групите на Шампионска лига носи определена сума пари, която е значителна за родните стандарти. При отпадане от румънците обаче Лудогорец влиза директно в групите на Лига Европа, където именно там миналата година направи фурор и стигна до 1/8 финал.

вторник, 26 август 2014 г.

ДПС предлага на Чобанов депутатско място



Бившият финансов министър от правителството на Орешарски- Петър Чобанов, може да води листата на ДПС във Велико Търново. Тази новина се разнася от дни в различни медии и най-вероятно скоро ще намери своето официално потвърждение. Не е тайна, че Чобанов стана част от бившето правителство именно благодарение на коалиционния партньор на БСП, който имаше редица свои кадри във властта. Най-вероятно Чобанов ще приеме предложението и ще поведе партията в Търново, където ще трябва да пребори конкурентите си от БСП и ГЕРБ. Твърде вероятно е той да стане и депутат в следващия парламент.

Днес ГЕРБ ще представят своите водачи на листи за извънредните избори. Събитието ще се проведе в централата на партията, а вече голяма част от водачите са ясни. Бойко Борисов ще води партията в 25-ти многомандатен избирателен район в София, където попадат квартали като Овча Купел, Люлин, Княжево, Горна Баня и други. Там той ще се изправи най-вероятно срещу Михаил Миков. Цветан Цветанов пък ще води партията от Благоевград, а Цвета Караянчева от Къдржали. Твърде вероятно е Цецка Цачева да бъде първа в листата в Плевен, а Десислава Атанасова да води в Сливен. Една от най-големите ни спортистки- Станка Златева, този път ще бъде поставена на избираемо място и вероятно ще влезе в следващото Народно събрание, като от ГЕРБ ще я поставят на второ място в листата в Сливен. 

понеделник, 25 август 2014 г.

Литекс победи слаб Левски



Литекс стана поредният отбор, който победи Левски през тази година. След поредицата от слаби резултати от началото на първенството за сините вчера на градския стадион в Ловеч местният Литекс победи с класическото 3:0 безидейният отбор на Гонзо. През целия мач имаше множество положения и пред двата отбора, но футболистите на домакините бяха тези, които се възползваха от тях и успяха да отбележат три попадения. Футболистите на Гонзо показаха по-скоро беззъба и безидейна игра, като на няколко пъти тотално се провалиха в защита и позволиха да получат попадения от игра.

Advertisement: Реклама:
С тази загуба Левски е със 7 точки от шест изиграни срещи и е на седмо място в класирането, докато Литекс се изкачи до петата позиция с 10 точки. Кризата в синият отбор се задълбочава след поредната загуба и вероятно ще има някакви промени в отбора ако той продължава да не показва задоволителни резултати. Лидер в класирането е отборът на ЦСКА с 13 точки, следван от шампионите от Лудогорец, които имат с две по-малко от червените. Следващите мачове от седмият кръг започват в петък с домакинство на Левски на Черно море.

неделя, 24 август 2014 г.

Опашка за билети за мача на годината



Опашка за билети за решителната среща реванш между отборите на Лудогорец и Стяуа се извива пред билетните каси в центъра на София в близост до националния стадион. От вчера най-верните привърженици на футбола се редят за ценните хартийки, които ще им дадат правото да присъстват на живо на срещата реванш от която зависи дали българския шампион ще влезе в групите на Шампионска лига. Очаква се на стадиона да присъстват поне 30 000 души, като цял Разград ще пътува към София за да подкрепи местния тим. Много от феновете на други отбори също ще присъстват на стадиона за да подкрепят българския футбол.

Очаква се най-масово да се продават билети за мача в понеделник, вторник и сряда, непосредствено преди срещата-реванш. Твърде възможно е в крайна сметка на стадиона да присъстват над 40 000 зрители дори, тъй като Лудогорец миналата година не веднъж напълни изцяло националният стадион. Пред телевизорите пък ще гледат стотици хиляди българи от цял свят и ще стискат палци за родния тим. Срещата е в сряда от 21.45 часа на Националният стадион "Васил Левски"