събота, 6 юни 2015 г.

Витоша пълна с туристи и през лятото



Идването на по-топлите месеци и разлистването на дърветата доведе до засилен интерес към планините. При хубаво време всеки уикенд родните планини са пълни с туристи, които са излезли на поход или на почивка по многобройните поляни. Традиционно Витоша е предпочитано място за туризъм и почивка от столичани и гостите на града поради непосредствената близост до София. През този уикенд времето ще бъде слънчево и без валежи, като това отново ще напълни планината с хора.

През летните месеци Витоша е една от най-посещаваните планини, а почти всички хижи продължават да работят и през топлите дни от годината, когато ресторантите им са пълни през целия ден. Хижа Алеко продължава да бъде най-натовареното място и през лятото, като лифтовете продължават да работят, макар пистите отдавна да са затворени. Столична община от своя страна удължи маршрута на автобус 63 до Златните мостове, като той ще се движи на всеки час през почивните дни.

петък, 5 юни 2015 г.

Васил Божков пред завръщане на "Българска армия"



Васил Божков влиза в ЦСКА. Вчера се проведе среща между него и няколко от фенските фракции в офиса му в центъра на столицата, след като часове по-рано феновете поискаха в отворено писмо неговото завръщане начело на най-титулувания български отбор. Реакцията от страна на бившия шеф на червените бе мигновена и няколко часа по-късно се състоя срещата, на която много хора се надяват да реши проблемите при 31-кратните шампиони. След приключването и нито една от страните не пожела да коментира за какво са си говорили.

Advertisement: Реклама: 
По неофициални информации обаче Васил Божков ще влезе в ЦСКА и ще поеме отбора от понеделник. Хаосът в клуба в момента е пълен, като доскоро дори токът на стадион "Българска армия" беше спрян заради неплатени сметки, а новите собственици така и не успяват да се справят с тежката ситуация. Преди години по време на управлението на Божков червените бяха на първо място и никога не са имали финансови проблеми. Именно това е и една от причините феновете да помолят бившия собственик на клуба отново да се завърне и да оправи всички проблеми при червените. 

четвъртък, 4 юни 2015 г.

БТВ стана на 15 години



На първи юни БТВ стана на 15 години. Преди точно толкова време телевизията стартира в българския ефир като първата частна национална телевизия, като още със старта си привлече голяма част от аудиторията, която по това време имаше ограничен избор между БТВ и софийската все още тогава Нова телевизия. За 15 години телевизията успя да увеличи многократно своя екип от журналисти, кореспонденти, оператори, техници и други, а също така и успя да се снабди с няколко допълнителни канала, които също привличат зрителския интерес.

Според много проучвания телевизията е на първо място сред предпочитаните от зрителите, а повечето от предаванията, които се излъчват по нея, попадат в топ 50 на най-гледаните. Новините са едно от най-харесваните в програмната схема на БТВ, като често те са и на първо място по гледаемост в праймтайма. Много от предаванията като "Шоуто на Слави", "Комиците" и " Преди обед" успяха трайно да се настанят на телевизионния екран и години наред събират зрителите пред екрана. По случай своя рожден ден от телевизията излъчиха и специален филм, показващ нейното развитие през годините. 

сряда, 3 юни 2015 г.

Руски синоптици предвиждат до 43 градуса през лятото



Горещини до 43 градуса и градушка колкото орех очакват руски синоптици това лято в части от Европа, включително и България. Според тях причина за екстремните явления е глобалното затопляне, което променя климата на много места в света. В края на юли и началото на август синоптиците от Русия предвиждат гореща вълна да достигне до Европа, като на много места температурите ще са над 40 градуса, което представлява сериозна опасност за здравето на хората. Веднага след горещините пък се очакват проливни валежи и много силни бури.

Advertisement: Реклама: 
Подобно на миналата година, през тази също са напълно възможни сериозни бури, които да носят със себе си силна градушка, която да нанесе множество щети. Екстремното време се очаква да продължи до началото на септември, а след това постепенно атмосферата да се успокои и температурите да се понижат до нормалните за периода, а гръмотевичните бури чувствително да намалеят. Родните метеоролози все още не са се изказали относно прогнозите на своите колеги от Русия, като това вероятно ще се случи в близките дни.

вторник, 2 юни 2015 г.

Засилен трафик на летище Бургас



Силен е вече трафикът на летище Бургас с началото на летния туристически сезон. Повече от месец вече има редовни полети от Москва до морския град, а от скоро вече започнаха и чартърните полети, които се изпълняват всеки ден от различни дестинации в цяла Европа. Тази година най-много полети отново има ежедневно от Русия, като най-чести са полетите от столицата Москва и от Санкт Петербург. Великобритания също не остава по-назад, като полетите от там до Бургас са по няколко пъти на ден.

Българският превозвач "България Еър" също увеличи самолетите си до Бургас, като от София излитат няколко ежедневно, а също така и от Варна. Чартъри на компанията изпълняват и полети до морския град от Прага, Париж и други големи градове в Европа. В средата на този месец се очаква още по-засилен трафик на летището заради разгара на сезона. 

понеделник, 1 юни 2015 г.

ЦСКА и Локомотив София без лиценз и за А група



ЦСКА и Локомотив София остават без лиценз за "А" група, което означава, че те няма да участват в следващото издание на първенството. Новината дойде преди минути и бе потвърдена официално от БФС. Така на практика два от най-сериозните отбори отпадат от всички турнири, а стотици хилядите им привърженици ще останат извън стадионите за следващата една година. Решението на БФС идва в резултат на неизплатени дългове на отборите основно към НАП, което не позволява взимането на лиценз за следващата година.

Advertisement: Реклама: 
Очаква се още днес остра реакция от двата клуба и най-вече от техните привърженици. Сградата на БФС в центъра на столицата вече повече от седмица се охранява от полиция заради очаквано евентуално нападение срещу нея. Феновете на ЦСКА вероятно днес или утре ще организират протест в защита на клуба, като не е сигурно да се стигне и до напрежение. Вероятно към тях ще се присъединят и феновете на Локомотив София, които също са недоволни от решението на БФС. 

неделя, 31 май 2015 г.

Ново напрежение в Гърмен



Роми започнаха сами да премахват част от своите незаконни постройки в квартал "Кремиковци" в община Гърмен след заплахите от общината, че ще влезе багер и ще ги събори за сметка на собствениците им. От около 100 незаконни постройки до вчера привечер обаче бяха съборени едва 4, а останалите стоят непокътнати. Напрежението в района е огромно вече повече от седмица след сбиването между роми и хора от близкото село на 24-ти май.

За втори юни се готви масов протест, като към него се очаква да се присъединят рокери и футболни фенове, които да подкрепят местните в борбата им срещу незаконните постройки и ромите, които крадат и нападат местни жители. Вчера попът на църквата беше бит и ограбен от 15-годишни роми, които откраднали храната от църквата и парите, които той имал. Това допълнително повиши напрежението, като неговата връхна точка се очаква да достигне именно във вторник.