събота, 12 ноември 2016 г.

Започва строежът на метродепо "Земляне"

Резултат с изображение за депо земляне влакове

Започва работата по строежа на депото за влакове на метрото "Земляне". Вече има избрана фирма строител и в най-скоро време тя ще започне строеж на място, като се очаква работата да е напълно завършена до средата на 2019-та година. Предвижда се депото да е надземно и да се разпростира почти изцяло над съществуващият сега гараж за автобуси на градският транспорт, като по този начин ще се яви своеобразен покрив при бъдещи валежи от дъжд и сняг и ще пази автобусите сухи.

По-интересното в случая е, че се предвижда линия 3 на метрото да минава през самото депо. Така пътниците, които пътуват от "Овча Купел" в посока центъра или обратно ще преминават директно през депото преди да стигнат до следващата станция. Това със сигурност ще бъде доста интересно на пътниците, тъй като чисто новите влакове, които се предвижда да обслужват новата линия ще бъдат широки и с огромни панорамни прозорци. Според плановете в бъдеще в депото ще домуват между 20 и 30 метровлака.

петък, 11 ноември 2016 г.

Доналд Тръмп е новият президент на САЩ

Резултат с изображение за тръмп

Доналд Тръмп е новият американски президент. Въпреки всички социологически проучвания, които вървяха цяла година в Америка и отреждаха загуба на милиардера той успя да победи Хилари Клинтън и да наследи поста на сегашния президент Барак Обама. Тръмп печели щатите, които бяха определени от много анализатори като колебаещи се и успява да спечели гласовете на белите американци в страната, които масово са гласували за него. Така след няколко месеца- през януари той официално ще встъпи в длъжност.

От своя страна Хилари Клинтън успя да спечели Западното крайбрежие и гласовете на цветнокожите и чужденците, които живеят в страната. Тя обаче губи няколко големи щата и именно от там идва и сериозната разлика между нея и Тръмп. След обявяването на резултатите Клинтън поздрави новоизбраният президент в телефонен разговор и заяви, че е готова да работи с него в бъдеще в името на доброто бъдеще на Америка.

четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Борисов подава оставка тази вечер, ГЕРБ губят президентските избори

Резултат с изображение за борисов кабинет

Провал на ГЕРБ и Цецка Цачева на изборите за президент на страната. По първоначални данни кандидатът на БСП Румен Радев печели изборите с около 58 процента, а Цачева взима около 35 процента от гласовете на българите на балотажа. Близо 7 процента от отишлите днес до урните са отбелязали, че не харесват нито един от кандидатите. Сега всички очакват дали премиерът Борисов ще подаде оставка, както обеща пред медиите преди време и през седмицата потвърди думите си отново.
Изборите официално приключват в 20 часа тази вечер, а първи коментари от двете партии се очакват минути след края на вота. Вероятно ГЕРБ отново ще избегне появата си в НДК и ще даде изявление пред медиите в своята партийна централа, която се намира на метри от мястото, където ще се проведат пресконференциите. Най-вероятно премиерът Борисов ще обяви пред медиите, че заради загубата на президентските избори подава оставката на правителството и страната ни отива към предсрочни парламентарни избори. Така на президентът Росен Плевнелиев ще му се наложи за трети път в своя мандат да съставя служебно правителство, което да подготви и проведе очертаващите се извънредни парламентарни избори.

сряда, 9 ноември 2016 г.

Бурен вятър в голяма част от страната доведе до аварии и проблеми

Резултат с изображение за силен вятър

 Много лошо време връхлетя страната ни. След дни с променливо време от северозапад през България премина студен атмосферен фронт, по който на места паднаха сериозни валежи от дъжд. Заедно с него в страната нахлу и много студен и силен вятър, който беше с бурни пориви особено в Северна България, където на много места има паднали предмети, а в отделни райони има проблем с тока заради вятъра. Очаква се възстановяването на електричеството в засегнатите места в близките часове.

В София температурата рязко падна, след като дни наред беше между 13 и 15 градуса. В следващите дни се очаква температурите в столицата да бъдат между 3 и 5 градуса през деня, а в нощните и ранните сутрешни часове между -5 и 0 градуса. Валежи обаче не се очакват, като все още не се вижда и сняг в прогнозите за следващите няколко дни. От средата на идната седмица според метеоролозите предстои постепенно затопляне.

вторник, 8 ноември 2016 г.

Слави Трифонов обвини ЦИК в манипулация на референдума, 12 000 подписа не достигнаха да стане задължителен

Резултат с изображение за референдум слави

Едва 12 027 души не достигнаха да гласуват на референдума, за да бъде той задължителен за Народното събрание и взетите на него решения от българският народ да бъдат задължителни за приемане от депутатите. Това официално обявиха от ЦИК, които спазиха петдневния срок за обявяване на финалните резултати. И на трите въпроса, които бяха зададени на националното допитване огромна част от хората са гласували с "да", като на два от въпросите гласувалите по този начин са около 70 процента.

Advertisement: Реклама:
Още преди обявяването официално на резултатите възникна сериозен скандал между ЦИК и "Шоуто на Слави". Лично Слави Трифонов в свое отворено писмо обвини избирателната комисия в манипулиране на референдума и "държавен преврат". Според Трифонов реално прагът на задължителност е достигнат и дори надминат с над 700 гласа и именно заради това комисията трябва да признае референдума и резултатите от него за задължителни. След като обаче от ЦИК не направиха това и заявиха, че малко над 12 000 подписа не достигат на допитването със сигурност Трифонов ще даде това решение на ВАС в 7-дневен срок, като по този начин той официално ще обжалва. Очаква се през следващите седмици да бъде проведено съдебно заседание, където да бъдат разгледани всички документи по темата.

понеделник, 7 ноември 2016 г.

Идната година правят мащабен ремонт на трасето по трамвайна линия 5

Резултат с изображение за трамвай 5

През 2017-та година Столична община планира да проведе мащабна реконструкция на цялото трасе по линия 5, който е и най-използваният трамвай в София. Плановете са трасето да бъде изцяло подновено с нови трамвайни релси и контактна мрежа, като ремонтът ще продължи в максимално кратки срокове предвид натовареността по тази линия попринцип. Засега е ясно, че ремонтът няма да започне преди пролетта на идната година, а най-вероятно е това да се случи през лятото, когато обичайно движението не е толкова интензивно.

С подновяването на трасето движението на трамвайните мотриси по него ще става значително по-бързо и комфортно, а също така спирките ще бъдат подменени и направени изцяло нови- много по-удобни за чакащите. Предвижда се по линията да бъдат пуснати в бъдеще и нови трамвайни мотриси по подобие на тези, които се движат сега по линия 7 и са чисто нови. Столична община вече е кандидатствала за отпускане на средства за закупуването на няколко нови мотриси.

неделя, 6 ноември 2016 г.

ДПС ще помогне Румен Радев да бъде избран за президент

Резултат с изображение за мустафа карадайъ

ДПС ще подкрепи кандидатът на БСП Румен Радев на втория тур на президентските избори. Това стана напълно ясно по време на пресконференцията на ДПС в НДК, на която те заявиха, че техните избиратели очакват промяна и ще гласува за промяна в президентството. На първият тур кандидатът на партията спечели близо 8 процента, като на втори тур се очаква тези проценти да бъдат прехвърлени към Румен Радев с цел той да победи опонента си от ГЕРБ Цецка Цачева.
Advertisement: Реклама:
Така става ясно, че БСП и ДПС ще играят заедно на втори тур с кандидатурата на Радев. Двете партии със сигурност ще положат всички усилия той да спечели, като особено в секциите в Кърджали, Разград и Шумен ДПС много открито ще подкрепи кандидата на червените. Това означава, че почти сигурно Радев ще бъде следващият президент на страната, избран основно благодарение на помощта на партията на Карадайъ. От своя страна ГЕРБ ще бъде подкрепен от част от Реформаторския блок, но нито една друга партия до момента не е заявила също подкрепата си за техният кандидат на предстоящия балотаж в неделя.