събота, 10 януари 2015 г.

Италия се отказва до дни, България домакин на детската Евровизия тази година



Страхотна новина зарадва България вчера. След като преди повече от два месеца завърши детският песенен конкурс на Евровизия, където нашата страна остана на второ място се оказа, че Италия най-вероятно ще се откаже от домакинството на конкурса през тази година. Това означава, че домакинството отива в страната, завършила на второ място, като това в случая е България. Благодарение на чудесното представяне на Крисия, Ибрахим и Хасан по всичко личи, че тази година нашата страна ще домакинства на най-престижният детски песенен конкурс в цяла Европа.

Advertisement: Реклама: 
Очаква се до дни Италия официално да се откаже от домакинство. За евентуалния отказ вече е информирана и българската страна, като БНТ и екипът на Слави Трифонов, които работиха съвместно през последната година са напълно готови да приемат домакинството и да направят страхотно шоу. Вероятно през следващата седмица официално ще стане ясно ще домакинства ли Италия, като ако страната се откаже България ще получи страхотен шанс, който не се изпуска. 

петък, 9 януари 2015 г.

Цяла Франция издирва терористите, вече са обградени



Драмата с терористите във Франция продължава вече 48 часа. Избягалите от органите на реда двама братя, които извършиха безпощадно клане преди два дни в редакцията на френско списание, продължават да се укриват от полицията. Над 80 хиляди полицаи, специални части и военни провеждат една от най-мащабните операции в цяла Европа с цел да открият терористите и да ги заловят. Вчера двамата братя бяха локализирани във Северна Франция, а навсякъде е пълно с полиция.

Тази сутрин терористите бяха преследвани от полицията, като в момента са се барикадирали в печатница. Твърди се, че има и заложници и ранени, като техния брой все още не е ясен. Полицейската примка около района, където се намират терористите, се засилва, като в небето летят няколко хеликоптера, а хиляди полицаи са обградили района. В следващите часове се  очаква развръзка по драмата, която следят милиони по цял свят.

четвъртък, 8 януари 2015 г.

Терор в Париж- 12 убити при зверска атака срещу журналисти



Терор в центъра на френската столица Париж. Трима терористи нахлуха в редакцията на седмично сатирично списание и убиха 12 души, сред които някои от най-популярните карикатуристи в цяла Франция. Застрелян на улицата показно бе и полицай, като шокиращи кадри от любители, случайно попаднали на мястото, обиколика интернет буквално за минути след трагедията.

Малко след 11.30 българско време двама мъже са нахлули в редакцията, заплашили са служителка да им отвори и след това са започнали безразборна стрелба. На любителските кадри се вижда как те в последствие стрелят срещу безжизнен полицай, а след това се качват в черно пежо и заминават в неизвестна посока. Колата е открита изоставена. Тридневен траур е обявен в цяла Франция от днес. Тази сутрин нови два инцидента- стрелба срещу полицаи и взрив в ресторант до джамия се случиха в Париж, като не е потвърдено дали става дума за терористична атака.

сряда, 7 януари 2015 г.

Фандъкова представи плановете на общината за новата година



Кметът на столицата Йорданка Фандъкова е един от най-одобряваните политици. Това показват всички социологически проучвания. Вчера кметицата празнува имен ден, като даде специално интервю за телевизия Европа. Фандъкова говори за всички проблеми на столицата- трафик, детски градини, парно, замърсяване, като уточни, че през новата година още нови детски градини ще бъдат отворени в София.

През новата година пък Столична община ще продължи да работи по облекчаването на трафика в столицата, като ще бъдат направени няколко ключови ремонти. Кръстовище на две нива ще се строи на бул. България и бул. Гешов, където се очаква трафика значително да се облекчи след пускането му в експлоатация. Бул. Монтевидео пък ще бъде изцяло ремонтиран и разширен, като това ще позволи по-лесното преминаване през участъка. През април метрото ще стига до Младост 4 и Летището, като с това нови 90 000 пътници ежедневно ще ползват бързите влакове. 

вторник, 6 януари 2015 г.

Мъжкото хоро загря ледените води на река Тунджа в Калофер



Стотици калоферци изиграха традиционното мъжко хоро в ледените води на река Тунджа. Днес около 8 сутринта мъжете влязоха във водата с народни носии и български знамена и с мъжка прегръдка запяха и затанцуваха въпреки минусовите температури и снеговалежът. Стотици жители и гости на града се бяха събрали около реката за да станат свидетели на този момент, който се случва всяка година на Богоявление.

По традиция, преди всички да влязат в хорото ледът в реката беше разбит. Вярва се, че ако по реката има лед, годината ще бъде здрава и благодатна. Всички национални телевизии бяха на място и отразяваха на живо хорото, като дори репортерите на БТВ и ТВ7 влязоха в студената вода и се включиха в мъжкото хоро. Днес на много места се извършва ритуала по хвърлянето на кръста, като това се случи във Видин, Варна, Бургас, Сливен и още много други места. 

понеделник, 5 януари 2015 г.

Пускат метрото до летището и бизнес парка през пролетта



Голяма част от трафика в столицата тази година ще бъде облекчен с пускането на новите две разширения на столичното метро. През месец април в експлоатация ще бъдат пуснати чисто новите участъци от Младост 1 до Бизнес парка в Младост 4, както и от Цариградско шосе до летище София. Така кварталите Младост и Дружба ще имат изключително добра връзка с метрото, като много от хората, живеещи в тези райони, ще предпочетат придвижването с подземната железница пред висенето с коли в задръствания.

Advertisement: Реклама: 
През лятото пък започва строителството на третия участък от метрото, който ще свързва кварталите Левски и Овча Купел. През 2018-та година се очаква изцяло линията да бъде завършена, като тази година ще стартира строителството на участъка от Театъра зад канала до квартал Красно село, като това се счита за най-трудната част. Поетапно ще бъде ограничавано и движението около НДК и Попа поради строителството на метрото, като от Столична община ще се погрижат да не се образуват големи задръствания. 

неделя, 4 януари 2015 г.

Студ и сняг в страната



Опасност от силен вятър и поледици е обявена за днес в почти цялата страна. Поледици може да се образуват основно около обяд в Западна България, където при ниски температури ще има валежи от дъжд, които след това ще преминат в сняг но бързо ще спрат. За почти всички области обаче е обявен жълт код за силен вятър до 22 метра в секунда, като само в областите Кюстендил, Смолян и Благоевград няма обявен код за опасно време.

Advertisement: Реклама: 
До обяд валежи се очакват в Западна България, а следобед и в Централна и Източна. С валежите ще нахлува студен въздух, който ще понижава температурите и довечера те в по-голямата част от страната ще са отрицателни. През следващите дни ще има слаби валежи от сняг в Западна България, а температурите ще са под 0-та, в сряда и четвъртък до -15 градуса през нощта.