събота, 7 март 2015 г.

Зимата се завърна с много сняг



Силен сняг и затруднение по пътищата в страната днес има в следствие на валежите, които започнаха от вчера и ще продължат и през днешния ден. Най-тежко е положението в областите Смолян, Кърджали и Хасково, където валежите са най-интензивни, а снежната покривка се очаква да достигне около половин метър. На много места там пътищата са труднопроходими, като движението се извършва с вериги. В област Смолян е обявено и бедствено положение, в голяма част от общината няма ток.

Advertisement: Реклама: 
В София тази сутрин беше измерена снежна покривка от 26 сантиметра. Температурата в столицата е около нулата, като цяла нощ е валял сняг и това ще продължи и през целия ден. Обявен е жълт код за валежи до 30 литра на квадратен метър. Според прогнозите следобед валежите постепенно ще отслабват и няма да са толкова интензивни, но през нощта срещу неделя в по-голямата част от страната ще продължат. 

петък, 6 март 2015 г.

Размествания в службите заради оставката на Вучков



Сериозни размествания в службите за сигурност стават след оставката на вътрешния министър Веселин Вучков. Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че ще предложи за вътрешен министър Румяна Бъчварова, която в момента е вицепремиер и се занимава с коалиционните въпроси. Ако кандидатурата и бъде одобрена от парламента, тя ще е първата жена редовен министър на вътрешните работи- в последното служебно правителство също жена застана начело на МВР, но мандатът и беше ограничен поради очевидни причини.

Днес преди обед, наред с вчерашните трусове в държавата, оставките си подадоха шефът на ДАНС и главният секретар. Вчера Борисов заяви, че ще настоява те да подадат оставки, а ден по-късно това вече е факт. Най-вероятно следващата седмица ще станат ясни имената на новите кандидатури за двата вече свободни поста, като се очаква и двата кандидата да са от ГЕРБ. Възможно е парламентът да гласува предложените кандидати още в сряда.

четвъртък, 5 март 2015 г.

Опасност от снежни преспи и силни валежи утре в страната



Опасно време очаква страната ни утре. Преминаващ през Балканите циклон ще донесе много интензивни валежи в нашата страна и застудяване, като валежите в по-голямата част от страната ще са от сняг. Код червен е обявен за областите Смолян и Кърджали за интензивни валежи и снежна покривка около и над 30 сантиметра. В София се очаква нов сняг да завали през нощта и с понижението на температурите да започне да се образува снежна покривка до 20 сантиметра.

Advertisement: Реклама: 
През събота валежите ще продължат, като до края на деня постепенно ще отслабват. Температурите в страната ще са ниски и на много места ще са около и под нула градуса, като времето ще е типично зимно. Облачно ще бъде времето над страната поне до понеделник, като градусите ще останат ниски, а по планините времето ще бъде подходящо за зимни спортове. От вторник ще се установи предимно слънчево време и постепенно ще се затопля. 

сряда, 4 март 2015 г.

Министърът на вътрешните работи подаде оставка



Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подаде оставка тази сутрин. Новината беше шокираща за всички, като бързо обиколи медиите. На днешното заседание на Министерски съвет Вучков е обявил, че подава оставка, която е била приета от премиера Бойко Борисов. Все още не е ясна официалната причина за подадената оставка, като много от политиците бяха в шок от неочаквания трус във властта.

От ГЕРБ и Реформаторския блок заявиха, че се надяват оставката да не бъде приета и министърът да запази поста си. От БСП обявиха, че това е сериозен трус в правителството. Управляващите днес не бяха особено отзивчиви по темата за подадената оставка, като ще бъдат проведени разговори с министър Вучков с цел той да остане на поста си. До дни трябва да бъде решено ще има ли смяна в МВР или правителството ще остане с този състав. 

вторник, 3 март 2015 г.

Днес е националния празник на България



Днес България чества своя национален празник- 3-ти март. На тази дата целият български народ чества освобождението си в резултат на руско-турската война, освободила ни от турско робство. С празненства в цялата страна се отбелязва празника, като по традиция вечерта пред Народното събрание се провежда церемония, на която присъства президентът, председателят на НС, премиерът, депутати, министри, гости и граждани. Тази вечер церемонията ще започне в 18.30 часа, като ще бъде последвана от празнична заря.

Тази сутрин стотици българи се събраха на връх Шипка, за да отбележат националния празник на България. Именно боевете на този връх между руската и турската армии са били най-ожесточени, като българсака войска дори се е защитавала, хвърляйки камъни по врага. Заради смелостта на българските воини и тяхната жертва за свободата на родината на това място е построен паметник, който да напомня за боевете и да бъде в чест на хората, дали живота си за България. 

понеделник, 2 март 2015 г.

Топло начало на месеца, сняг в края на седмицата



Топло и слънчево начало на месец март имаме тази година. Днес над цялата страна преобладаваше слънчево време, а температурите бяха типично пролетни- на много места достигнаха и надвишиха 15 градуса. Тази вечер обаче от северозапад ще започнат краткотрайни валежи от дъжд, като на места е възможно и да прегърми. През следващите дни до края на тази седмица ни очаква динамично време, с повече облаци и валежи, които в края на седмицата ще са предимно от сняг.

Advertisement: Реклама: 
В сряда ще бъде предимно облачно, а привечер отново ще завали. В четвъртък над Западна България ще бъде облачно и ще нахлува студен въздух, който ще понижава температурите. На изток обаче вятърът ще бъде от югозапад и там температурите ще се задържат над 10 градуса. По високите западни полета дъждът ще започне да се примесва със сняг и през нощта срещу петък и в петък валежите ще са предимно от сняг. До края на седмицата на запад ще превалява слаб сняг, а на изток предимно дъжд. 

неделя, 1 март 2015 г.

Днес празнуваме Баба Марта



Днес в България се празнува Баба Марта- един от най-хубавите празници и първият такъв през месец март. Според традицията хората си подаряват червено-бели кончета, които се носят за здраве и се свалят при разлистването на дърветата или при първия щъркел. Смята се, че мартениците носят късмет и здраве, както и плодовита година за реколтата. Тази година, като всяка друга, в цялата страна на много места се предлагат всякакви мартеници, а цените са достъпни за всички.

От 10 стотинки започват най-евтините мартеници, а по-красивите са около един лев. Средно 10 лева харчи българина за закупуването на мартеници, показва проучване. Ниските цени и голямото разнообразие са една и от причините конкуренцията да е голяма, а изборът лесен. Седмица преди празника цялата страна бе залята от продавачи на мартеници, които печелят най-много в дните преди празника и на самия първи март.