събота, 29 октомври 2016 г.

Започва акция "Зима"

Резултат с изображение за зимни гуми

 От 1-ви ноември КАТ стартира акция "Зима" на територията на цялата страна. Тя ще бъде насочена към това доколко автомобилите и техните водачи са подготвени за предстоящият зимен сезон и снабдени ли са вече с всичко необходимо за посрещането на снега и ниските температури в страната. Усилено ще се проверяват гумите, като все още няма задължение те да са зимни, но ще се гледа грайфера и това дали са прекалено износени. В първите две седмици служителите на КАТ няма да пишат глоби, а само ще предупреждават водачите.

Освен за гуми ще се гледа дали автомобилите са снабдени с антифриз и зимна течност за чистачки. Ще се проверява също така и за вериги. Междувременно автосервизите за смяна на гуми от седмици вече са пълни с коли въпреки, че все още не е паднал първият сняг за сезона. Практика у нас е водачите да чакат до последния момент преди да сменят гумите си и именно заради това всяка година при падането на първия сняг стават много катастрофи заради шофьори, които все още са с летни гуми. 

петък, 28 октомври 2016 г.

Приближава концертът на телевизия Планета в София

Резултат с изображение за арена армеец

Броени седмици остават до грандиозният концерт на телевизия Планета в "Арена Армеец" по случай 15-годишнината на телевизията. Хиляди фенове на фолка се очакват в най-голямата зала у нас да се насладят на своите любими песни и любими изпълнители. До този момент близо 15 изпълнители са потвърдили своето участие, като сред тях са Глория, Ивана, Константин, Нелина и Фики. Очаква се до дни да бъде обявен целият списък с имената на артистите, които ще се изявят на музикалната сцена и ще зарадват своите фенове с най-големите си хитове.

Миналата година за първи път телевизия Планета направи концерт в голямата зала, като тя бе пълна на над 80 процента, което се сметна за много сериозен успех за жанра. Тази година също се очакват много хора, като цените на билетите са от 6 до 15 лева за различните сектори, като има такива и за правостоящи. Концертът няма да бъде предаван на живо по телевизията за съжаление на всички фенове, които няма да успеят да дойдат в залата.

четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Стотици издирват изгубил се в Стара планина мъж

Резултат с изображение за връх ботев

Вече няколко дни спасители издирват изгубил се 34-годишен мъж, който е излязал в Централна Стара планина със своето колело и след това с него е бил изгубен контакт, а мъжът не се е върнал в Калофер. След няколко дни на издирване към служителите на планинската спасителна служба се присъединиха и близо 300 военни и полицаи по лично разпореждане на премиерът Бойко Борисов. Разпореждането се случи след разговор между кметът на Калофер и премиера. Заедно със служителите в планината бяха пуснати и следови кучета, които да се опитат да открият изгубилият се мъж.

Advertisement: Реклама:

Заедно с военните към издирвателната акция се включи и военен вертолет "Кугър", който направи няколко облитания в региона с цел да открие следи от изчезналият мъж. За съжаление обаче такива не бяха открити и с настъпването на вечерта мисията беше временно прекратена. Шансовете за оцеляване на мъжа не са сериозни, тъй като вечер температурата в планината пада чувствително под нулата, а на връх Ботев е под -10 градуса. Надеждите на спасителите са той да е успял да се подслони в по-ниските части на планината и там да очаква да бъде открит. До преди няколко дни е имало връзка и с мобилният му телефон, но в момента той е изключен вероятно поради паднала батерия.

сряда, 26 октомври 2016 г.

Цецка Цачева продължава да е първа на първи тур според социолозите

Резултат с изображение за цецка цачева

Кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева продължава да бъде първа на предстоящият първи тур на президентските избори. Това сочат последните социологически проучвания, които бяха огласени по медиите. Според тях председателят на Народното събрание води с между 2 и 7 процента на втория- Румен Радев, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП. Той има около 20 процента, докато Цачева се движи между 22 и 27 процента от гласовете на избирателите на предстоящия вот.

На трето място след двамата се нарежда кандидатурата на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов, който се движи между 8 и 10 процента и засега неговото трето място изглежда сигурно. Той обаче може да събере още малко гласове в дните до изборите основно заради проблемите с бежанците, които към този момент вълнуват голяма част от хората. След Каракачанов на четвърто, пето и шесто място се нареждат Ивайло Калфин, Веселин Марешки и Трайчо Трайков, като видим е ръстът на подкрепа към Марешки, който получава близо 7 процента от гласовете.

вторник, 25 октомври 2016 г.

Сравнително спокойно време ни очаква през месец ноември

Резултат с изображение за есен софия

С нормални валежи и температури ще бъде предстоящият месец ноември. Това гласи месечната прогноза на НИМХ, която беше представена от института на вниманието на обществото и медиите. В първите дни от ноември ще бъде по-студено от обичайното и често облачно, но след 3-ти ноември температурите постепенно ще се повишават. До 10-ти ще бъде облачно и с чести превалявания от дъжд, по високите планински части от сняг. В отделни дни са възможни и по-сериозни количества валеж на места. Постепенно успокоение на времето с повече слънчеви дни се очаква в средата на месеца.
 
Advertisement: Реклама:
 
В края на месец ноември температурите чувствително ще се понижат и с това нараства вероятността за снеговалежи и в по-високите извънпланински райони. Минималните температури над по-голямата част от страната вече често ще са около и под нулата, а максималните между 3 и 8 градуса, в отделни дни и малко по-високи. Поредица от средиземноморски циклони ще преминават през страната ни през целия месец, като с това се очаква по високите планински върхове да се образува и първата трайна по-сериозна снежна покривка. Под 2 000 метра снежната покривка няма да е трайна, но пък след циклон е възможно тя да е сравнително съществена при по-интензивен валеж. Според прогнозите през месеца не се очакват валежи от сняг в равнините, където и температурите ще са по-високи.

понеделник, 24 октомври 2016 г.

Кристалина Георгиева напусна Европейската комисия

Резултат с изображение за кристалина георгиева

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева изненадващо подаде оставка като заместник-председател на Европейската комисия и обяви, че започва работа като директор в Световната банка. Новината дойде напълно изненадващо и се оказа такава и за много от политиците, които не очакваха такъв ход от страна на Георгиева. Малко по-късно стана ясно, че лично шефът на Световната банка е поискал Георгиева да заеме престижният пост, тъй като тя отлично разбира от финанси и нейният професионализъм е без съмнение. 

Сега България трябва да предложи нов кандидат за еврокомисар, който тепърва ще преминава през изслушвания, а след това и през гласуване от евродепутатите, които да преценят дали да одобрят неговата кандидатура или не. Преди години кандидатът на страната ни Румяна Желева се представи много неубедително и тя бе оттеглена, след като стана ясен фактът, че не получава подкрепа да стане еврокомисар. Сега българското правителство ще търси достатъчно значима и консенсусна фигура, която да наследи поста на Кристалина Георгиева.

неделя, 23 октомври 2016 г.

6.1 по Рихтер удари Италия

Резултат с изображение за земетресение италия

 Две много силни земетресения разтресоха Италия през нощта. Първото- в 20.30 часа българско време беше с магнитуд 5.5 по скалата на Рихтер на около 140 километра североизточно от столицата Рим. Не се съобщава за жертви или пострадали, но земетресението е усетено силно от хората, които панически са напуснали домовете си. Само два часа по-късно още по-силен земен трус с магнитуд 6.1 удари на същото място, като след него има сигнали за напукани сгради и стени. Второто земетресение е било усетено много силно и в столицата Рим.

Advertisement: Реклама:
След двата силни труса италианските сеизмолози са регистрирали множество слаби вторични труса, повечето от които с магнитуд около и малко над 3 по Рихтер. Малко след полунощ вторичен трус със сила 4.7 уплаши хората, които останаха по улиците на Централна Италия цяла нощ в страх от нов силен трус. Очакванията са в следващите дни да продължат да се случват вторични трусове, като не са изключени и малко по-силни такива, които да се усетят от населението в района. Италианските спасителни служби на в готовност да реагират при екстремна ситуация, а гражданска защита вече е започнала да възстановява електричеството в засегнатите от труса места.