събота, 20 февруари 2016 г.

НСО започна да пази Пеевски



Депутатът от ДПС Делян Пеевски е с назначена от НСО охрана, след като е установено, че срещу него се подготвя опит за убийство. Това стана ясно от пресконференция на главния секретар на министерството. Трима души са подготвяли смъртта на депутата, като внимателно са проучили маршрутите, по които често минава и местата, на които най-често ходи и които са скрити от медиите. Вероятно неговото убийство е било планувано да бъде извършено в близко време.

Първоначално Пеевски е отказал охраната, но след като са го убедили да я приеме вече се движи с гардове от държавата, които ще го охраняват неопроделено време. Евентуалните извършители обаче не са ясни на полицията и в момента се извършват действия, целящи тяхното установяване и задържане. Пеевски пък е изразил неразбиране защо някой желае да го убие, след като неговия бизнес бил на светло и не пречел на никого. Вероятно поне половин година депутатът ще се движи с държавна охрана.

петък, 19 февруари 2016 г.

Марешки сваля горивата още, отваря бензиностанция в София



Бизнесменът Веселин Марешки предупреди, че ще свали още цените на горивата в своята бензиностанция във Варна, пред която вече месеци се вият опашки от желаещи да заредят на значително по-ниски цени от тези, които са по останалите вериги. Преди две седмици бизнесменът хвърли бомбата като свали цената на дизела в своята верига на 1.48 за сметка на около 1.80 за литър в цялата страна. Това предизвика и сериозни колони от желаещи да заредят евтино гориво.

В свое интервю за БТВ бизнесменът заяви, че ще свали с около 20-30 стотинки още цените и по този начин ще накаже картела между останалите вериги, който съществува от години според него. Все още неговата верига присъства само във Варна, но до средата на годината нови обекти ще има и в други градове в страната, включително и в София. Според непотвърдена информация бизнесменът е харесал бензиностанция на булевард "България" и в момента води преговори за нейното закупуване. Ако това се случи през лятото и столичани ще могат да зареждат на по-ниски цени горива.

четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Пролет до края на февруари



Необичайно топло и почти без сняг ще е времето до края на месец февруари у нас. През следващите дни се очакват далеч по-високи от обичайното за сезона температури, като в понеделник и вторник градусите на много места ще са около и над 20. След неделя постепенно вятърът в страната ще се обърне от юг-югозапад и ще започне пренос на топъл въздух, който над цялата страна ще повиши температурите, включително и в планините. В ниските части на планините вече дори няма сняг, което е необичайно февруари.

Advertisement: Реклама:
В планините времето също ще бъде топло, като над 2 000 метра ще има добри условия за каране на ски и сноуборд, но в по-ниските места снежната покривка ще бъде тънка, а на много места дори няма да я има. В края на месеца все пак се очаква постепенно понижение на температурите и валежи, които в планините ще са от сняг и там ще се образува снежна покривка. В ниското обаче валежите ще са от дъжд, като вероятно повече сняг там тази зима няма да падне. 

сряда, 17 февруари 2016 г.

Стартират футболните първенства у нас



Започва пролетния полусезон на първенството в България. С най-голям интерес се очаква дербито в неделя между Лудогорец и Левски, като на стадиона в Разград ще има хиляди хора, които се очаква да го запълнят. Редом с родната "А" група у нас стартира и първенството в аматьорската "В" група, където участват ЦСКА и Локомотив София, след като миналата година бяха извадени от елита.

Канал 3 ше излъчи на живо първата среща от пролетното първенство на червените в неделя с отбора на Струмска слава. Срещата ще се проведе на стадион "Българска армия", където се очакват около 5 хиляди души. Благодарение на хубавото за февруари време вероятно сектор "Г" ще бъде пълен до краен предел, като по този начин феновете за пореден път ще покажат подкрепата си в тези трудни времена за червения отбор.

вторник, 16 февруари 2016 г.

Бедствено положение по границата с Гърция



Бедствено е положението на границата ни с Гърция на ГКПП "Кулата". Там вече четвърти ден има блокада и не се пропускат никакви превозни средства както от българска, така и от гръцка страна. Продължаващите вече месец протести на гръцките фермери и постоянните блокади на границите от тяхна страна ядосаха нашите превозвачи и те затвориха и от българска страна граничния пункт. Решение бе взето и останалите ни пунктове с Гърция да бъдат напълно блокирани от наша страна докато гърците не изтеглят за постоянно тракторите от границата.

Advertisement: Реклама:
Министърът на транспорта Ивайло Московски пристигна на Кулата, където разговаря с наши превозвачи. Той лично подкрепи протеста и заяви, че напълно подкрепя цялостното затваряне от наша страна на границата до решаване на проблема. От двете страни на Кулата има опашка от над 25 километра, като повечето е от тирове, но има и много леки коли и автобуси, които бедстват вече няколко дни без храна и вода. Гърция до момента по никакъв начин не прави опити да разговаря с фермерите и да премахне блокадата.

понеделник, 15 февруари 2016 г.

Кънев продължава с критиките към правителството



Радан Кънев продължава да бъде опозиция на управляващите в парламента. Лидерът на ДСБ почти ежедневно критикува остро различни политики на правителството, но сам с нищо не допринася за по-ефикасно управление. Политикът също така публикува често коментари в своя личен профил във Фейсбук, които често са доста критични към премиера Борисов и негови министри. Към тези, излъчени от "Реформаторския блок" обаче критики почти липсват.

Преди около месец Кънев се обяви за опозиция на правителството и заедно с всички депутати от ДСБ вече гласуват против в зала по много от предложенията на ГЕРБ. Премиерът Борисов пък въобще не обръща внимание на политика и очевидно може да продължи да управлява без неговата подкрепа. Кънев бе единствения от лидерите в "Реформаторския блок", който се обърна против премиера, докато останалите останаха верни на правителството и продължават да го подкрепят в парламента.

неделя, 14 февруари 2016 г.

Наближава Баба Марта, търговците се готвят за сериозни продажби



До дни по големите улици, площади и пазари в цялата страна ще се появят сергии с мартеници. Всички общини вече са издали нужните разрешителни на желаещите да продават мартеници в страната и от средата на месеца разрешителните ще влязат в сила. Както винаги, най-големият пик на продажби се очаква да бъде непосредствено преди празника- два- три дни и на самият първи март. В София традиционно, както всяка година молбите за отдаване на площ под наем за продажба на мартеници са най-много. На много от спирките също ще се продават червено-белите конци, а от Столична община ще следят за нарушения.

Advertisement: Реклама:
По традиция всяка година на 1-ви март българите си подаряват мартеница и я закачат или на ревера, или я завързват на ръката, като според вярванията това носи здраве, щастие и късмет на човека, който носи мартеницата. Тя са сваля едва след като човек види щъркел или след като намери пукнало от първа пролет дърво. Често в големите градове в началото на пролетта при разцъфването на дърветата те биват окичвани от най-различни мартеници на хора, вярващи в празника и в поверието за здраве. Най-доволни от празника обаче всяка година са търговците, които регистрират огромни продажби.