събота, 23 май 2015 г.

Новините на Нова с лятно издание всяка делнична вечер



От първи юни новините на Нова ще имат и своето лятно издание по подобие на миналата година. Така всеки делничен ден освен новинарски емисии в 12, 19 и 23.30 часа вече ще има и четвърта точно в 22 часа. Зрителите ще имат възможността да гледат най-актуалните новини от деня с много преки включвания и още по-подробни репортажи, като от новинарския екип ще се постараят да отговорят максимално на очакванията на аудиторията.

С новата емисия Нова предизвиква основния си конкурент- БТВ, чиято новинарска емисия в делничните дни остава в 23.30 часа, което през лятото е не толкова предпочитан от зрителите час. Вероятно съвсем скоро ще има отговор и от конкурентната телевизия, като е твърде вероятно и там да има още една новинарска емисия с по-ранен час. Миналата година новините на Нова в 22 часа бяха най-гледаните за часовия пояс, в който бяха поставени, като това доведе много дивиденти за медията. 

петък, 22 май 2015 г.

ЦСКА и Локомотив София на косъм от лиценза



ЦСКА и Локомотив София остават без лиценз за "А" група и за европейските турнири. Такова е решението на БФС поне до днес, когато няма нови внесени документи от страна на двата отбора. На тях е даден и едноседмичен срок, в който може да обжалват решението, взето преди дни. Реално в момента състоянието в двата отбора е много лошо, като при най-лошия случай те могат да отпаднат от родното първенство. Шефовете и на двата тима обаче заявиха, че съвсем скоро ще предоставят нови документи, с който лицензите ще бъдат взети.

От дни пред сградата на БФС патрулира полиция, която охранява пространството, където преди години фенове на ЦСКА потрошиха централата на футболния съюз след като на отбора бе отказан лиценз за Европа. Подобни опасения съществуват и сега предвид факта, че Локомотив София и ЦСКА са на косъм от отнемане на лиценз, което със сигурност би събудило гнева на феновете на двата отбора. До края на следващата седмица се очаква да бъде взето окончателно решение от футболната централа относно лицензите на двата тима.

четвъртък, 21 май 2015 г.

Скандал около матурата по БЕЛ



Голям скандал се разгаря около матурите, провели се преди дни по български език и литература от всички дванадесетокласници в страната. Оказа се, че има теч на информация и отговорите от теста са били достъпни до всеки, който има повече пари и се е свързал с дилър на отговори. Репортажи на БТВ и Нова телевизия показват как за 50-100 лева един ученик може да си купи отговорите на матурата, които се изпращат по смс около час и половина след началото на изпита.

Advertisement: Реклама:
Веднага след излъчването на репортажа от МОН сезираха полицията и вече е започнала работа по въпросните случаи, показани по телевизията. Няколко профила във Фейсбук също предлагаха верни отговори на матурата, като тепърва ще се установява самоличността на хората зад тях и начина, по който отговорите са изтекли. Очаква се до дни да има повече подробности по скандала, който взриви образователните среди. Утре пък е втората задължителна матура по избираем предмет, като за нея мерките за сигурност ще бъдат още по-строги в сравнение с тази по български език и литература в сряда.

сряда, 20 май 2015 г.

Димитър Николов кандидат за трети мандат в Бургас



ГЕРБ ще издигне на предстоящите местни избори като кандидат кмет на Бургас Димитър Николов . Той вече два мандата е начело на града, като по време на неговото управление града успя да задмине Варна по инвестиции и растеж и продължава своето положително развитие и през тази година с множество ремонти на територията на всички райони. На последните избори той беше избран още на първи тур с впечатляващите около 70 процента от всички гласували, като се очаква и сега Николов да бъде преизбран на позицията, която заема.

По време на управлението си Димитър Николов преобрази коренно града, като в момента целият автобусен парк е сменен с модерни превозни средства с климатик, множество от улиците бяха ремонтирани, а в кварталите на много места са изградени безплатни паркинги от общината. След мащабен ремонт центърът придоби съвсем нов облик, а под него минава и директна подземна улица, която улеснява придвижването в града. До края на годината предстои да бъде открита и автогарата в центъра, през която ще преминават почти всички автобуси от градския транспорт.

вторник, 19 май 2015 г.

Утре е матурата по БЕЛ



Утре ще се проведе първата матура за зрелостниците в цялата страна, която ще е по Български език и литература. Над 60 хиляди дванадесетокласници в цялата страна в 8 сутринта ще седнат на чиновете и ще имат четири часа да решат теста, който съдържа както затворени, така и отворени въпроси. В ранните часове пък ще бъде изтеглено и произведението за есето, което е една от важните части в целия тест.

Advertisement: Реклама: 
За първи път от както се провеждат матури много от стаите ще бъдат с видеонаблюдение, като записите ще се пазят до месец след провеждането на изпитите. Строг ще бъде контролът срещу преписвачи, като при установяване на нарушение ученикът ще бъде отстраняван от изпита, а работата му анулирана. След провеждането на утрешната матура следва още една в петък, която е по избираем предмет, но също е задължителна.

понеделник, 18 май 2015 г.

Домусчиев се извини за обидата срещу репортер



БТВ изрази острата си позиция срещу собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев в отворено писмо, публикувано на сайта на телевизията. В него се осъжда поведението на бизнесмена след срещата с Локомотив София, когато при въпрос от страна на репортер на БТВ Домусчиев го обиди с репликата "олигофрен" и накрая дори го изблъска на страни. Още на следващия ден той публично се извини, но постъпката му предизвика лавина от коментари.

Много от журналистите защитиха своя колега и осъдиха остро поведението на Домусчиев. Това направиха и някои от хората в спортните среди, сред които и шефът на Славия Венцислав Стефанов. Реакцията на Домусчиев бе предизвикано от журналистически въпрос за празни седалки на стадиона. Това ядоса шефът на шампионите и той неколкократно обиди репортерът на телевизията, а накрая отказа повече да разговаря с него.

неделя, 17 май 2015 г.

Масови протести в Македония днес



Масови протести срещу правителството на Никола Груевски се очакват днес в Македония. Десетки хиляди ще се съберат в Скопие на опозиционен митинг срещу правителството, като се очакват и размирици заради контрапротест, организиран от управляващите точно по подобие на събитията в България през 2013-та, когато БСП и ДПС докараха свои симпатизанти в София да ги защитават. Именно на протестите в Македония днес се очаква развръзка на политическата криза в страната, която вече продължава близо месец.

Advertisement: Реклама: 
България също следи събитията в съседната ни страна и при нужда ще предприеме действия за да защити границите си. Все пак обаче не се очаква сериозно нажежаване на обстановката в съседната страна и всички са в очакване на някакво разбиране между основните политически сили. До края на месеца също така кризата в Македония би трябвало да бъде или преодоляна, или задълбочена, като до момента поне не се очаква премиерът да подаде оставка.