събота, 28 февруари 2015 г.

Оперираха Борисов заради скъсан менискус



Премиерът Бойко Борисов е бил опериран тази сутрин в университетска болница "Софиямед". Причината е скъсан менискус на единия крак, като за трети път се налага операция на едно и също място. Операцията е продължила близо два часа и в момента премиерът се възстановява, а утре ще бъде изписан от болничното заведение. В първите дни обаче той ще трябва по-внимателно да се движи докато се възстанови напълно.

Advertisement: Реклама: 
Лекарите препоръчват на премиера ограничаване на натоварванията. Борисов обича да играе тенис и футбол, като и двата спорта се смятат за натоварващи тялото и биха били причина за нов проблем. Именно затова първоначално премиерът ще ограничи до минимум физическите натоварвания и спорта, а след възстановяването си ще ги практикува, но с по-лек режим. 

петък, 27 февруари 2015 г.

Банско е световна ски столица за няколко дни



Банско е световен ски център за три дни в края на тази седмица. От днес до неделя в малкото планинско градче ще се проведат три от най-престижните ски-състезания при жените като част от световното първенство. Линдзи Вон и компания пристигнаха преди дни в България, а вчера изпробваха и пистите, по които ще се състезават. Всеки ден ще има по едно състезание, като първото е днес, а последното в неделя.

Advertisement: Реклама: 
Тази сутрин беше планирано състезанието да започне в 12 часа, но гъста мъгла в средата на пистата отложи състезанието на няколко пъти с половин час. В крайна сметка главния съдия взе решение стартът да бъде отложен и така Банско ще домакинства не на 3, а на 2 състезания- утре и в неделя. Заради лошите метеорологични условия днес събралите се зрители останаха разочаровани, но всички ще се завърнат на пистата утре, когато е следващото спускане по програма. 

четвъртък, 26 февруари 2015 г.

Георги Първанов подаде оставка като лидер на АБВ



Георги Първанов подава оставка като председател на АБВ. Това съобщи той тази сутрин в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия, където гостуваше. Повод за оставката на лидера на партията е вчерашното решение на депутатите от АБВ да гласуват за взимането на заема. Ден преди това от партията бяха категорични, че няма да подкрепят дълг от 16 милиарда лева, който правителството иска да вземе.

 Веднага след заявката за оставка на Първанов редица от структурите в страната се обявиха в негова защита. Депутатите на партията му обаче изглеждат объркани- техните коментари днес бяха повече от странни, а много от тях дори се оплетоха пред журналистите. По всичко личи, че напрежение между лидера и парламентарната група има, като лично Първанов е заявил, че не одобрява взимането на дълг. В последния момент вчера обаче депутатите на партията промениха мнението си и гласуваха в подкрепа на управляващите. Очаква се през месец април националния съвет на партията да гласува оставката на Първанов, като тя едва ли ще бъде приета. 

сряда, 25 февруари 2015 г.

Изпращаме февруари с пролетно време



Пролетно време ще се настани над България поне за няколко дни. Това показват прогнозите на синоптиците, които предвиждат температури над 10 градуса в страната и слаби валежи в отделни дни до края на седмицата. Нетипочно топлото време започна преди дни и ще продължи поне до началото на следващата седмица, като дори минималните температури в страната ще са положителни. В някои дни на места в страната ни очакват температури над 15 градуса, а в комбинация със слънце времето ще бъде пролетно.

Advertisement: Реклама: 
От средата на следващата седмица се очаква застудяване и повече облаци, като все още не може да се предвиди дали зимата ще се завърне. Месец март е известен с резките си обрати, като както може да бъде слънчев, сух и топъл, така и може да бъде много студен и с много сняг. Сигурно е обаче, че месец февруари ще изпратим с топло време, на места облачно и със слаби валежи от дъжд. 

вторник, 24 февруари 2015 г.

Взимането на заем на кантар до утре



Парламентът може да не приеме взимането на заем от 16 милиарда лева, предложен от финансовия министър. От БСП, ДПС и АБВ се обявиха против вземането на заем, като утре се очаква точката да бъде вкарана в дневния ред и гласувана. От АТАКА също са против взимането на заема, който според тях ще бъде използван за военни цели. Реформаторският блок и ГЕРБ подкрепят взимането на заема, но техните депутати са недостатъчни за приемане на решението. Депутатите от партия БДЦ все още не е ясно как ще гласуват, както и част от независимите- единствено сигурно е, че Велизар Енчев ще гласува против. Мнението на Патриотичния фронт все още не е ясно.

Миналата седмица премиерът заяви, че ако заемът не бъде взет правителството ще подаде оставка, защото няма да успее да осъществи политиките, които е заложило. Много хора обаче не вярват на думите на Борисов и смятат за блъф това негово изказване. Утре вероятно ще бъде гласувано решението дали да бъде взет заем и ако то бъде отхвърлено ще бъде интересна реакцията на премиера, който понякога действа твърде импулсивно. Оставка на правителството обаче е малко вероятна. 

понеделник, 23 февруари 2015 г.

Дни преди баба Марта започна продажбата на мартеници



Дни преди настъпването на Баба Марта вече на много места в София могат да се видят продавачи на най-различни видове мартеници. По традиция дните преди празника са най-добри за продажба на червено-белите кончета, като търговците обикновено правят и намаления за повече закупени бройки. Дни преди празника пък навсякъде могат да бъдат купени всякакви различни видове мартеници на добри цени.

 Тази година основно предпочитана си остава традиционната матреница, която се харесва на най-много хора. Не липсват на пазара обаче и мартеници с ликовете на известни политици, актьори и изпълнители, които основно се предпочитат от младежите. Мартеници за коли и за вкъщи, които са по-големи също се предлагат като тяхната цена е по-висока от тази на обикновените мартеници за ръка или дреха. 

неделя, 22 февруари 2015 г.

Правителството дава великденски надбавки на пенсионерите



Пенсионерите ще получат великденски надбавки. Това обяви днес премиерът Бойко Борисов, който присъства на форум на "Движение 21" на Татяна Дончева. Борисов обяви, че вече е разпоредил на финансовия министър да бъдат взети предвид финансите, които ще отидат за допълнителната надбавка над пенсиите. Все още не е ясно в какъв размер ще бъдат бонусите, като това вероятно ще бъде уточнено до седмица.

Вчера премиерът провери изпълнението на строежа на магистрала "Струма". Беше отченето значително забавяне в работата, като Борисов обяви, че до края на годината пътя до Благоевград трябва да бъде готов и пуснат в експлоатация. Това трябва да се случи и с трасето от границата до Сандански. През тази година трябва да бъдат завършени и участъци от строителството на магистралите "Хемус" и "Марица".