събота, 28 март 2015 г.

Метрото стига до летището от четвъртък



Столичното метро ще стига до летище София от 2-ри април. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която разкри подробности около работата по инфраструктурните проекти в столицата. За откриването на продължението на линия 1 се очаква да пристигне специално председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, тъй като строителството се осъществява основно с европейски средства. Сред гостите на официалното откриване ще бъде и премиерът Бойко Борисов, както и голяма част от министрите в кабинета.

Advertisement: Реклама: 
С близо 90 хиляди пътници дневно се очаква да се увеличи натоварването на метрото с пускането на продължението на линията, която минава през столичния квартал Дружба преди да стигне до аерогарата. Така само за 15 минути ще може от квартала да се стига до центъра, като по този начин се спестява значително време в пътуване. Предвижда се в натоварените часове влакчетата да се движат на всеки три минути. През месец май пък се очаква пускането на второто продължение на линията до Бизнес парка в Младост 4. 

петък, 27 март 2015 г.

Бизнесмени подариха 4 милиона на ЦСКА



Бизнесмените Инджов и Манджуков подариха на ЦСКА 4 милиона лева. Това стана тази вечер при гостуване на първия в предаването "Още от деня" по БНТ при Димитър Цонев, където в ефир той подписа и официално документите, нужни за осъществяването на прехвърлянето на акциите му. Те ще бъдат подарени на феновете, като това е заявил, че ще направи и Манджуков. Двамата бизнесмени само преди няколко дни бяха представени като бъдещи собственици на отбора, но сериозни разминавания в разговорите с Александър Томов промениха коренно ситуацията в клуба.

Тази вечер феновете на ЦСКА призоваха Томов да дари и своите акции на тях, като все още обаче няма отговор от акционера. Очаква се утре развитие по темата със собствеността в червения клуб. Междувременно остават броени дни до края на месеца, когато червените трябва да платят близо милион, за да вземат лиценз за Европа. Ако дотогава парите не бъдат изплатени, червените няма да получат лиценз и това сериозно ще се отрази на доходите в клуба до края на годината, както и на реномето на отбора. 

четвъртък, 26 март 2015 г.

Южна България пред опасност от нови наводнения



Сериозна опасност от наводнения съществува за почти цяла Южна България през следващите няколко дни. Причина за това ще бъдат високите температури и валежите, които се очакват до неделя, както и интензивното снеготопене от планините, при което ще се създадат условия за значително повишаване на речните нива. До неделя на места ще паднат валежи до 60-70 литра на квадратен метър, които при така преовлажнената почва крият много сериозни рискове за наводнения.

 Има обявени жълт и оранжев код за значителни валежи. От министерството на околната среда и водите следят нивата на реките, като при повишение ще бъдат предприемани превантивни мерки с цел избягване на наводнения в населени места. Коритата на много реки са силно замърсени и при евентуални високи води това може да бъде една от причините за излизането на водата извън коритото, при което съществува реална опасност от заливане на къщи и дворове в близост до речните корита. Очакванията са ситуацията в Северна България да бъде много по-спокойна и там опасността от наводнения е по-ниска. 

сряда, 25 март 2015 г.

Пролет утре, валежи след това



Слънчево и много по-топло от обичайното ще бъде времето в четвъртък според прогнозите на синоптиците. След предимно облачното време днес, когато на места се очакват слаби валежи от дъжд, утре до обяд ще бъде предимно слънчево и с много високи температури, на места достигащи и надхвърлящи 20 градуса. Следобед обаче от юг ще започне заоблачаване, а следобед първо в Южна България ще започнат и валежи от дъжд, които през нощта ще обхванат цялата страна. До края на седмицата ни очаква предимно облачно и дъждовно време.

Advertisement: Реклама: 
В петък, събота и неделя ще бъде облачно, като само на отделни места ще има временни разкъсвания на облачността. През уикенда на места в Южна България се очаква валежите временно да бъдат интензивни. В планините ще вали предимно дъжд, над 2000 метра сняг, като ще има интензивно снеготопене, което ще повиши значително нивата на някои реки в страната. От събота температурите ще се понижават и ще бъдат между 8 и 13 градуса, в местата с по-интензивни валежи и малко по-ниски. 

вторник, 24 март 2015 г.

Самолетна катастрофа в Европа потресе света



Самолетна катастрофа шокира целия свят днес. Полет на нискотарифната германска компания Germanwings от Барселона до Дюселдорф се разби във френските алпи, като няма оцелели. Самолетът е излетял с около 20 минути закъснение, като се е отклонил от маршрута си. В продължение на 8 минути от 11 хиляди метра височина се е спуснал до около 2 хиляди метра, а след това връзката с него е била изгубена.

На борда на разбилия се самолет са пътували близо 150 души, между които предимно испанци и германци. Над 300 спасители издирваха останки от самолета, като такива бяха намерени чрез облитане с хеликоптери. Мястото на инцидента обаче е труднодостъпно и се очаква аварийните екипи да достигнат по суша до останките от машината. Заради инцидента компанията отмени 30 полета, планирани за същия ден, а в близките дни не се знае какъв ще бъде ефекта и за останалите такива. През следващите дни предстои да се разбере причината за инцидента след отварянето на черната кутия.

понеделник, 23 март 2015 г.

ДПС спечели изборите в Сърница



ДПС спечели изборите в Сърница с близо 600 гласа преднина пред кандидата на ГЕРБ. Така новата община временно ще се управлява от партията на Местан до редовните местни избори, които ще се проведат през есента на тази година. Въпреки очакванията и заявленията пред медиите за подкрепа, от Реформаторския блок очевидно не помогнаха достатъчно на ГЕРБ за спечелването на битката за кметския пост. Кандидатът от партията на Борисов получи почти 1300 гласа, но те не му бяха достатъчни за победата.

Advertisement: Реклама: 
Въпреки победата в общината ГЕРБ и Реформаторския блок имат повече общински съветници от ДПС, като по този начин ще могат да прокарват решения и да блокират други такива. Изборите в новата община от много хора се смятат за генерална репетиция преди местния вот, при който ще бъдат избрани управници за следващите няколко години. Традиционно в Родопите ДПС има много силно представяне на всеки вот, като това се очаква да стане и тази година. 

неделя, 22 март 2015 г.

Нов взрив на завод уплаши десетки души



Взривове във военния завод, който се намира в близост до село Иганово, проехтяха вчера привечер и създадоха паника в местното население, а полиция, пожарна и линейки хвърчаха към селото. Малко след 19.30 часа се е запалил един от заводите на ВМЗ- Сопот, където се съхраняват боеприпаси. Експлозиите са били много силни, като са накарали хората от близкото село да се евакуират с личните си автомобили, а впоследствие заповед от кмета разпореди напускането на селото на над 250 души.

Час по-късно гърмежите утихнаха, а до полунощ и огънят беше потушен, като по този начин опасността за населението премина и живеещите в района се завърнаха по домовете си. По разпореждане на министъра на околната среда Ивелина Василева беше направено замерване на въздуха, което не установи наличието на замърсяване. В следващите дни ще се изяснява причината за възникването на взрива, като не е изключено да има наказани по случая. Вчера на място пристигнаха министрите на икономиката и военния министър, които се запознаха със ситуацията.