събота, 20 септември 2014 г.

Рязко покачване на цената на тока



ДКЕВР предлага увеличаване на цената на тока с близо 10% за цялата страна от 1-ви октомври тази година. Това стана вчера след заседание на комисията. Очаква се след броени дни токът да поскъпне рязко заради дълго време задържаните пари в НЕК. Това увеличение със сигурност ще се отрази на българите и техните домакинства, като още другия месец вероятно ще се появи разликата във фактурите.

Advertisement: Реклама: 
Очаква се при евентуално увеличение на цените на тока да започнат нови протести в страната, подобни на тези през 2013-та година, свалили от власт правителството на Бойко Борисов. В момента обаче страната е в безпрецедентна политическа криза, половин месец преди изборите и със служебно правителство, което има ограничени функции и време на работа. Твърде вероятно е при евентуален нов бунт на гражданите да не успее да се сформира ново правителство и да бъдат насочени нови предсрочни избори някъде през декември, според специалисти. Очаква се до края на годината или началото на следващата още едно поскъпване на тока. 

петък, 19 септември 2014 г.

Рязко застудяване и температури около нулата през следващата седмица



Рязко застудяване и ниски температури, особено минимални, ни очакват през следващата седмица, когато се очаква рязко и продължително захлаждане от понеделник нататък. До тогава обаче времето ще бъде с променлива, по-често незначителна облачност и температурите между 22 и 27 градуса, в събота на места до 28-29. От утре повече облаци ще има над Западна България, където в неделя там ще има гръмотевични бури в следобедните часове, които ще бъдат по-силни около планинските райони.

Advertisement: Реклама:
От понеделник от север ще започне да прониква студен въздух, който значително ще понижи температурите. Максималните от вторник ще са между 15 и 20 градуса, а минималните- между 3 и 8, по Черноморието до 10 градуса. На много места в страната се очаква да падне слана, а сутрин да е студено, особено в планините, където температурите ще паднат под нулата. Засега се очаква студеният период да продължи поне пет дни, като в края на месеца се очаква постепенно затопляне на времето. 

четвъртък, 18 септември 2014 г.

Половин месец до предсрочните избори



Половин месец остава до провеждането на предсрочни парламентарни избори. Много от партиите вече започнаха масово да се рекламират чрез рекламни клипове по телевизиите, както и с плакати и митинги. Настървеността на много от политиците си личи все повече и повече и жаждата им за власт изпъква вече пред обикновения зрител. Николай Бареков е един от политиците, когото може да видим всеки ден чрез платени репортажи по големите телевизии, в които обяснява, че ще затваря границата с Турция. ДПС пък от своя страна са пуснали позитивен предизборен клип, в който обясняват, че те ще управляват "с грижа за хората".

От ГЕРБ и БСП все още не са започнали засилено да пускат своите клипове по телевизията. За сметна на това бившите комунисти широко се рекламират в интернет и особено в сайта за видеосподеляне youtube, където често можете да засечете тяхна реклама. От Реформаторския блок пък все още не са стартирали усилено своята кампания, като това се очаква да стане в рамките на следващите няколко дни. Очаква се в рамките на последните дни от предизборната кампания масово коалициите и партиите да започнат да се рекламират по медиите.

сряда, 17 септември 2014 г.

Съдия спря Лудогорец на Анфийлд



Ливърпул и Лудогорец изиграха добър мач вчера и завършиха 2:1 в полза на домакините. Всичко най-интересно в мача се случи в неговия край, като последните 15 минути от срещата предложиха на зрителите истинско голово шоу, в което отборите си вкараха общо три гола. Срещата през по-голямата част беше равностойна, като Лудогорец разчиташе на контраатаки, които лесно се получаваха и отборът от Разград стигаше често до вратата на домакините. Малшанс обаче попречи на българите да отбележат гол още през първото полувреме, а през второто дори уцелиха гредата.

Advertisement: Реклама: 
В 81-вата минута от срещата обаче Марио Балотели успя да се възползва от объркване в защитата на разградчани и с премерен удар откри резултата в срещата. Лудогорец обаче не се бе отказал да вземе нещо от срещата и в една от поредните си контраатаки в 90-тата минута успя да изравни за 1:1. Радостта обаче траеше съсвсем малко, защото при следващата атака за Ливърпул стана неразбирателство в българската защита, довело до отсъждането на изключително спорна дузпа от страна на главния съдия. Много от футболните коментатори бяха категорични, че наказателен удар в ситуацията няма и не трябва да бъде отсъждан. Арбитърът обаче остана непреклонен и посочи бялата точка, а Стивън Джерард бе безпогрешен за 2:1. Следващата среща от Шампионска лига ще бъде гостуването на Реал Мадрид в София на 1-ви октомври.

вторник, 16 септември 2014 г.

Валежи от дъжд отново на много места



Силните валежи от дъжд, които от вчера започнаха на места в страната, ще продължат и днес, като ще обхванат повече от територията на страната. През следващите часове че очаква най-силно да вали в Западна и Централна България, за където има обявени код "оранжев" и "жълт" за опасно време. Очакват се количества до 50 литра на квадратен метър дъжд. Кметът на София Йорданка Фандъкова вчера нареди да се следи нивото на всички реки на територията на Столична Община, както и превантивно да бъде изпуснато количество вода от язовир Иваняне.

 Днес за София синоптиците очакват между 10 и 15 литра дъжд, който ще бъде най-силен сутрин и в следобедните часове, когато на моменти може да вали проливно. Максималната температура в столицата ще бъде едва около 15 градуса, което си е типично есенно време. Едва утре следобед от запад валежите ще започнат да отслабват и спират, но те ще се изнасят на изток и там ще вали и в сряда вечерта. 

понеделник, 15 септември 2014 г.

Днес се дава начало на учебната година



Днес в 9 часа в България официално се открива новата учебна година. Във всички училища от 9 или 10 часа са насрочени тържества, с които ще бъде даден край на ваканцията и начало на ученето. Над 63 хиляди са първолаците, които за първи път ще прекрачат прага на родните училища. Очаква се хиляди ученици и техните родители да изпълнят училищните дворове в цялата страна въпреки лошото време, което ще бъде през деня над страната.

Днес КАТ в цялата страна ще въведе мерки за безопасност около училищата. В София сутринта на много места ще има полиция и зелени вълни предвид очакваното интензивно движение предвид първия учебен ден. Засилено ще е полицейското присъствие около всички училища. С приоритет ще бъдат пропускани автомобилите на родители на ученици, които пътуват към своите училища за тържествата. Очаква се заради регулирането на движението днес сутринта в София трафикът да бъде по-облекчен и да не се образуват сериозни задръствания. 

неделя, 14 септември 2014 г.

Сътресения в Реформаторския блок преди изборите



Сътресения в Реформаторския блок половин месец преди предсрочните избори. Насроченият за днес конгрес, на който трябваше да бъде избран лидер на партията, се отлага за неопределено време. Вчера следобед Меглена Кунева и СДС поискаха отлагане на конгреса, като според тях не е уместно той да се провежда преди изборите. Днес окончателно събирането бе отложено и вероятно ще се проведе през ноември тази година. Радан Кънев все още не е излязал със становище по последните движения в Реформаторския блок.

Advertisement: Реклама:
Партиите от блока от самото си събиране трудно се разбират. Често Меглена Кунева проявява различни мнения от останалите и това води до напрежение сред всички. Твърде вероятно е при отказ на реформаторите за съвместно управление с ГЕРБ Меглена Кунева да напусне блока и да продължи самостоятелно със своята партия "България на гражданите". Радан Кънев пък с всеки изминал ден става все по-нахъсан за власт, като това личи от поведението му през последните дни. Досега той говореше, че не иска да управлява с Борисов, но е твърде вероятно рязко да промени мнението си след изборите, когато най-вероятно ще се окаже, че Реформаторския блок ще трябва да избира- да подкрепи ГЕРБ или да застане на страната на БСП и ДПС.