събота, 9 август 2014 г.

Най-големите жеги за това лято идват от понеделник



Най-големите горещини на това лято заливат страната ни от понеделник. Това съобщават водещите метеорологични станции у нас. След уикенда температурите рязко ще се повишат и на места в страната могат да достигнат дори до 40 градуса на сянка. В периода от понеделник  до петък температурите в страната ще са между 33 и 38 градуса, като най-задушно ще бъде в Северна България и в района на Пазарджик, Пловдив и Чирпан. По морето горещините няма да бъдат толкова силни заради традиционния следобеден вятър от изток-североизток.

Advertisement: Реклама:
Засега очакванията са жегата да продължи около пет дни, като от събота или неделя ще настъпи рязко захлаждане и на места в Западна България температурите ще паднат с около десет градуса. От 18-ти август в София се очакват температури през деня около 23 градуса, а дни по-късно температурата ще падне до 20 градуса. Това са предварителни прогнози и има възможност за промяна в прогнозата в рамките на идните дни.

петък, 8 август 2014 г.

Нова победа за Лудогорец над Партизан прати клуба в плейофите на ШЛ



Лудогорец отстрани Партизан Белград за втора поредна година в квалификациите за влизане в групите на Шампионска лига. След нулевото равенство в Разград миналата седмица футболистите на шампионите успяха да измъкнат 2:2 в Сърбия и така се класираха за 4-тия кръг от плейофите на турнира, където ако успеят да победят следващия си съперник ще се класират в групите на най-престижния футболен турнир в Европа.

Advertisement: Реклама:
Мачът започна блестящо за българския отбор, който до 30-тата минута вече водеше с 0:2 като гост. За съжаление обаче след две атаки на домакините те успяха да вкарат създадените положения и така резултата беше изравнен на 2:2. Минути преди края на първото полувреме заради удар без топка футболист на Партизан бе изгонен от терена с директен червен картон. През второто полувреме нищо интересно не се случи и българския шампион успя да запази резултата, който беше в негова полза. Така Лудогорец се класира за плейофите на Шампионска лига.

четвъртък, 7 август 2014 г.

Гореща вълна залива страната от понеделник



Гореща вълна ще залее страната в началото на идната седмица, показват последните прогнози на синоптиците. След седмици с променливо време и с чести валежи, особено в Западна и Централна България, от понеделник ще настъпи рязко затопляне и времето вече ще е горещо. Очаква се поне до сряда температурите да бъдат навсякъде над 30 градуса, като най-често те ще са между 33 и 38 градуса, на места е възможно да достигнат дори 40 градуса на сянка.

Advertisement: Реклама:
Очакванията са до 14-ти август да се задържи топло и слънчево, но след това да настъпи рязко захлаждане и в Западна България дневните температури да паднат до 23-25 градуса. На изток времето ще бъде слънчево и топло, като там очакваното застудяване в средата на месеца ще настъпи по-късно. Дотогава обаче днес и утре на места ще има нови валежи с гръмотевици, предимно в Западна България. От събота навсякъде ще се установи слънчево време с купести облаци в следобедните часове над планинските райони. 

сряда, 6 август 2014 г.

Президентът разпусна 42-рото Народно събрание

Кой кой е: Новият президент на България Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев подписа указ за провеждането на избори на 5-ти октомври 2014-та година и за разпускане от днешна дата на 42-рото Народно събрание, съобщава прессекретарията на държавния глава. Считано от днес влиза в сила решението на президента за действащо правителство да бъде назначено това на професор Георги Близнашки, който ще бъде служебен премиер до избирането на ново правителство, което се очаква да се случи в средата на месец октомври.

 Вчера президентът представи служебния кабинет, който е пълен с доказани имена. Министър на образованието ще бъде доц. Румяна Коларова, която досега беше съветник на държавния глава. Министър-председателя проф. Близнашки заяви, че служебното правителство ще помогне на бедстващите ни сънародници в цялата страна, които са станали жертва на големите порои и наводнения от изминалите два месеца. Основна цел на правителството е подготвянето и провеждането на честни и прозрачни избори.

вторник, 5 август 2014 г.

Паднаха позорните метални заграждения около парламента



След повече от година паднаха металните ограждения около парламента. Вчера след 22 часа служители на полицията започнаха да демонтират огромните огради, с които беше опасана сградата на Народното събрание за да бъдат предпазени депутатите от народната любов. За първи път огради около парламента се появиха на 14-ти юни 2013-та година- броени часове след като Делян Пеевски стана шеф на ДАНС и бе обявено, че вечерта ще има протест в София. Допълнително през октомври загражденията бяха подсилени след включването на студентите към протестите срещу правителството.

14 месеца по-късно си отиде и правителството, а малко след това и загражденията, които го крепяха на власт. Наглостта и силата, чрез която управляваше Пламен Орешарски, ще се запомят завинаги в паметта на много от гражданите, които трябваше да минават през центъра на София като през военна площадка. Често в месеците назад в пространството около парламента имаше стотици полицаи, сериозна техника и жандармерия, които едва ли не бяха готови да направят всичко само и само да спасят милионерите от парламента. С отиването на правителството Орешарски си отиде и желязото, отиде си и гнева на хората. До следващия път.

неделя, 3 август 2014 г.

Целият град Мизия е под метри вода в следствие на проливни валежи, хората изгубиха домовете си

Наводнение в Бяла Слатина

Извънредно положение в град Мизия!Река Скът преля и заля целия град, като на места водата достига до 5 метра дълбочина, а целия град е под вода с дълбочина между 1 и 3 метра. Заради обилните валежи и огромното насъбрало се количество вода в язовири и реки нивата на много реки са силно завишени, а някои вече и преливат и заплашват живота на хората, живеещи по тяхното поречие. В град Мизия евакуирани до момента са над 500 души, съборени от водата са между 40 и 50 къщи, за момента няма информация за загинали хора. Към този час продължават хора да стоят по високите етажи на своите къщи и да очакват помощ от спасители.

 Два хеликоптера на държавата продължават и към този час да обикалят града и околните села и да евакуират хора. В града има спасители, служители на полиция, пожарна и гражданска защита. Вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Цветлин Йовчев пътува към мястото на наводнението. Очаква се включването на допълнителна техника и човешки ресурс в спасителните дейности в града. Нивото на водата в момента в град Мизия е значително и целият град е блокиран.