събота, 9 юли 2016 г.

Южната дъга в София вече под видеонаблюдение



Изцяло под видеонаблюдение е вече Южната дъга на софийския Околовръстен път. Това е факт след като от Столична община монтираха няколко камери на пътя, които да следят в реално време трафика и при проблем да сигнализират на компетентните органи. Изнесен център за сигурност вече работи от няколко дни в близост до пътя, където постоянно има дежурни, които в случай на нужда могат да реагират до няколко минути. Камерите са нови и с много добро качество, което ще помогне за по-доброто наблюдение на обстановката в района.

Междувременно продължава строежа на Северната дъга, която трябва да е готова догодина и да изкара международния трафик към магистрала "Хемус" по много по-бърз и удобен начин за пътуващите. Строежът се изпълнява отново с европейско финансиране от фондовете, а ежеседмично експерти следят изпълнението на строителните работи и следят да се спазват всички правила за качествено строителство. Амбициозната програма на общината през лятото на тази година продължава с още няколко сериозни ремонти в града, които след реализацията си да облекчат значително трафика в града от есента.

петък, 8 юли 2016 г.

Търсят начин да продадем реактора на АЕЦ "Белене" на Иран



Има вероятност да бъде подновен проекта "АЕЦ Белене" и атомната централа у нас да се построи след години от началото на строежа и. Първоначално проектът започна по време на управлението на тройната коалиция,но след това бе стопиран заради постоянно увеличаващите се разходи по строежа му. Впоследствие Русия заведе дело срещу България за пропуснати ползи след окончателното замразяване на строежа, а то беше спечелено преди дни и сега страната ни трябва да плати близо 1 милиард обезщетение на руската страна.

След дни премиерът Бойко Борисов ще замине с правителствена делегация на посещение в Иран, където ще търси решение на въпроса около атомната централа. Идеята на премиера е да се постигне договорка за продажба на реактора, като по този начин страната ни да получи значителна сума пари, с която да успее да плати на Русия. Ако тази идея обаче не срещне подкрепа от страна на иранската страна Борисов ще трябва да търси друг изход от ситуацията, като вероятно темата ще влезе за обсъждане и в Народното събрание.

четвъртък, 7 юли 2016 г.

Днес е финалът на Евро 2016



Тази вечер е финалът на Европейското първенство по футбол. Един срещу друг от 22 часа българско време излизат отборите на домакина Франция и Португалия, които ще се борят за спечелването на титлата "най-добър футболен отбор в Европа". Повечето специалисти преди мача дават преднина за отбора на домакините, но за финал прогнозите никога не са сигурни и всеки от двата отбора би могъл да достигне до победата. Много от футболните фенове дори смятат, че победата ще дойде след продължения и дузпи.

Advertisement: Реклама:
Звездата на португалския национален отбор Кристиано Роналдо заяви пред португалски медии, че домакините от Франция са фаворит в тази среща, но тимът на Португалия ще даде всичко от себе си за да вземе победата. На клубно ниво Роналдо е спечелил всички възможни титли, но с националния си отбор все още няма значима титла. Това може да се промени тази вечер, ако португалците успеят да победят Франция. Срещата започва от 22 часа българско време и ще се излъчва едновременно по БНТ1 и Нова телевизия, както и по Диема Спорт и БНТ HD. Коментарните студия и по двете телевизии започват час по-рано със специални гости и анализатори, които ще дадат своите прогнози за предстоящата среща.

сряда, 6 юли 2016 г.

Засилен трафик към летищата Бургас и Варна



Много натоварен е въздушният трафик в района на българското Черноморие през последните дни. Именно през юли чартърните полети са най-много у нас, като летищата в Бургас и Варна в някои от дните са по-натоварени дори от софийското летище. На ден на летище Бургас кацат средно между 30 и 40 полета, но в най-натоварените дни се случва да кацат над 70 самолета на ден. Основно полетите са от Германия, Великобритания, Норвегия и Белгия. Доста по на често са и полетите от София.

На летище Варна също въздушният трафик е силен. Ежедневно на аеропорта кацат до 50 самолета, с които пътуват туристи, решили да изкарат почивката си по северното Черноморие. Мерките за сигурност и на двата аеропорта са засилени предвид опасността от терористични атаки в целият свят, като автобусите се проверяват стриктно от органите на реда, а също така се следи и за изоставени или забравени багажи на пътниците. Благодарение на изградената система за видеонаблюдение в района и на двете летища от МВР следят на живо ситуацията около терминалите и при проблем могат незабавно да предприемат действия.

вторник, 5 юли 2016 г.

Тази есен стартира нов сезон на "Вип Брадър"



Нов сезон на световноизвестното шоу "Вип Брадър" ще започне у нас през септември в ефира на Нова телевизия. Продуцентът Нико Тупарев вече няколко месеца преговаря с редица родни знаменитости, които да участват в проекта, който се очаква отново да събере пред екран стотици хиляди български зрители. В публичото пространство вече се реят много имена на потенциални участници, но все още никой не е подписал официално договор за участието си в продукцията.

Advertisement: Реклама:
Едно от най-коментираните имена за влизане в къщата е това на Силвия Кацарова и дъщеря и Теди. Според запознати е твърде вероятно те да бъдат едни от първите, които да парафират контрактите си с Тупарев и официално това да бъде обявено. Фолк певицата Сашка Васева също може да участва, но все още не е потвърдила поради факта, че страда от клаустрофобия и не знае как ще и се отрази престоя в къщата. Сред други от евентуалните участници са писателят Калин Терзийски и актрисата Елен Колева, които ако влязат със сигурност ще приберат тлъст хонорар.

понеделник, 4 юли 2016 г.

Кризата в ЦСКА се задълбочава



 Продължава подготовката на ЦСКА-София в Австрия, докато другият тим на червените, който е под надзора на синдик Дора Милева се готви в София. Заедно с това продължава и раздорът между червените фенове кой от двата отбора да подкрепят. Вчера привърженици на тима от Хасково и Свиленград се събраха в близост до магистралата за Турция на мирен протест, на който подкрепиха отбора, финансиран от Гриша Ганчев. Те заплашиха, че ако медиите продължават да пишат против тима ще блокират пътя към южната ни съседка за неопределено време.

Междувременно от автентичното ЦСКА поискаха помощ от премиера Борисов, който помогна и на тима на Ганчев. Кашата в най-титулуваният българския клуб е пълна и по всичко личи, че скоро няма да бъде постигнат консенсус между феновете кой от двата отбора да подкрепят и кой ще играе на стадион "Българска армия". Засега единствено е ясно, че автентичният клуб ще се изправи за Суперкупата на България срещу тима на Лудогорец на 10-ти август в Бургас. От своя страна шампионите на страната направиха голям жест към съперника си и заявиха, че ще играят с втория състав срещу изпадналия в криза червен клуб в знак на феъйрплей и респект към всичко, постигнато от червените.

неделя, 3 юли 2016 г.

Идеално време за море цял месец



Отлични условия за почивка на морето ще ни предложи месец юли. По родното Черноморие почти няма да има валежи, а температурата на морската вода вече е доста висока, каквато обикновено е едва през месец август. Плажовете и на север, и на юг целодневно са пълни, а през уикендите борбата за свободно място на плажа е сериозна. На централния плаж в Бургас в събота и неделя след 9 часа почти не може да се намери свободно място за плажуване, като повече свободно пространство има на северния плаж.

Advertisement: Реклама:
Според синоптиците времето у нас ще бъде типично лятно и с малко валежи целия месец, като най-вероятно само един или два ще са дните с валежи за този месец по морето. Над Западна България се очакват повече валежи и силни бури на места, но те ще са предимно локални и само в някои от дните през месеца. Температурите до 10-ти юли ще са нормално за сезона, а след това ще започне постепенно повишение на градусите, които навсякъде ще са над 30. В края на месеца според предварителните прогнози се очаква доста топло време, като на места термометърът ще стига до 40-градуса на сянка.