събота, 30 януари 2016 г.

Продължава строителството на Северната скоростна тангента



Продължава строителството на Северната скоростна тангента в София. Огромният път се строи с цел да се подобри трафика в района на северните квартали на столицата и значително да се улесни придвижването на столичани. Трафикът и на тирове, които преминават през района вече ще е значително облекчено и ще става доста по-бързо отколкото сега. До лятото се очаква  обектът да е готов и пътят да бъде пуснат в движение, като ще има по няколко ленти в посока.

Лично премиерът Борисов е разпоредил строго да се следи изпълнението на проекта и при най-малко съмнение в качеството да бъдат взимани проби. Кметът на София Йорданка Фандъкова също строи обекта, който се строи основно със средства от Европейския съюз. След изграждането на тангентата се очаква и проектирането на западната част от околовръсното на София, която в момента е само с две ленти и в пиковите часове движението е много натоварено.

петък, 29 януари 2016 г.

Бойко стана дядо



Премиерът Бойко Борисов стана дядо. Тази сутрин неговата дъщеря роди в Майчин дом, а новината дойде малко след това. Борисов е дядо на момче, което е кръстено на него- Бойко. До няколко дни майката и детето ще бъдат изписани от болницата, а за тях в момента се грижат едни от най-добрите специалисти в България. До момента премиерът все още не е коментирал радостната новина.

Още през декември премиерът сподели в профила си във Фейсбук новината, че ще става дядо. Този пост той публикува на Бъдни вечер, като за минути събра стотици харесвания и коментари. Почитателите на премиера в социалната мрежа вече очакват от него и първи снимки на детето, каквито обаче едва ли ще се появят в близките месеци. 

четвъртък, 28 януари 2016 г.

Марешки свали дизела до 1.48 лева за литър



Бизнесменът Веселин Марешки, който започна нов бизнес, този път с горива пусна цените на дизела до рекордно ниските за последните години нива от 1.48 лева за един литър. Това стана тази сутрин на бензиностанцията на Марешки във Варна. Цената на газта е 69 стотинки за литър, а тази на бензина е 1.64. Новите цени мигновено предизвикала огромни опашки пред бензиностанцията, които продължиха цял ден, особено след пускането на новината за новите цени във Фейсбук и редица други сайтове в интернет.

Advertisement: Реклама:
Марешки предприема и стъпки по закупуването на обекти в цялата страна, където да продава качествени горива на ниски цени. До лятото той ще отвори и първия си обект в София, като тогава се очакват нови опашки. През следващите дни вероятно и останалите бензиностанции във Варна също ще понижат драстично цените си, тъй като в момента те са почти празни с много по-високите си цени, които предлагат за своите горива. В останалата част от страната обаче цените на дизела и бензина продължават да са много по-високи от нормалното.

сряда, 27 януари 2016 г.

Тодор Танев подава оставка в понеделник



Министърът на образованието и науката Тодор Танев ще подаде своята оставка в понеделник пред Бойко Борисов. Това става ясно дни, след като лично премиерът поиска оставката на правосъдния министър заради скандала около новите учебни програми, предизвикали бурна реакция от обществото. Без никакво разискване програмите почти бяха обявени за обновени и това предизвика бурни реакции от различни съсловия обществото. Това не е и първи голям скандал, свързан с министъра.

От Реформаторския блок, чийто министър е Танев се събраха на спешно заседание, имащо за цел да бъде издигнат нов кандидат за поста. След няколкочасови разговори блока прие да номирина Меглена Кунева за нов образователен министър. Нейната кандидатура вероятно ще бъде разискана и гласувана от депутатите в Народното събрание идната сряда. ДСБ засега не е ясно как ще гласува по промените в кабинета. Министър Танев пък ще стане съветник на премиера Борисов.

вторник, 26 януари 2016 г.

Жега у нас до дни



Пролетно време се очаква в нашата страна през следващите поне 5 дена. Това показват средносрочните прогнози на много от метеорологичните агенции по света за времето на Балканите. Постепенно от юг към континента ще се пренася по-топъл въздух, като от ден на ден температурите в Югоизточна Европа ще се повишават. В петък се очаква градусите у нас да са между 8 и 13, на места до 15 градуса. През нощта срещу събота ще премине слабо атмосферно смущение и в събота температурите ще са с 3-5 градуса по-ниски.

Advertisement: Реклама:
От неделя обаче отново ще се затопля и в средата на следващата седмица на места температурите ще достигат до 20 градуса, в София около 18. Особено топло ще бъде и в планините, където условия за ски ще има навсякъде, но температурите ще са много по-високи от обичайните, а по най-високите върхове ще са около 0-та. В Боровец, Банско и Пампорово се очакват температурите през деня в най-топлите дни да достигат до 10 градуса, като снежната покривка бързо ще се топи.

понеделник, 25 януари 2016 г.

Бой на борда на самолет го приземи аварийно в София



Бой на борда на самолет на Британските авиолинии беше причината летателната машина да кацне извънредно на летище София с цел да се установи ред на борда и да бъдат изведени пътниците, предизвикали и участвали в конфликта. Двама от пътниците са се сбили по време на полет и екипажът на самолета е преценил, че е нужно да се направи извънредно кацане на най-близкото летище с цел запазване живота и здравето на всички пътници и екипажа. По време на инцидента именно летището в София е било най-близкото и то е приело самолета.

При кацането му на борда са се качили служители на летището и полицаи, които са арестували двамата пътници. Те са били разпитани и срещу тях ще се образува бързо производство, като докато няма съдебно решение те ще останат в ареста у нас. След свалянето им на самолета е било разрешено отново да излети и да продължи по своя маршрут.

неделя, 24 януари 2016 г.

Дете падна от лифт на Витоша



Скандал на Витоша, след като дете падна от 8 метра, докато се возеше с баща си в кабинков лифт към Алеко. Инцидентът е станал преди дни, като тепърва ще се изясняват причините и дали има авария на самата кабинка. Според бащата на детето изведнъж вратата се е отворила и то е паднало от 8-метра височина. Дебелият сняг, който е паднал в планината обаче се е оказал животоспасяващ и детето не е пострадало, като дори почти липсват и леки наранявания.

Advertisement: Реклама:
От фирмата, стопанисваща лифтовете обвиниха бащата, че вратата насила е отворена и той е виновен за инцидента. Комисия, която е изпратена да направи пълна проверка на съоръжението вече е констатирала частично нарушение, като тепърва ще се установява има ли повреда, която е причинила инцидента. "Витоша ски" категорично отрича за възможността за повреда и няма да изплати обезщетение на родителя, а също така и няма да поднесе своите извинения за случилото се.