събота, 22 август 2015 г.

Затопляне през новата седмица



Горещото време се завръща в България само няколко дни, след като в страната ни бяха отчетени есенни стойности, съпроводени с облачно и често дъждовно време. През новата седмица градусите много бързо ще се повишат и в самия и край ще се върнат към обичайните си летни стойности, като в събота и неделя на места следобед ще достигат до 35 градуса на сянка. Най-топло традиционно ще бъде в южните части на страната, особено в районите на Петрич и Сандански.

Предварителните прогнози сочат хубаво време и в началото на месец септември. Очаква се обаче първият вече циклон да достигне страната ни към 4-5-ти, като той ще донесе със себе си дъжд и по-ниски температури. През септември температурите постепенно тръгват надолу, а в страната често нахлува студен въздух. Започват да се образуват и циклони, които достигат до Балканите и често остават няколко дни, извалявайки големи количества валеж. 

петък, 21 август 2015 г.

Лошо време по морето



Лошото време достигна и до морето и изгони от плажовете хилядите летовници, решили в средата на месец август да изкарат лятната си почивка по българското черноморие. Студеният атмосферен фронт, идващ от запад донесе и много валежи по морето, като на места измереното количество за 24 часа е над 50 литра на квадратен метър. По морският бряг е студено и облачно, с чести превалявания, следобед на места придружени и от гръмотевици.

До неделя се очаква лошото време да се запази по морето, като температурите на въздуха ще са между 24 и 27 градуса, като по-топло ще е на юг. От понеделник обаче започва бързо затопляне на времето, облаците ще намалеят и през новата седмица ще е слънчево и топло, с температури между 26 и 31 градуса. Морето ще бъде спокойно и ще бъде идеално за плаж поне до края на месец август, а според синоптиците дори и през първите дни на септември. 

четвъртък, 20 август 2015 г.

Масови проверки по бензиностанциите по заповед на премиера



Масови проверки по всички бензиностанции започнаха тази седмица, след като лично премиерът Бойко Борисов разпореди това на правителственото заседание в сряда. Причина за това са разхлабените пломби на места, като това позволява кражбата на гориво и избягването на плащане на данъци, което ощетява държавата. Друга от причините за гнева на премиера е високата цена на горивата въпреки поевтиняването на петрола на световните пазари.

Advertisement: Реклама: 
В България горивата продължават да са сравнително скъпи, като в рамките на последния месец са паднали едва с около 10 стотинки. В момента дизелът се продава за между 2.26 и 2.30 лева за литър, а бензинът между 2.28 и 2.33 също за литър. Според експерти цените са завишени и трябва да са с около 40 стотинки по-ниски от тези, които са в момента- тоест около 1.80 лева за един литър. Дали и как бензиностанциите ще намалят цените за крайните потребители ще стане ясно през следващите седмици. 

сряда, 19 август 2015 г.

Дъжд до края на седмицата



Силни бури и градушки ще има утре и в петък на много места в страната. За това предупреждават синоптиците от НИМХ- БАН, които издадоха и предупреждение- код жълто за цялата страна за силни валежи и опасни бури. Най-силни се очаква да бъдат дъждовете утре следобед в Източна България, където не са изключени и локални разливи на реките. В западните части на страната още от сутринта ще вали, като около и след обяд ще има временно отслабване и спиране на валежите.

В петък над цялата страна ще е облачно и с прекъсвания ще превалява дъжд, по-силен в източните части. Температурите ще се понижат още и максималните ще са между 21 и 26 градуса, в София около 21. В планините ще е облачно и дъждовно, а също така и студено с много по-ниски от тези в предишните дни температури. По най-високите части градусите ще са близки до нулата и преходи не се препоръчват, особено без нужната екипировка. 

вторник, 18 август 2015 г.

Американски синоптик прогнозира сурова зима в Европа



Студена и снежна зима предсказва американски синоптик да застигне тази година Европа. Според него основно влияние ще окаже течението Ел Ниньо, като вероятно през 2015-та ще бъде и неговият пик, който се случва веднъж на 10-12 години. Затоплянето на водите в Тихия океан води до по-сложна зимна обстановка в цяла Европа, като най-съществено ще бъдат засегнати западните части от полуострова.

Advertisement: Реклама: 
Родните синоптици обаче все още са много скептични около теориите за много сериозна зима. Последните няколко такива поне в нашата страна бяха повече безснежни, като не липсваха обаче и периоди с ниски максимални и минимални температури за няколко дни. Последната снежна зима в България беше през 2011-та година, когато в София имаше около половин метър сняг в рамките на повече от месец. Дали прогнозите на американския синоптик ще се сбъднат тепърва ще става ясно в следващите месеци. 

понеделник, 17 август 2015 г.

Пълни са басейните през лятото в страната



Лятната жега изкара хиляди по басейните в страната. Точно сега е моментът, в който те са пълни, а техните собственици изкарват и най-големи печалби от вход, шезлонзи и чадъри. Столичните басейни работят от 8 до 18 часа, а някои и малко по до късно, като дори в отделни дни организират вечерни партита за останалите в столицата през лятото. Входът за басейн в София върви между 5 и 10 лева в зависимост от избраното място, като цената обикновено включва ползването на чадър и шезлонг.

В покрайнините на столицата цените са идентични, но там басейните са още по-пълни. Цените коренно се различават от тези в София на запад от града, където се намира и аквапарк, който всеки ден привлича стотици посетители. Цената там само за вход е 8 лева, а отделно се заплащат всички атракциони, които посетителите искат да изпробват по време на своята почивка. По морето басейните традиционно са с ниска цена заради близостта да морето и по-малкото желаещи да се къпят в тях. 

неделя, 16 август 2015 г.

Задръствания на излизане от София



Огромни задръствания на изходите на София белязаха петъчния ден. През традиционно най-отпускарския месец столицата е почти празна, като много от хората са на почивка в страната и чужбина. Преселението напълно логично блокира изходите на града, към които се бяха насочили голяма част от колите. За да се осъществява по-лесно движението от КАТ организираха патрули, които да регулират автомобилния трафик на най-натоварените изходни кръстовища.

Advertisement: Реклама:
В края на месеца се очаква постепенното завръщане на столичани в София, което неминуемо ще доведе до нови задръствания, този път по централните улици и на входовете на града. Традиционно най-натоварено се очаква да бъде движението по магистрала "Тракия", която води до Бургас и южното Черноморие. От столичната полиция се очаква и този път да осигурят патрули, които да подпомагат по-бързото придвижване на входа на града.