събота, 4 юни 2016 г.

Срамна загуба за националите в Япония



Националният отбор по футбол на България претърпя повече от унизителна загуба по време на гостуването си в Япония. Нашият отбор падна от домакините с 2:7, като по този начин записа един от най-срамните резултати в своята история. Треньорът на националите пък Ивайло Петев успя да разсмее журналистите заявявайки, че тимът е имал шанс на почивката да достигне до точката в мача. В крайна сметка обаче отборът ни се оказа повече от безпомощен и трябваше да понесе повече от тежка загуба.

След края на мача почти веднага се чуха искания за оставка на треньора. Най-остър беше президентът на Славия Венцислав Стефанов, който директно нападна Петев и поиска на секундата той да бъде отстранен от поста си и да се търси негов заместник. Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков обаче заяви, че не трябва да се правя големи драми от претърпяната загуба и засега  футболният съюз няма да търси нов треньор. След завръщането на националите у нас обаче вероятно ще започнат спекулации дали Петев няма да бъде уволнен от поста си.

петък, 3 юни 2016 г.

Засилени проверки в градския транспорт в София



Масови проверки в градския транспорт в София започнаха в първия ден от месец юни, в който поскъпна цената на билета за еднократно пътуване. Очакванията са за доста нередовни пътници, които да откажат да закупят вече по-скъп билет. Заедно с поскъпването на ценната хартийка се увеличават и глобите и актовете, които контрольорите имат право да налагат на всеки нередовен пътник. Глобата на място скача двойно от 20 на 40 лева, а ако не бъде заплатена се пише акт, чиято цена вече ще е 200 лева.

По време на проверките на контрольорите в София на много места се очаква те да бъдат придружавани и от полицейски служител, който да им окаже съдействие в случай на нужда. По някои от линиите самите служители на Центъра за градска мобилност имат проблеми с нередовните пътници, които отказват да напуснат превозното средство или не предоставят документ за самоличност, на базата на когото да бъде съставен акта. Сега с наличието на полицейски служител тези пречки са отстранени и контрольорите ще могат да вършат работата си напълно спокойно.

четвъртък, 2 юни 2016 г.

Започна летният туристически сезон



Започна същинският летен сезон по родното Черноморие. Най-големите ни морски курорти вече се радват на много туристи, а традиционно най-много такива има в Слънчев бряг. Тази година е поредната, в която курортът е предпочитан предимно от туристи от Германия и Ирландия, докато на север от Варна предпочитат да почиват румънците основно заради близостта им с границите на тяхната страна. На юг от Бургас пък все още масово почиват българи, като към средата на месеца ще се засили чувствително присъствието на руснаци.

Advertisement: Реклама:
Заради лошите отношения между Русия и Турция тази година се очаква сериозен ръст на руските туристи у нас, които предходните години са избирали южната ни съседка като място за прекарване на лятната ваканция. Най-масово се очаква да бъде присъствието на туристи в Слънчев бряг, Несебър и Созопол, а също така и в по-малките курорти като Приморско, Ахтопол и Равда. В големите черноморски градове Варна и Бургас обикновено летуват хора, които имат апартаменти в тях. За поредна година очакванията са младежите да изберът Слънчев бряг, а семействата да предпочетат по-тихите и спокойни курорти по Черноморието като Ахтопол, Поморие, Лозенец и други.

сряда, 1 юни 2016 г.

Водно бедствие във Франция и Германия



Водно бедствие в цяла Западна Европа. Силните гръмотевични бури и обилни валежи, които през последните дни са често явление в много от страните на запад създадоха много проблеми на местните власти, които с тревога следят нивата на редица реки и внимават те да не излязат от коритата си. Най-тежки са наводненията във Франция и Германия, като на места има евакуирани хора, а в отделни области е обявено и бедствено положение. Според прогнозите на синоптиците през следващите дни може да се очакват нови валежи, което допълнително да усложни обстановката.

Освен на запад, в Централна Европа също има места с проблеми заради обилните валежи. Последната седмица на май и първите дни на месец юни са доста валежни за Европа и на много места ще продължат да падат сериозни количества поне до средата на месеца, а с наближаването на астрономическото лято бурите трябва да стават все по-локални. У нас до сряда се очакват валежи на много места, а след това такива ще има предимно в планинските райони. В понеделник над цялата страна има опасност от интензивни валежи и силни бури.

вторник, 31 май 2016 г.

Цената на билета става 1.60



От утре поскъпва билетът за градския транспорт в София. Цената на хартийката се покачва с цели 60 процента и вече ще струва 1.60 за пътуване, като с това ще се покачи и цената за зареждане на електронни карти за пътувания за метрото. Цените на картите обаче ще останат същите, а тази за година дори е понижена на 365 лева, като по този начин излиза само по един лев на ден в продължение на една година. Много хора обаче протестират срещу новата цена и искат оставки в Столична община.

Advertisement: Реклама:
Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче защити цената като заяви, че благодарение на поскъпването ще може да се поддържат новите автобуси и трамвай и да се закупят нови такива, като по този начин да се увеличи броят на новите превозни средства на градския транспорт в столицата. Вероятно до 2019-та година над 50 процента от градския транспорт в София ще е чисто нов, а до 2020-та година вероятно още по-голям процент. Желанието на Столична община е да смени всички стари превозни средства с нови, които да са удобни и с всички нужни екстри за пътниците и шофьорите.

понеделник, 30 май 2016 г.

Странни събития около ЦСКА



Странни неща се случват около ЦСКА през последните няколко дни. На няколко пъти ръководството на клуба ту иска да го фалира, ту заявява, че  отборът ще участва в "А" футболна група през новия сезон. Преди дни изпълнителният директор на червените Паслар е изпратил писмо до Софийски градски съд с което иска да бъде обявен клуба във фалит. Това негово желание обаче не бе удовлетворено, а лично синдикът Дора Милева поиска смяна на целия управителен съвет на червените.

Междувременно Гриша Ганчев готви план за оздравяване на отбора и участието му в родното първенство. Той получава подкрепата и на Венцислав Стефанов, който вече над месец говори колко важно е червените да се върнат в професионалния футбол. Какво е бъдещето на клуба все още не е ясно, но вероятно това ще стане така в средата на месец юни, когато ще се разбере и кои отбори ще участват в "А" група през новия сезон.

неделя, 29 май 2016 г.

ГЕРБ първа политическа сила според ново проучване



ГЕРБ остава първа политическа сила в България с около 25 процента. Това сочи проучване на социологическа агенция, излязло през последните дни и разпространено в българските медии. Партията на премиера Борисов вече няколко години не отстъпва от първото място, а на второ традиционно е БСП с около 12 процента от потенциалните гласове на българските избиратели. В проучването се установява, че процентът на гласове, които би получила ДПС спада и партията в момента има около 5 процента от гласовете на едни парламентарни избори.

Advertisement: Реклама:
При това проучване е измерена и евентуалната електорална подкрепа, която би получила партията на шоумена Слави Трифонов. Ако той създаде политическа сила и се яви с нея на избори би получил около 3 процента, като те идват основно от млади хора, готови да гласуват за него и неговите кандидати. Със сигурност обаче при обявяването на подобен проект той бързо би набрал скорост и може да събере много повече гласове от тези, които първоначално показва проучването. За момента обаче Трифонов няма намерение да прави политически проект, както не веднъж е споменавал в предаването си.