събота, 27 февруари 2016 г.

Повече руски туристи тази година у нас



Много повече руски туристи очакваме по нашето Черноморие през това лято. Основната причина за нашите високи очаквания е високото напрежение между Русия и Турция, което се появи миналата година след като нашата южна съседка свали руски изтребител, което предизвика много сериозно напрежение между двете държави. От своя страна Русия директно препоръча на своите граждани да избягват Турция като място за почивка и да бойкотират курортите там, което директно би ги пренасочило към други пазари като България, Испания и Италия.

Още от началото на тази година нашите туристически агенции са започнали да получават завишен брой запитвания за различните курорти по нашето Черноморие, което потвърждава засиленият интерес от страна на руските туристи. Традиционно като всяка година по морето ще бъде пълно с англичани, германци и ирландци, а също така и с туристи от Полша, Сърбия, Румъния и Македония. Българите пък се очаква да не бойкотират Гърция въпреки проблемите с блокадите по границите през последния месец.

петък, 26 февруари 2016 г.

"София ден и нощ" номер едно по рейтинг



Хитовият български сериал "София ден и нощ" продължава да става все по-популярен и да трупа все повече фенове сред зрителите. Сериалът, който стартира през есента на миналата година бързо се превърна в любим на много от зрителите и вече в делничните вечери води по рейтинг пред останалите предавания и филми по конкурентните телевизии. Благодарение на продукцията Нова телевизия е лидер в делничните вечери и то далеч пред БТВ, където до 22.30 часа се излъчва турски сериал, а след това стартира "Шоуто на Слави".

Историите на Коки, Боби, София, Дани и останалите герои в сериала развълнува феновете пред телевизорите и те ежедневно задават въпроси на своите любимци в официалната фейсбук страница на сериала. Там всички фенове могат да видят първи и най-новите снимки на героите, които за минути събират стотици харесвания. От Нова телевизия съобщават, че сериалът ще продължава да се излъчва и през пролетта, но не всяка делнична вечер заради стартирането в началото на март на няколко реалити формата в ефира на телевизията.

четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Изпращаме февруари с дъжд



С дъжд и облаци ще изпратим месец Февруари и ще посрещнем новия месец Март. Въпреки че този месец е зимен, така и през него сняг в равнините не валя. Целият месец пък се оказа доста топъл, като имаше няколко периода, през които температурите бях около и над 20 градуса, а абсолютния рекорд бе измерен във Велико Търново, където температурата достигна 26.6 градуса над нулата. Единствено в началото на месеца имаше няколко по-студени и типично зимни дни. Още от неговата среда пък на много места заради топлото време дърветата започнаха да цъфтят.

Advertisement: Реклама:
До края на месеца и в началото на март ще бъде с променлива облачност, на места с валежи от дъжд и по-топло от обичайното. Температурите през деня в страната ще се движат между 8 и 13 градуса, в самия край на месеца между 16 и 21 градуса. От първите дни на март постепенно ще се захлажда и в планините ще има превалявания от сняг, но в ниското ще вали дъжд. Поне до 10-ти март не се очакват валежи от сняг в равнините и някакви съществено ниски температури, но трябва да се има предвид променливостта на времето през месеца, така че са възможни и резки промени в метеорологичната обстановка. Възможно е обаче март да се окаже по-зимен от февруари.

сряда, 24 февруари 2016 г.

Планират вдигане на таксите в СУ



Софийският университет "Св. Климент Охридски" планира да вдигне таксите на обучение от следващата година. Това стана ясно преди седмици, след като в социалните мрежи започна да се коментира тази тема и да се надига постепенно недоволство срещу плановете на ръководството на университета. Студентите са готови да протестират, ако наистина таксите се вдигнат, според тях напълно неоснователно. На друго мнение обаче са от ръководството на университета, според които поскъпването трябва да се случи след години поред, в които таксите са били оставени на едно ниво.

Преди години отново имаше планове за повишаване на таксите, но тогава студентите започнаха протести и тогавашния ректор проф. Илчев така и не повиши семестрите. Като че ли обаче тази година това по-скоро ще се случи при новия ректор, като все още не е ясно за кои специалности ще се плаща повече и кои ще бъдат оставени с таксите такива, каквито са и в момента. Вероятно това ще се разбере до месец-два, а по реакцията на студентите ще се разбере дали ще има отново протести.

вторник, 23 февруари 2016 г.

Отложиха делото за екстрадицията на Василев в България



Делото за екстрадицията на банкера Цветан Василев от Сърбия в България се отменя за средата на месец март. Това реши съдът в западната ни съседка, след като адвокатът на банкера предостави документи, според които клиентът му е болен и не може да се яви на съдебното заседание. Пред сградата на съда чакаха десетки български и сръбски медии в очакване да видят банкера и да му зададат много от задаваните дълго време въпроси, но той така и не се яви в сградата на съда.

Advertisement: Реклама:
На следващото съдебно заседание вече се очаква банкерът да се яви лично, като вероятно на това заседание ще бъде взето решение да бъде ли екстрадиран в България или молбата на нашата държава да не бъде уважена. Въпреки решението на съда правосъдния министър на Сърбия може еднолично да вземе решение, без да се съобразява с крайното решение на магистратите. Само след няколко месеца обаче в западната ни съседка ще се проведат избори, след които е възможно правосъдният министър да е друг, което още повече би забавило решението за съдбата на Василев.

понеделник, 22 февруари 2016 г.

Контраблокада готвят наши превозвачи по празниците



Българските превозвачи заплашват да направят контраблокада на границата с Гърция и да провалят туристическия бизнес на южната ни съседка. Това действие е в резултат от продължаващите вече повече от месец протести на фермерите в Гърция, които многократно затварят граничните пунктове с България и образуват сериозна опашка от чакащи автомобили. По време на последната блокада, която продължи близо седмица се беше образувала около 30 километра опашка от двете страни на пункта, а положението беше почти бедствено. От страна на южната ни съседка нямаше никакви опити чрез полиция тракторите да бъдат преместени и движението да бъде възобновено.

Именно това е и причината нашите превозвачи да се заканят да попречат на гърците да печелят тогава, когато при тях е сезона. Ако до понеделник трайно не бъде решен проблемът по границата, българските превозвачи ще организират контраблокада и няма да допуснат на територията на България камиони и бусове, превозващи зеленчуци от или за Гърция. През Великден пък ще има пълна блокада на границата, като само за по 5 часа на денонощие ще бъдат пропускани моторни превозни средства. Целта е да се отговори подобаващо на фермерите и да се покаже, че и българите могат да защитават своите интереси, блокирайки границите и защитавайки правата си.

неделя, 21 февруари 2016 г.

Наближават наградите на телевизия "Планета"



На втори март тази година ще се раздадат годишните музикални награди на телевизия "Планета". Мястото на спектакъла е ново и крайно изненадващо, предвид традицията наградите да бъдат връчвани на специален концерт всяка година в зала 1 на НДК. Тази година обаче от "Пайнер" са решили церемонията да се проведе в хотел Маринела, в най-голямата зала на сградата. Билети се продават в интернет, като тяхната цена е доста висока за голяма част от феновете- 30 лева. Вероятно не всички пропуски ще бъдат продадени.

Advertisement: Реклама: 
Тази година отново битката ще е в категорията "Певица на годината", където вероятно ще спечели Галена. В категория "Певец на годината" много сериозна ще е битката между Фики и Галин, като почти със сигурност един от двамата ще грабне приза. Сред останалите номинирани в тази категория са Илиян и Веселин Маринов. Феновете очакват с нетърпение да разберат и победителите в останалите категории като "Песен на годината", "Балада на годината", "Музикален идол" и т.н. Все още не е ясно дали спектакъла ще се предава на живо по телевизия Планета, както е било досега.