събота, 2 юли 2016 г.

В началото на другата година започва строежа на метрото до "Горна баня"



В началото на 2017-та година започва строителството на метрото и в квартал "Овча Купел" до началото на "Горна Баня". Това съобщи шефът на столичното метро инж. Стоян Братоев, който съобщи, че през август ще бъде избран изпълнител за строежа на отсечката от Красно село до последната станция, която ще бъде на Околовръстното шосе. През януари пък трябва да започнат първите строителни дейности, които вероятно ще доведат до затруднения с трафика в отделни райони на квартала.

Междувременно с бързо темпо продължава да се строи централният участък от третата линия на подземната железница. В Красно село се стои и подземен тунел, чрез който задръстванията в района да останат в миналото и пътуващите през улица "Житница" да минават под булевард "Цар Борис 3" в посока Красно село и пазара. С това се очаква и придвижването на градския транспорт в района да бъде значително облекчено, а задръстванията да намалеят до минимум. През 2019-та година метрото трябва да бъде пуснато в експлоатация, а догодина ще бъде отворен пътя през Красно село.

петък, 1 юли 2016 г.

Планините предпочитано място за бягане от жегата



Планините у нас остават една от предпочитаните дестинации за много от българите, които са решили да изкарат уикенда на по-прохладно време и сред природата.Въпреки, че сега не е сезон част от хотелите в Боровец, Пампорово и Банско имат заети стаи през уикенда, като особено в последния курорт често той е любима дестинация на гръцките туристи, които оставят по-сериозна сума пари от българските туристи. Очакванията са най-слабо да бъде през месец август, когато масово хората отиват на почивка на морето.

Витоша обаче си остава една от най-посещаваните планини заради близостта си до София. Дори и в делничните дни в планината има много софианци, които са решили да избягат от градската жега. През уикендите обаче има доста хора, а често липсата на достатъчно места за паркиране се оказва проблем. Един от основните минуси на планината обаче си остава крайно недоразвития потенциал като място за зимни спортове, тъй като планината разполага с едва две писти.

четвъртък, 30 юни 2016 г.

Разрод в ЦСКА, феновете едни срещу други



До сериозно напрежение между феновете на ЦСКА се стигна днес на стадион "Българска армия". Причината беше, че официално фалиралият клуб свиква първа тренировка, като не бяха ясни нито състезателите, нито спортно-техническия екип. Както е известно ЦСКА, който е на Гриша Ганчев с треньор Христо Янев е от няколко дни на подготовка в Австрия и дори вече проведе една контрола, а до средата на месеца предстоят още няколко. Още в ранния следобед на стадион "Българска армия" пристигна синдикът на фалиралото дружество Дора Милева, която първоначално не беше допусната до двора от феновете.

Advertisement: Реклама:
След намесата на полицията Милева успя да влезе на територията на съоръжението и проведе разговор с боса на едниния тим Гриша Ганчев. Привечер се стигна до същиснско напрежение, след като в Борисовата градина пристигна тимът на фалиралото дружество, съставен само от юноши на ЦСКА. Част от феновете освиркаха футболистите, но по-голямата част ги аплодираха и заявиха, че не желаят Литекс да бъде преобразуван в ЦСКА, каквото реално стори Гриша Ганчев. Благодарение на бързата намеса на полицията и многото струпани полицаи до по-сериозни инциденти не се стигна, но разцеплението между феновете е факт и тепърва ще става ясно бъдещето на тима.

сряда, 29 юни 2016 г.

Нови паркинги между блоковете в Бургас



Бургаският кмет Димитър Николов продължава да служи в интерес на гражданите, които са го избрали и подобрява състоянието на града буквално всеки ден. Поредните дейности, които общината прави в града са изграждането на няколко чисто нови паркови пространства между блоковете в отделни квартали на града, като целта е по този начин да се създаде ред в кварталите на морския град. Жителите на "Меден рудник" и "Изгрев", където вече има изградени такива паркинги са повече от доволни и одобряват изграждането на пространствата, където удобно ще могат да паркират своите автомобили.

Плановете на общината в града са през следващите месеци да продължи изграждането на паркови пространства там, където това е възможно, като най-много такива ще бъдат изградени в кварталите "Изгрев", "Меден рудник", "Лазур" и "Зорница". Заедно с това общината продължава и ремонтът по проблемните пътни участъци в града, а също така в момента се строи и новата спортна палата, която трябва да е готова през следващата година. Бургас е един от градовете у нас с най-висок процент усвоени пари от Европейския съюз, като по този начин значително се подобрява живота на гражданите в района.

вторник, 28 юни 2016 г.

Още няколко чисто нови трамвая в София



Първият от петте чисто нови трамвая в столицата пристигна преди дни и скоро ще премине технически преглед и изпитания. Програмата на Столична община по подновяване на трамвайния парк продължава и до септември в града трябва да пристигнат още четири чисто нови трамвая, които ще се движат от есента по линия номер 1. С доставката на тези общо пет нови трамвая чисто новите мотриси в София ще станат около 30, като в момента такива се движат по линия 7. Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че плановете на общината са постепенно всички трамваи да бъдат заменени с нови.

Advertisement: Реклама:
Междувременно в града пристигна и трамвай втора употреба, който макар и да е на 20 години е в отлично техническо състояние и също ще обслужва част от линиите в града. До края на годината още няколко такива мотриси ще пристигнат у нас, като те ще обслужват линии 20 и 22, като там ще заменят най-старите мотриси, които в момента се движат. До края на годината от общината очакват да бъде завършена и доставката на нови 100 автобуса, които веднага след пристигането им ще бъдат пуснати в експлоатация, а старите машини ще останат в историята.

понеделник, 27 юни 2016 г.

Атентат на летището в Истанбул



Атентат на най-голямото летище в Турция- Ататюрк. Трима мъже влязоха около 22 часа и се опитаха да пленят десетки пътници на летището, но заради добрата и бърза реакция на властите планът им беше осуетен. Въпреки това обаче се стигна до терористична атака, при която загинаха над 40 души, а ранените надвишават 200. Мъжете са носели със себе си сериозно количество експлозиви, а заедно с това и къртечници, с които са стреляли по полицията и случайни граждани.

Веднага след атентата летището беше затворено, а полетите прекратени. Всички пристигащи полети бяха пренасочени към други летища в страната и съседни на Турция страни, като летище София прие един пренасочен полет, пътуващ по редовната линия Рим-Истанбул. Малко след 2 часа местно време полетите на летището бяха подновени, но разследването на атентата продължи часове наред. В следващите дни разследващите трябва да разберат кой стои зад атаката, като се очакват и арести.

неделя, 26 юни 2016 г.

Студено и дъждовно през следващите дни



Студен атмосферен фронт ще носи дъжд и захлаждане в нашата страна във вторник. От северозапад облачността ще се увеличава, вятърът ще се усили и ще започне бързо понижение на температурите. Във вторник максималните градуси в страната ще са между 22 и 28, като най-топло ще бъде в Югозападна България. Около и след обяд на много места ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, на места временно интензивни и придружени от гръмотевици. Има повишена вероятност от градушки.

Advertisement: Реклама:
По Черноморието ще бъде облачно и хладно със студен вятър през целия ден. Няма да бъде подходящо за плаж. Морето ще бъде бурно. Следобед се очакват валежи от дъжд, по-интензивни на отделни места, където може да падне локално и градушка. В сряда ще започне стабилизиране на времето, като в Западна България не се очакват валежи. Такива ще има на изток, като привечер над страната облачността ще започне да се разкъсва и намалява и в четвъртък ще се установи слънчево и приятно време с максимални температури между 26 и 31 градуса.